Kültür varlıklarının restore edilip, Türkiye turizmine ve kültürüne kazandırılmasına, ayrıca işlevsel hale getirilip, sürdürülebilir koruma sağlanmasına yönelik çalışmalarını tüm hızıyla sürdüren Niğde Üniversitesi, tarihi Göncü Konağı’nı restore ettirerek Konuk Evi olarak hizmete açtı.

Niğde’nin tarihi eser bakımından en zengin sokaklarının başında gelen Cullaz Sokak’ta yer alan ve 1900’lü yılların başında yapımı tamamlanan konağın, konukevi olarak faaliyete geçmesiyle birlikte tarihi sokağın da yeniden canlanması ve Niğde turizmine katkı sağlaması bekleniyor.


Madde Bağımlılarının Yuvasıydı.

Madde bağımlılarının yuvası haline gelen ve büyük bir yangın atlatan tarihi Göncü Konağı’na sahip çıkan Niğde Üniversitesi, restorasyonun ardından oldukça şık ve aslına uygun şekilde döşenen bir konukevi ortaya çıkardı.

2010 yılında Ak Medrese karşısında bulunan 1891 yılı yapımlı tarihi binayı da restore ederek “Niğde Üniversitesi Kültür ve Sanat Evi” adı altında Niğde Üniversitesi personeli, öğrencileri ve Niğde halkının hizmetine sunan üniversite, Göncü Konağını da Konuk Evi olarak kullanacak.

Üniversite Misafirlerini Ağırlayacak.

Halka açık olan tarihi bina Niğde Üniversitesi’nin konuklarına ev sahipliği yapacak. Düzenlediği ulusal ve uluslararası programlarda birçok bilim adamını Niğde’de buluşturan Üniversite, Göncü Konağı Uygulama Konuk Evi ile konaklama sıkıntısını da aşacak. Tamamlanan konukeviyle birlikte üniversite, otantik bir ortamda misafirlerinin en iyi şekilde konaklamasını sağlamış olacak.

Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, üniversite olarak 1900’lü yılların başında yapılmış bir tarihi eseri Niğde turizmine kazandırmaktan duydukları memnuniyeti ifade ederek şunları söyledi; “Niğde Üniversitesi, bilim ve teknolojinin gelişmesini sağlayarak insanlığa hizmet etmenin yanı sıra ülkenin ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunmayı da kendisine görev edinmiştir. Gelecek nesillere öz kültürümüzün sağlıklı bir şekilde aktarılması için kültür varlıklarının restore edilerek Türkiye turizmine ve kültürüne kazandırılması büyük önem taşımaktadır. Tabi sadece restore etmekle iş bitmiyor işlevsel hale getirilip, sürdürülebilir koruma sağlanması da oldukça önemli. Üniversite olarak 2010 yılında restorasyonunu tamamlayarak “Niğde Üniversitesi Kültür ve Sanat Evi” adıyla hizmete açtığımız 1891 yılı yapımlı tarihi bina geçtiğimiz zaman içerisinde gördük ki Niğde’ye gelen birçok vatandaş için bir ziyaret mekânı haline geldi. Ayrıca burada üniversitemizin birçok sosyal ve kültürel faaliyetini hayata geçirdik. Bu durum bizi yeni projeler için de umutlandırdı. Aynı sokakta yer alan diğer tarihi konaklarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Cullaz Sokağı kısa sürede tarihi ve kültürel kimliğine uygun olarak Niğde turizminin hizmetine sokmayı planlıyoruz. Bu doğrultuda satın alarak restorasyonunu tamamladığımız Göncü Konağı ile de Niğde’nin turizmine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Niğde’mize ve üniversitemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Editör: TE Bilişim