Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla konferans ve konser etkinlikleri gerçekleştirildi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından program, Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Topal’ın “Atatürk ve Cumhuriyet’in Kuruluşu” adlı konferansı ile başladı.

Prof. Dr. Nevzat Topal konferans konuşmasına, Mustafa Kemal Atatürk’ün gençlik yıllarından itibaren Cumhuriyet yönetimine özlem duyduğundan bahsederek başladı. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Asıl dava, yıkılmak üzere bulunan bir imparatorluktan önce bir Türk devleti çıkarmaktır” sözüne de vurgu yapan Prof. Dr. Nevzat Topal, Atatürk yakın çevresine Erzurum Kongresi sırasında, zaferden sonra hükümet biçiminin Cumhuriyet olacağını da ifade ettiğini belirtti.

Erzurum ve Sivas kongrelerinde “Kuvay-ı Milliye yi amil milli iradeyi hâkim kılmak esastır” kararları ile milletin yönetimde hâkim unsur olmasının hedef alındığına değinen Prof. Dr. Nevzat Topal, “Buna bağlı olarak 23 Nisan 1920 tarihinde Meclisin açılışı ve 1921 anayasası ile de “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” ilkesinin benimsendiği görmekteyiz” dedi.

Prof. Dr. Nevzat Topal, konuşmasının son bölümünde, Atatürk’ün, Cumhuriyet’i Türk gençliğine emanet ettiğini ve bu Cumhuriyetin sonsuza dek yaşayacağını da özellikle vurguladığını belirterek, “Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak olan sizsiniz” ve “Benim nâçiz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır” ifadelerinin de bunlara en önemli delil olduğunu aktardı. Konferansın ardından Prof. Dr. Nevzat Topal’a, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Gökhan tarafından teşekkür belgesi takdim edildi. Programda ayrıca, Dr. Öğr. Üyesi Aysun Hamzaoğlu Birer yönetimindeki Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi ABD Lisans 3. Sınıf korosu tarafından konser gerçekleştirildi. Konserde "Biz Atatürk Gençleriyiz", "Atam", Cumhuriyet'in 50. Yıl Marşı", "İleri Marşı" ve "Cumhuriyet Marşı" seslendirildi. Konser sonrasında koro şefi Dr. Öğr. Üyesi Aysun Hamzaoğlu Birer'e ve koronun elektronik eşliklerini hazırlayan Dr. Öğr. Üyesi Ali Delikara’ya teşekkür belgesi takdim edildi.

Editör: TE Bilişim