Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde, Toplum Gönüllüleri Kulübü aracılığıyla düzenlenen “Türkiye'de Sosyal Sorumluluk Bilinci, Gönüllülük ve Sivil Toplum” konulu konferans, katılımcıların beğenisini topladı.

Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1923’te düzenlenen etkinliğe; Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Etkinlik, Sivil Toplum Gönüllüsü İbrahim Betil’in konuşması ile başladı. İbrahim Betil, toplumsal barış, gönüllülük, farklılıklara saygı, dayanışma ve eşitlik hakkında katılımcılara detaylı bilgiler verdi.

Türkiye’nin gönüllülük durumu, sosyal durumu ve sivil topluma katılım durumunu dünyadaki diğer ülkelerle karşılaştıran İbrahim Betil, konuyla ilgili Dünya Yardımlaşma Endeksi verilerini de katılımcılarla paylaştı.

Toplum Gönüllüleri Vakfının Türkiye’nin önemli bir barış adımı olduğunu ve daha da büyüyeceğini ifade eden İbrahim Betil, gönüllü çalışma ve sivil toplum kuruluşları seçiminde dikkat edilmesi gereken ilkeleri, “şeffaflık, gönüllüyü önemsemek ve katılım sağlamak, bağışçıya düzenli bilgi vermek, farklılıklara saygı duymak ile ideoloji ve siyasetten uzak durmak” olarak açıkladı. Toplumsal gelişim için sadece eleştiri yapmaktan uzak durmak gerektiğini belirten İbrahim Betil, “Değişim için bir adım da biz atalım” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

İbrahim Betil’in konuşmasının ardından programda, Habitat Derneği Proje ve Saha Koordinatörü Envercan Yüksel kürsü aldı.

Konuşmasında, Gençlik Gelişmişlik Endeksinin, dünyanın 179 ülkesindeki gençlerin durumlarını incelediğini ve 18 kritere dayanan bir sıralama yaptığını belirten Envercan Yüksel, “Bu endeks Türkiye’nin yerinin arzuladığımızdan geride olduğunu gösteriyor. Hedeflediğimiz ‘Muasır medeniyetler seviyesine’ erişebilmemiz için harcamamız gereken çaba çok fazla. Söz konusu gençlik olduğunda, bu çabayı daha da arttırmamız gerekiyor ki; sözü geçen sıralamalarda daha üst sıralarda yer alabilelim, gençlerimize ve çocuklarımıza hak ettikleri yaşamı sunabilelim” değerlendirmesinde bulundu.

Habitat Derneğinin misyonu ve ilkeleri hakkında bilgiler veren Envercan Yüksel, Habitat’ın yürüttüğü projeler ile girişimcilik programlarından da bahsetti.

Etkinlik, Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar tarafından İbrahim Betil’e, Toplum Gönüllüleri Kulübü Akademik Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Topal tarafından da Envercan Yüksel’e katkılarından dolayı teşekkür belgesi takdiminin ardından sona erdi.
 
 
 
Editör: TE Bilişim