İkinci Türk Dünyası Belgesel Film Festivali gösterimlerinin son safhası, 10 Kasım 2017 tarihinde Makedonya’nın başkenti Üsküp’te bulunan Fon Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
Merkezi Ankara’da bulunan Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen “Türklerin Dünyaya Bakış Açısı” ve “Türk Kültürü” konulu Türk Dünyası Belgesel Film Festivali yarışması seçkileri, festivalin proje ortaklarından Fon Üniversitesi öğretim üyesi ve öğrencileriyle buluştu. Program kapsamında ödüle lâyık görülen filmler üniversitenin konferans salonunda gösterildi.
Film gösterimlerinin ardından Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Menderes Demir seyircilere kürsüden hitap etti. Demir, Federasyonun Türk kültürüne hizmet etmek, Türk Milletinin öz ve kök değerlerini tanıtmak, geniş bir coğrafyaya yayılmış olan Türk Milletinin değerlerini ilk olarak Türk Dünyasına, daha sonra tüm dünya kamuoyuna duyurmak amacında olduğunu belirtti. Fon Üniversitesi yönetimine verdiği destekten dolayı memnuniyetini dile getiren Demir, konuşmasını şu sözlerle bitirdi: “Festival heyetini Üsküp’te ağırlayan Fon Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Sayın Fiyat Canovski’ye, ilgi ve yardımlarından dolayı Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Sayın Sefer Canovski ile Rektör Sayın Prof. Dr. Nuno Ruzin’e ve Öğrenci İşleri Koordinatörü Sayın Erkan Alili’ye teşekkürlerimi bildiriyorum.”
Türk Dünyası Belgesel Film Festivali film gösterimlerinin ardından aynı günün gecesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 79. yıldönümü sebebiyle Makedonya Atatürkçü Düşünce Derneği ile Fon Üniversitesi Rektörlüğü tarafından aynı salonda ortaklaşa tertip edilen Atatürk’ü Anma Konferansı’na festival heyeti de katıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Kemal Arı’nın ana konuşmacı olarak katıldığı konferansın ardından, üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Sefer Canovski, Rektör Prof. Dr. Nuno Ruzin ve Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Menderes Demir birer konuşma yaptılar. Konuşmaların sonunda, Menderes Demir, İkinci Türk Dünyası Belgesel Film Festivali’ne katkılarından dolayı Sefer Canovski ile Prof. Dr. Nuno Ruzin’e teşekkür plaketi takdim etti.
Festivalin Üsküp gösterimlerine Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Menderes Demir’in yanı sıra, Federasyonun Denetim Kurulu Başkanı ve Niğde Gazeteciler ve Yazarlar Derneği üyesi Necmi Pişkin, festival direktörü Turan Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi koordinatörlerinden Kâmil Engin de iştirak etti. Düzenlenen programla ilgili Üsküp basınına görüş bildiren Necmi Pişkin, duygu ve düşüncelerini şu sözlerle ifade etti: “Mübâdil dedelerimin yaşadığı bu topraklarda bulunmaktan dolayı hem duygulandım hem de çok mutlu oldum. Yeni dostlar ve arkadaşlar edindiğim için de, ayrıca memnun oldum. İnşallah, ilk fırsatta tekrar bu topraklara gelmek, göremediğim yerleri gezip görmek istiyorum.”
Böylece Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörlüğünün proje ortaklarından biri olduğu ve 30 Eylül 2017’de İstanbul’da başlayıp Türkiye ve Türk coğrafyasının birçok bölgesinde devam eden İkinci Türk Dünyası Belgesel Film Festivali kapsamındaki film gösterimleri 10 Kasım 2017 Cuma günü Üsküp’te sona erdi.
 
Editör: TE Bilişim