Niğde Emniyeti'nin de desteklediği egzoz denetimi Niğde Karayolları şube müdürlüğü önünde araçların yoğun olduğu saatte gerçekleştirildi. Denetimde emisyon kontrolü yapan ekipler, egzozdan çıkan hidrokarbonlar, karbon monoksit, karbondioksit, nitrojen oksitler, kükürtdioksit, fosfor, kurşun ve diğer metallerin ölçümünü yaptı.

Egzoz gazı emisyon denetimleri, egzoz gazı emisyon kontrolleri ile benzin ve motorin kalitesi yönetmeliği kapsamında yapıldığını belirten Niğde Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hamdi Görkem Gençtürk; “burada amaç trafikte seyreden motorlu kara taşıtlardan kaynaklanan egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinin etkilerinden canlıları ve çevreyi korumak, egzoz gazı kirleticilerinin azaltılmasını sağlamak için ölçümler yaparak kontrol etmek. Bu çerçevede çevre ve şehircilik il müdürlüğü olarak emniyet müdürlüğümüzün katkılarıyla bu tür kontrol ve denetim yapmaktadır ve yapmamaya devam edecektir” dedi.


Kentte araç yoğunluğunun artmasıyla birlikte hava kirliliğinin de arttığını belirten Gençtürk; “ "Mobil araçla egzoz ölçüm istasyonlarında ölçümlerini yaptırmayanlara yönelik denetimleri artıracağız. Çünkü önlemleri almazsak hava kirliliği artacak ve insan sağlığını tehdit edecek. Çevre ve şehircilik il müdürlüğümüzce trafikte seyreden motorlu taşıtlara yapılan egzoz gazı emisyon denetimlerinde araçların ölçüm sınır değerlerine aykırı emisyona sebep olduğunun tespiti halinde il müdürlüğümüz teknik elemanlarınca ve egzoz gazı emisyon ölçüm pulunun ibraz edilmemesi durumunda ise trafik zabıtasınca taşıt sahibine 2872 sayılı Çevre Kanunun 20. Maddesinin 1. Fıkrası (a) bendine göre idari yaptırım tutanağı hazırlanmaktadır. Araçlarda egzoz ölçüm periyodu hususi ve resmi otomobillerde ilk 3 yaş sonunda ve takip eden her 2 yılda bir, diğer motorlu araçlarda 1. Yaş sonunda ve takip eden her yıl olarak belirlenmiştir.
 
 
Editör: TE Bilişim