Diyarbakır’da yapılan TGF 46. Başkanlar Konseyi Toplantısında; gazeteciler ülkenin ve sektörün son gündemini değerlendirdi.
 
Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun (TGF) 46. Başkanlar Konseyi Toplantısı, Güneydoğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde geniş bir katılımla Diyarbakır’da yapıldı.

TGF Genel Başkanvekili Yılmaz Karaca, Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Dim ve Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veysi İpek’in divanı oluşturduğu toplantıda; Basın İlan Kurumu (BİK) yönetim kurulu üyeliği seçimleri ve Bayram Gazetesi gündem maddeleri görüşüldü.

Daha sonra söz alan Başkan Veysi İpek, “Yıllardır huzurun tesisi için büyük çaba sarf eden siz meslektaşlarımıza Diyarbakır’a geldiğiniz için teşekkür ediyorum” dedi.

 
“KRİZ GELİYOR”
Ardından söz alan TGF Genel Başkanı Atilla Sertel de, Türkiye’nin genel anlamıyla büyük bir sıkıntı içerisinde olduğuna dikkat çekerek; felaket tellallığı yapmak istemediğini ama önümüzdeki aylar içerisinde Türkiye’de büyük bir kriz olabileceğinin verilerle sabit görüldüğünü vurguladı. “Çünkü ekonomik veriler gösteriyor ki Türkiye’de büyük bir sıkıntı yaşanacak” diyen Sertel, “Yani çok borçlanmadan yaşamımızı sürdürmemiz gerekiyor.

Mesleki olarak üzerimize düşen görevler var. Bir kuruluşu ekonomik açıdan ne kadar güçlüyse, o kadar daha sağlam ayakları üzerinde durur ve mücadelesini sürdürür. Bu kuruluşun içinde görev yapanlar ne kadar istekliyse, arzuluysa, görev bölümü anlayışı ile görevler yapılırsa bu kuruluş daha çok başarılara ulaşır” dedi.

 
“BİZİ BÖLMEYE ÇALIŞIYORLAR”
Ayrıca federasyon içerisindeki birlikteliğin başkalarına örnek olması gerektiğini belirten Genel Başkan Sertel, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Birbirimize karşı ne düşünüyorsak söyleyebilen, demokrasiyi kendi içinde yaşatan bir topluluğuz. Bizim kimseden nemalanmamız ve kimseye bağımlılığımız yok. Farklı düşünceleri taşıyabiliriz, farklı pencerelerden bakabiliriz, düşüncelerimizin farklılığı bizim zenginliğimizdir. Ama bu farklılıklara rağmen tek yürek, tem yumruk olmalıyız.
27 Eylül’de federasyon yönetimindeki 5. yılını dolduruyoruz. 5 Yıldır Türkiye’nin gündeminde varız. Bu federasyon bize karton mukavva içinde verildi. Bu federasyon bugün bazılarınca hoşlanılmayan, sevilmeyen ama hep gerçekleri söylemeye çalışan bir genel merkez oldu. Gazetecilik özgürlüğü içinde davranmamızın önüne geçmek için, bizi birbirimizden koparmaya, örselemeye çok uğraştılar ve hala uğraşıyorlar. Her türlü oyunu oynuyor, her türlü kalleşliği yapıyorlar. Cemiyetleri bölmeye çalışan arkadaşlarımız, basın tarihi içinde küçük birer kara leke olarak kalacaktır”.

 
TGF; BİK SEÇİMLERİNE HAZIRLANIYOR
Öte yandan önümüzde ki aylarda BİK yönetim kurulu üyeliği seçimlerinin yapılacağını da anımsatan TGF Genel Başkanı Atilla Sertel, federasyonun bu seçimlere yönelik çatısı altından 3 aday çıkartacağını bildirdi. “Bu adayların başarıya ulaşması için hepimizin destek vermesi, Anadolu’nun palazlanması lazım” diyen Sertel, BİK’te doğruları söylemek adına muhalefet yaptığını ancak yönetimde Anadolu basınını düşünecek insanların olması ile daha güçlü hareket edilebileceğini söyledi.

“Anadolu’da gazeteleri baskıyla, zorla birleşmeye itip, ‘daralın, küçülün’ diyerek, otokontrol sistemi kurmaya çalışıyorlar. Anadolu basınını kontrol altına almak istiyorlar. Merkezdeki medyanın kontrol altına alınması çok kolay. Patron menfaat ilişkileri ile teslim alınabiliyor, ünlü yazarlar bile bir gecede işinden olabiliyor. İşte bunun için BİK’teki insanlar, Anadolu basınını savunabilecek insanlardan olmalı. Kendisine menfaat sağlamak yerine Anadolu basınının menfaatlerini koruyup, ilkeli duruş sergilemelidir. Bir maç ekiple kazanılır” şeklinde konuştu.

Toplantıda ayrıca; Niğde, Düzce, Uşak, Kocaeli ve Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu yöneticileri söz alarak görüş bildirdiler.

Toplantıda; ilki geçen yıl Eskişehir’de yapılan Türk Dünyası Gazeteciler Şurası’nın ikincisinin, bu yıl Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Tataristan’ın Kazan şehrinde yapılmasına yönelik çalışmaların da sürdüğü bilgisi verildi.
Toplantı; Başkanlar Konseyi’nin 47. toplantısının Kasım ayında Çanakkale’de yapılması kararının alınması ile sona erdi. 

Editör: TE Bilişim