Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Mart ayı toplantısı gerçekleştirildi Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Mart ayı toplantısı gerçekleştirildi

Niğde’nin Bor ilçesinde, Koronavirüs salgını ardından fide satışları arttı. Havaların ısınmasıyla birlikte evde kalan vatandaşlar ev ve bahçelerinde zamanlarını çiçek ve fide yetiştirmeye başladı.18 günlük başlayan tam kapanma öncesi ilçe halkı tarla ve bahçelerine dikmek için fide satın aldı.

Bor ilçesinde havaların ısınmasıyla birlikte Kamu görevlilerinin ortak kararıyla Bor İlçe Ziraat Odası binası önünde yer tahsisi edilen fideciler tezgahlarını açarken birçok kişi de bahçelerinde ekip organik üretim yapmak için fide satın alıyor.

Fide satışları son günlerde sakin giderken, başlayan tam kapanma da özellikle bağ bahçelere gidecek olan bölge halkının ilgisiyle satışlarda yoğunluk yaşanıyor.

Yaklaşık 10 çeşit meyve-sebzenin fidesi tezgahlarda yer alırken en çok ilgiyi biber, domates, çilek, karpuz ve patlıcan fideleri görüyor.

TAZE BİR ŞEKİLDE YEMİŞ OLUYORLAR

İlçe merkezinde fide satışı yapan Murat Kılınçarslan, satışlardan memnun olduğunu belirtti. Pandemi tedbirleri nedeniyle hayata geçen 18 günlük ‘tam kapanma’ sürecinde fide ekiminin güzel bir zaman geçirme aktivitesi olacağını kaydeden Kılınçarslan, pandemi sürecinde bahçe ve evlerde sıkılmamak için alıyorlar.

Ekip, üretimlerini yapıyorlar. Böylece taze bir şekilde meyve-sebze yemiş oluyorlar dedi.

Fideciye gelen müşteriler ise bu süreçte toprakla uğraşmanın faydalı olacağını dile getirdi.

KISITLAMA GÜNLERINDE ÇİÇEK VE FİDE EKMEYİ SEVDİK

Corona virüs önlemleri kapsamında uygulanan ve 18 gün sürecek sürecek tam kapanma döneminde stresten uzak kalmak isteyen vatandaşlar, çiçek ve fide dikimine yöneldi.

Tam kapanma döneminde evlerinde kalan vatandaşlar, boş vakitlerini değerlendirmek ve stresten uzak kalmak için hobi uğraşlarına yöneldi. Vatandaşlar, balkonda saksılarda, hobi bahçelerinde, seralarında çiçek ve fide ekimine başladı.

Kapanma öncesi ve kapanma günlerinde çiçek ve fide alışverişini sürdüren vatandaşlar, çapa, kazma kürekleri ellerine alarak ekim ve dikime başladı. Fide ve çiçek satışı yapan iş yerleri ise artan satışlardan memnun olduklarını, talebe yetişmekte zorlandıklarını dile getirdiler.

YOĞUN İLGİ VAR

Pandemi sürecinde, yasakların açıklandığı gün müşterilerin bağına, bahçesine ekmek için ürünlerin hepsinden alışveriş yaptıklarını belirten fide satıcısı Murat Kılınçarslan, “Çiçekti, sebzeydi, meyve fidanıydı burası bayram günü gibi oldu. İşlerimiz iyi gidiyor. Şu an tam kapanmada da insanlar evinden çıkamıyor, evde oyalanmak için balkonda domates, biber, salatalık, sebze ekiyorlar. Bağı, bahçesi olan bağı bahçesinde ekiyor. İşlerimiz iyi Allaha şükür. Yoğun bir şekilde devam ediyor. En çok çiçek, sebze fidesi, meyve fidanı alan oldu. Hobi bahçesi yapanlar var evinde, balkonunda. Çiftçiler, arazi sahipleri meyve fidanları aldılar araçlar dolusu” dedi.

BAHÇEYLE UĞRAŞMAK GÜZEL

Çiçek ve fide ekerek zamanını değerlendirmek istediğini belirten Ömer Dalseçkin, isimli vatandaş, “Niğde merkezden geliyoruz, Altunhisar Yeşilyurt’a gidiyoruz. Yeşilyurt Köyümüzde yerimiz var. Buradan bir şeyler alıp tarlamızda, bahçemize bir şeyler ekip uğraşmak istiyoruz. Plastik kasalarda yaş sebze ve meyve fideleri aldık. Çilek baktık, gül bakıyoruz, meyve ağaçlarından dut ve kiraz alacağım birer tane onları ekeceğiz işte kısmet olursa” dedi.

HUZURLU OLURSUNUZ 

Evinin önünde ve bahçede sebze meyve yetiştirerek sağlıklı kaldığını söyleyen Aytekin Koçaklı adlı vatandaş ise, “Pandemi sürecinde çoluk çocuk evde kaldık tabi kurallara uyuyoruz. Bizim evimiz ne kadar şehir içinde olsa da kendimize ait içinde uzun süre kalacağımız küçük evli tarlamız var. Burada bahçemizi ailemizle birlikte yapıyoruz. Ekiyoruz, biçiyoruz. Vakit geçirmek için bir şeylerle uğraşmak gerekiyor, aktif olmak gerekiyor. Boş vakitlerimizi geçirmek için pandemi sürecinde bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Çalışmak zaten sağlıktır. Ben bayağıdır işten eve evden işe gidiyorum, evde kalınca daha iyi anladım çalışmamanın hastalık olduğunu çalışmak gerekiyor. Hareket etmek gerekiyor, bir şeylerle uğraşmak gerekiyor. Çalışmak kadar güzel bir şey yok. Boş yatmak, dolaşmak insanı hastalık sahibi yapar.

O yüzden herkese tavsiye ederiz. Pandemi sürecinde bilhassa çalışırsanız huzurlu olursunuz, çalışırsanız sağlıklı olursunuz. Ülkemiz vatandaşlarını olumsuz etkileyen bu Korona virüs tedbirlerine tam uyar ve sağlıklı eski günlerimize hep birlikte kavuşuruz. İnşallah. ”dedi.   

 

Editör: TE Bilişim