Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Niğde Şube Başkanı Ramazan Yıldız, 2 yıldır Genel Merkez ve Şubelerin mücadelesi sonucunda sorunlarnın bir kısmının parlamento tarafından çözüme kavuşturulduğunu söyledi.

 

Yıldız; “Kanun tasarısı Ekim ayına ertelenmiş iken Genel Merkezimizin sürekli Şube Başkanlarıyla iştişare kurarak yoğun çalışması neticesinde 12 Temmuz 2013 cuma günü gece yarısı T.B.M.M.’de görüşülerek kanunlaşmıştır” dedi.

 

Yapılan yoğun kulis çalışmaları neticesinde eksik kalan maddelerin Ekim ayında yasalaşmasının gündeme geleceğine dikkati çeken Yıldız, yasalaşan maddelerin özellikle bugüne kadar mağdur olan ve sürekli sıkıntılarını dile getirerek iş hakkı yok diyen vazife malulü bireyler ile vazife şehidi aileleri için kanayan bir yara olduğuna vurgu yaptı.

 

Sürekli Türkiye Büyük Meclisine ’sine gittiklerinde mağdur olan camianın sorunlarını gündeme taşıdığıklarına işaret eden Yıldız, konuşmasına devamla şunları belirtti:

“Çünkü Terör gazilerimiz bazı haklarını alırken  vazife malulü gazilerimiz  iş hakkından ve faizsiz konut kredisinden ve bazı haklardan faydalanamıyorlardı. Ama yasalaşan maddelerden sonra içimiz rahat bir şekilde bu mağdur olan kısma müjdeyi vermekten gurur duyuyorum. Tabii ki bu maddelerin yasalaşmasında emeği geçen iktidar ve muhalefet partilerine camiamız adına teşekkür eder sayğılarımı sunarım.”

Çıkan maddeler şunlardır.

* Şehit Ailesi. harp malulü, Gazi ve vazife malullerinin maaşlarına % 25 oranında zam yapılmıştır.


* Harp ve Vazife şehitlerine 2 vazife malullerine ve harp malullerine 1 iş hakkı getirilmiştir.


* Harp ve vazife malullerine faizsiz konut kredisi hakkı getirilmiştir.


* Ücretsiz seyahat hakkı, elektrik ve su indirimi kapsamları genişletilmiştir. Harp ve vazife malulleri kapsama alınmıştır.

 

* Özel öğretim kurumları kanununun kapsamı genişletilmiştir. (Harp ve Vazife Malulleri kapsama alındı)

 

* Sosyal güvenlik destek primi uygulaması kapsamı vazife malullerini kapsayacak şekilde genişletildi.

 

* Tütün eğitim ve öğretim yardımlarının kapsamı genişletilmiştir.(sivil ve vazife malulleri kapsama alınmıştır.)

 

* Rütbeli vazife şehitlerinin ailelerine maaş bağlamada muhtaçlık şartı kaldırılmıştır.

 

* 2330 ve 5434 sayılı vazife malulleri ek 77 maddelerinin kapsamı genişletilmiştir.

 

 



Editör: TE Bilişim