Niğde'de basın mensuplarına, 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimi için alınan güvenlik tedbirleri konusunda bilgi verildi. Vali Yardımcısı Adnan Türkdamar, Valilik Toplantı salonunda ki programda, seçimler de asıl yetkili kurumun Yüksek Seçim Kurulu olduğunu söyledi.

Valiliklerin görevinin ise seçimlerin huzur ve güven ortamında yapılmasını sağlamak olduğunu belirten Türkdamar, valilik bünyesinde bir komisyon kurulduğunu anlattı.

Komisyonun kendilerine düşen görevlerin aksamaması için sıkı bir şekilde takip ettiğini dile getirerek, "Şimdiye kadar birkaç toplantı yaptık. Ülkemizde bölge toplantıları yapıldı. Burada yaptığımızın benzerini, kaymakamlar da yapacak. Seçim hakimi ne istiyorsa araçsa araç personelse personel, binaysa bina. Son seçimden günümüze kadar kapanan okullar var. Onların yeniden hazırlanması lazım, hem aydınlatma hem kameralar." ifadelerini kullandı. Konuşmanın ardından alınan tedbirlerle ilgili sunum yapıldı.

İş İnsanı Sakin Aruk'tan Böbrek Vakfı'na bağış İş İnsanı Sakin Aruk'tan Böbrek Vakfı'na bağış

Yapılan sunumda, 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak seçimlerinin huzur ve güven içerisinde gerçekleştirilmesi amacıyla; Yüksek Seçim Kurulu Kararları, Bakanlık Genelgeleri ve Siyasi Partilerin dilekçelerini incelemek üzere Valilik Seçim Komisyonu oluşturulmuştur. Komisyonumuzca bu güne kadar 12 karar alınmıştır.  Seçimlerin huzur ve güven ortamı içerisinde yapılabilmesi, görevli kurumlar arasında koordinasyon ve iş birliğinin sağlanması, seçim ile ilgili olayların anlık paylaşımı, seçim takvimi süresinde istihbar edilen olaylara ilişkin proaktif tedbirler geliştirilmesi amacıyla İl merkezinde Vali Yardımcısı ilçelerimizde Kaymakamlar başkanlığında İl/İlçe Seçim Koordinasyon Merkezleri oluşturulmuştur.

Seçmen askı listelerinin korunması amacıyla muhtarlıklar ve kolluk birimlerimiz ile gerekli yazışmalar yapılmıştır. Sandık kurulunda görev alacak 7483 kamu personeline ait listeler Merkez İlçe Seçim Kuruluna gönderilmiştir. Kamu kurumlarında faal durumda olan toplam 255 araç Merkez İlçe Seçim Kurulu emrine verilmek üzere hazır hale getirilmiştir. İl Özel İdaresi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünce oy kullanılacak okullar ve sandık alanları kontrol edilerek kullanıma hazır hale getirilmiştir.

İl GAMER; seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrası süreçlerde 7/24 esasına göre çalışmalarını sürdürecek ve seçim güvenliğine ilişkin gelişmeleri anlık olarak Bakanlığımıza bildirecektir.  Seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrası meydana gelen olaylar anlık olarak “Olay Bildirim Formu”na doldurularak Bakanlık GAMER'e ait kurumsal e-posta adresine ve whatsapp hattına gönderilecektir. Bakanlığa sunulacak günlük brifinge esas çizelgeler her gün saat 10.00 ve 20.00’de Bakanlık GAMER'in kurumsal e-posta adresine gönderilecektir.

Seçim günü sandıkların güvenli bir şekilde İl-İlçe Seçim Kurullarına teslimi anlık takip edilerek GAMER Başkanlığına gecikmeksizin bilgi verilecektir. Sandık bölgelerinde görevlendirilecek kolluk personeline ait liste Bakanlık GAMER’ e bildirilecektir. Elektrik kesintilerinin önüne geçebilmek amacıyla ilgili kurumlarla koordine kurulmuş olup gerektiğinde kullanılmak üzere jeneratör ve benzeri güç kaynakları ile aydınlatma sistemleri çalışır halde bulundurulacaktır. Oy verme günü İl GAMER’de görevlendirilecek personele ait bilgiler en geç 05 Mayıs 2023 tarihine kadar Bakanlığa bildirilecektir. İl GAMER’de bulunan Plaka Tanıma Sistemleri (PTS), Mobil Plaka Tanıma Sistemleri (MPTS) ve Kent Güvenliği Yönetim Sistemlerinden (KGYS) azami derecede faydalanılması sağlanacaktır.

Editör: TE Bilişim