Memur-Sen Konfederasyonuna bağlı Sağlık Sendikası Niğde İl Başkanı Abuzer Doğan hemşeriler günü nedeni ile bir basın açıklması yaptı.

İl Başkanı Abuzer Doğan açıklamasında; Ülkemizin gerçekleştirdiği önemli atılım ve hizmetlerden birisi olan sağlık hizmetleri, hemşiresinden ebesine, doktorundan laborantına, acil tıp teknisyeninden teknikerine, radyoloji çalışanlarına kadar bütün sağlık personeli tarafından verilmektedir. Sağlıkta dönüşümün birinci aşamasında, vatandaşlarımızın yıllık sağlık hizmetlerine ulaşımı kat be kat artmış, memnuniyet oranı da aynı şekilde yükselmiştir. Bu başarının sağlanmasında sağlık çalışanları içinde en büyük sayıya sahip olan hemşirelerin payı büyüktür. Hemşireler, sağlıkta dönüşümün kahramanlarından olmalarına karşın, hak ettikleri değeri görmemekte, sorunlarının çözümüne yönelik kalıcı adımlar atılmamaktadır. Sağlık hizmetine ulaşımın ve memnuniyetin artmasına karşılık başta hemşireler olmak üzere, sağlık çalışanlarının toplam sayısında aynı oranda bir artış yaşanmamıştır.
 
HEMŞİRELERE MESLEĞİ İLE ÖRTÜŞMEYEN GÖREVLER VERİLMEMELİ
Hemşirelik mesleği bilimsel bir disipline sahiptir. Bu nedenle hemşireliğin yardımcı sağlık personeli olarak tanımlanması doğru değildir. Hemşirelik Yönetmeliği ile görev tanımları ve mesleki sınırlılıkları net bir biçimde ortaya konulan hemşirelerimize, çalıştıkları kurumlarda mesleği ile örtüşmeyen görevler verilmemelidir.
 
YENİ İSTİHDAMLAR YAPILMALI
14 yılda 3 kat artan sağlık hizmeti varken, istihdam 1 kat bile artmayan sağlık çalışanları yoğun iş yükünün altında tükenmiştir. Gerekli istihdamlar yapılarak, başta hemşireler olmak üzere sağlık çalışanlarının yükü azaltılmalıdır.
 
PERFORMANS SİSTEMİ DEĞİŞMELİ
Sağlık çalışanlarının bir başka sorunu ise, kimsenin memnun olmadığı performans sistemidir. Mevcut performans sistemi hem uygulamada hem de sonuç itibarı ile çalışanlar arasında haksızlığa yol açmaktadır. Çalışanları memnun edecek, çalışma barışını sağlayacak, hizmet kalitesi ve verimliliği artıracak bir uygulama, çalışanların da görüşleri alınarak yeniden hayata geçirilmelidir.
 
3600 EK GÖSTERGE TÜM SAĞLIK ÇALIŞANLARINI KAPSAMALIDIR
 
Bilindiği üzere tüm kamu çalışanlarında olduğu gibi sağlık çalışanlarının da en önemli gündem maddelerinden birisi 3600 ek gösterge konusudur. Ancak sürecin henüz netleşmemesi sağlık çalışanları arasında kafa karışıklığına neden olmaktadır.
 
Öğretmen, din görevlisi, polis denildiğinde bir unvan ayrımı söz konusu değilken, sağlık çalışanları söz konusu olduğunda ise ebe, hemşire, sağlık memuru gibi ayrım yapılmaktadır. Oysa sağlık hizmetleri bir bütündür. Hemşiresinden, sağlık memuruna, ebesinden, sağlık teknisyenine kadar sağlık hizmetleri içinde görev yapan tüm branşlar aynı görev bilinciyle hareket etmektedirler.
 
Sağlık çalışanları mesai mefhumu gözetmeksizin 7 gün 24 saat esasına dayalı olarak fedakarca, ekip ruhu içinde insanımıza hizmet vermektedir.
 
Bu nedenle sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının yetkili sendikası Sağlık-Sen olarak 3600 ek göstergenin yalnızca belli branşları değil, diğer unvanlardaki tüm sağlık çalışanlarını da kapsaması gerektiğini ifade ediyoruz.
 
KREŞ SORUNU ÇÖZÜLMELİ
Çalışanlarının büyük bir kısmını kadınların oluşturduğu sağlık alanında yaşanan en büyük sorunlardan birisi de kreş sorunudur. Mevcut kurum ve kuruluşların bazılarında halen kreş bulunmaması büyük sorunlara yol açmaktadır. Sağlık-Sen olarak konuyu gündeme getirdik ve bunun da sözünü almıştık. Bakanlık ilk olarak, mevcut kurumlardan kreşi olmayan yerlerde kreş açılması, yeni yapılacak tesislerde de mutlaka kreşe yer verilmesi konusunda bir yazı yayınladı. Bunun yanı sıra, 24 saat esasına göre hizmet veren kurumlarda kreş hizmetinin de 24 saat verilmesi gerekmektedir. Bu konuda da çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
 
MESLEKİ UZMANLAŞMA TEŞVİK EDİLMELİ
Hemşirelerin ve bütün sağlık çalışanlarının mesleki gelişim ve uzmanlaşmasına önem verilmeli, eğitim süreçleri nitelikli hale getirilmeli, eğitimi teşvik edecek ödül mekanizmaları geliştirilmelidir. Sendikamızın bir kazanımı olan lisans tamamlama, 2014 yılından sonra mezun olanları da kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmeli, yaşanan mağduriyetler giderilmelidir.
 
ŞİDDETLE MÜCADELE KARARLI OLUNMALI
Bu kadar yoğun ve zor şartlar altında fedakârca sağlık hizmeti sunan sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin anlaşılabilir hiçbir yanı bulunmamaktadır. Bu, toplumsal bir ayıbımızdır. Şiddetin önlenmesi, toplumsal bir sorumluluktur. Bu konuda farkındalık oluşturulmalı, toplumun bilinçlenmesi sağlanarak şiddetin önüne geçilmelidir. Ayrıca, Sağlık-Sen olarak bu alanda yasal düzenlemelerin de önünü açtık. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi için çıkartılan yasaya öncülük ettik. Şimdi de şiddet uygulayanların tutuklu yargılanmasını sağlayacak yasal düzenlemenin bir an önce hayata geçmesi için mücadele ediyoruz. Devletimiz, sağlık çalışanlarının şiddet görmesi konusunda gerekli yasal düzenlemelerin yanı sıra fiziki önlemleri almalı, şiddete maruz kalan çalışanlara her türlü desteği de vermelidir.
 
KADRO MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ
Sağlık-Sen olarak yıllardır, kamuda sözleşmeli istihdamın yanlışlığına dikkat çektik. Farklı türdeki istihdamlar, çalışma barışını bozmakta, başta aile bütünlüğü olmak üzere birçok sorunu beraberinde getirmektedir. Yüzbinlerce taşerona verilen kadro, 4/B’ lilere, 4924’lülere, Kamu Dışı ASE’lere, vekil ebe ve hemşirelere de verilmelidir.


 
Bu vesileyle bütün hemşire arkadaşlarımızın Hemşireler Günü ve Haftasını kutluyor, sorunlarının çözüldüğü, yüzlerin güldüğü, herkesin işini severek yaptığı günler diliyoruz..." dedi.
 
 
Editör: TE Bilişim