10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü nedeni ile Niğde Milletvekili Doğan Şafak bir basın açıklaması yaptı.

Şafak Açıklamasında şu görüşlere yer verdi.

 

Değerli Basın Çalışanlarımız,

 

Demokrasi demek sadece eşit hakka sahip olunan bir yönetim biçimi değil, ayrıca basın ve iletişim özgürlüğü de demektir.

 

Bu özgürlükler güçlü sivil toplumun, güçlü kamusal alanın olduğu demokrasilerde vardır.

 

Eğer vatandaşlar iletişim özgürlüğüne sahip değilse, basın özgürlüğü yoksa vatandaşın haber alma kanalları tıkanmışsa, o ülkede demokrasiden söz edilemez.

 

AKP Hükümeti döneminde basın özgürlüklerinin kısıtlanması;  kanlı emeklerle, mücadelelerle kazandığımız demokrasimizin en önemli sorunlarından biri haline gelmiştir.

 

Basın özgürlüğü bu iktidar döneminde patronların iki dudağı arasına bırakılmıştır. Gazetecilerin iş güvencesi yazdığı haberin niteliğine göre patronların inisiyatifine bırakılmıştır. Basında sendikal örgütlenme işlevsiz bırakılmış, işsizlik ve düşük ücretle çalıştırma olağan hale gelmiştir.

 

“Oysa 1961 yılında çıkan yasa, basın emekçilerini sadece iktidarlara karşı değil, aynı zamanda gazete patronlarına karşı da korumaktaydı.

 

Zor şartlarda görev yapan gazeteci arkadaşlarımız, bu önemli ve hassasiyet taşıyan mesleğin hakkını layıkıyla vermektedirler.

Toplumu aydınlatmak adına her türlü mücadeleyi veren basın çalışanlarımızın, gazetecilerimizin gasp edilen hakları derhal geri verilmeli, sendikal örgütlenmenin önündeki fiili engeller kaldırılmalıdır. Tutuklu gazetecilerimiz serbest bırakılmalıdır.

Bu konuda biz siyasetçilere düşen görev, gerek yerel gerek ulusal basına her türlü desteği sağlayarak güçlü bir şekilde ayakta durmalarına yardımcı olmaktır.

 

Değerli Basın Mensubu Arkadaşlarım,

 

Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında; daha demokratik şartlarda, özgürce haber yapabileceğiniz, kısıtlamaların olmadığı bir ülkede çalışmanız ümidiyle bu özel gününüzü kutluyor, sevgi ve saygılar sunuyorum.

 

                                                                                                                      Doğan ŞAFAK

                                                                                                                    Niğde Milletvekili

Editör: TE Bilişim