1 Mayıs İşçi Bayramı nedeni ile Chp Niğde Milletvekili Doğan Şafak yazılı basın açıklaması yaptı.

 

Şafak açıklamasında şu görüşlere yer verdi.

 

 

1 Mayıs ilk kez Osmanlı döneminde, 1905 yılında İzmir’ de kutlanmıştır. 1923 yılında 1 Mayıs günü yasal olarak “ İşçi Bayramı “ ilan edilmiştir. 1924 yılında hükümet kitlesel 1 Mayıs kutlamalarını yasaklamıştır. 1925 yılında çıkarılan Takrir-i Sükun Kanunu sonrasında kutlamalara izin verilmemiş ve 1935 yılına kadar bu yasak geçerliliğini korumuştur. 1935 yılında çıkarılan Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile “ Bahar ve Çiçek Bayramı “ olarak genel tatil günlerine dahil edilmiştir. 1977 yılında İstanbul Taksim Meydanı'nda yaklaşık 500 bin kişiyle en geniş katılımlı 1 Mayıs toplantısı düzenlenmiş, ancak; göstericilerin üzerine ateş açılması sonucu 37 kişi hayatını kaybetmiştir. 1977 yılının 1 Mayıs günü, tarihe Kanlı 1 Mayıs olarak geçmiş ve hafızalardan silinmemiş, derin izler bırakmıştır. 1980 sonrası 12 Eylül Askeri darbesinde bu günün kutlamaları yasaklanmıştır. 1981 yılında Milli Güvenlik Konseyi 1 Mayısı Resmi Tatil Günü olmaktan çıkarmıştır.

 

1 Mayıs, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günüdür.

 

1 Mayıs’ın “İşçi Sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışmasını temsil ettiği bir gerçektir.

 

1 Mayıs işçilere verilen bir armağan değil, haklı mücadeleler sonucu elde edilen bir kazanımdır. Bu kazanımı hakkı ile teslim etmek; ismi, kutlama alanıyla işçilerin sonuna kadar kullanmalarını sağlamak, bize düşen en önemli görevdir. 1 Mayıs’ın coşkulu, şenlik havasında, bayram tadında ve ön yargılardan uzak kutlanması için hepimize, özellikle güvenlik güçlerimize önemli görevler düşmektedir.

 

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, emeğin dayanışması, çalışma hayatının sorunlarının irdelendiği, demokrasi kültürünün zirveye çıktığı, sevgi ve barışın yeşerdiği bir gün olarak hafızalarda yer etmelidir.

 

“1 Mayıs” ın herhangi bir gerekçeyle tatil olması değil, sınıfın ve emeğin değerlerinin kutlandığı bir gün olarak kabulüdür!

 

1 Mayıs İşçi Bayramının tüm halkımıza hayırlı olmasını diliyor, tüm emekçilerin “ 1 Mayıs İşçi Bayramı” nı en içten dileklerimle kutluyorum.


Editör: TE Bilişim