Niğde'nin patates sorunu bir türlü çözülemedi. Birçok eyleme ve habere konu olan patates Niğde'nin birincil gündemini oluşturmaya devam ediyor. Daha önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e sunulan raporlarla da hükümetin dikkati patatese çekilmişti. Niğde'de Patates için ortak akıl toplantısı yapıldı. Bütün bunlara rağmen patates üreticisinin sorununa çözüm bir türlü üretilemiyor.

Daha bir kaç gün önce Niğde'de yola patates dökülerek patatesin para etmemesi ve ellerinde kalması nedeniyle eylem yapan köylüler bu sefer patatese benzin dökerek yaktılar. 

Niğde'nin Alay beldesinde fiyatların düşüklüğünü protesto eden üreticiler, belde meydanına getirdikleri patatesleri üzerine benzin dökerek yaktı. Üreticiler, kilogram başına 35 kuruşa mal ettikleri patatesi 15 kuruşa bile satamamaktan yakındı.

Geçen yıl don ve soğuk nedeniyle ürünleri ellerinde kalan çiftçiler, don olmamasına rağmen bu yıl da aynı sıkıntıyla karşı karşıya kaldıklarını ve bin bir zahmetle ürettikleri patatesi satamadıklarını belirtti. Patates ihracatının durmasının kendilerini olumsuz etkilediğini savunan üreticiler, yetkileri sorunlarının çözümünde adım atmaya davet etti.

Depoda ve tarlada kalan patatesleri nedeniyle büyük zarara girdiklerini kaydeden çiftçiler, seslerini duyurabilmek için belde meydanında toplandı. Üreticiler tepki amacıyla üzerine benzin döktükleri patatesleri yakmaya çalıştı.

Üretim maliyetinin kilogram başına neredeyse 35 kuruşa geldiğini söyleyen çiftçiler, 15 ila 20 kuruş arasında dahi patatese alıcı bulamadıklarını söyledi. Devletten gelen teşvik primlerinin yetersiz kaldığı savunan köylüler, mazot ve banka kredilerini dahi ödeyemez hale geldiklerini, ekmek tekneleri olan traktör ve tarlalarını satışa çıkardıklarını kaydetti.

Patates üreticisi Ünal Erdal, "Çiftçi olarak mağduruz. Yetkililerden gerekli yardımı bekliyoruz. Bizler de borçlarımızdan kurtulmayı, herkese borcumuzu ödemeyi istiyoruz ama patates para etmediğinden ve alım için tüccar gelmediğinden borçlarımızı ödeyemiyoruz. Maliyeti 35 kuruş olan patatesi 15 kuruşa dahi satamıyoruz. Çalıştırdığımız işçiler para bekliyor, patatesi satamadığımızdan onlara da paralarını veremiyoruz." diye konuştu.

Depolarda bekletilen patatesin çillendiği bildiren Erdal, "İhracat olmadığı sürece iç piyasa, bu patatesi bitiremez. Büyük bir ihracat olmasını bekliyoruz. Kimse borcundan dolayı icralık olmak istemez. Patateslerimizi satamadık vereceğimizi veremedik, alacağımızı alamadık, bunları yetkililere bildiriyoruz. Buna bir çare bulsunlar, işte görmüş olduğunuz gibi filizlendi patatesler. Yazık bu da bir milli servettir. Tarım bakanından, milletvekillerinden ve Başbakanımızdan derdimize çözüm bulmalarını istiyoruz." şeklinde konuştu.

Çiftçi Hamdi Demirbaş ise babasından kalma traktörünü borcu ve icrasıyla birlikte kabul eden biri çıkarsa satacağını söyledi.









 

Editör: TE Bilişim