Niğde'de bir çok tekstil fabrikası var. Niğde'de en fazla üyesi olan bir sendika Öz İplik-İş... 

Sendika Genel Merkezi kaynaklı yolsuzluk haberleri ve tartışmaları devam ediyor... Yakında Genel Kurulda olacak... Niğdeli sendika üyesi ve delegelelerin bilgilenmesi gerekiyor.  


***

Evrensel Gazetesinin 27 Aralık 2013 tarihli sayısında yer alan haberde, Öz İplik-İş Sendikası  Ankara Genel Merkezinde yolsuzluk iddiaları ele alındı.



98 BİN TL'LİK KREDİ BUHAR OLDU

Hak-İş’te Hizmet-İş Sendikasının ardından Öz İplik-İş Sendikasının adı da yolsuzluk iddialarına karıştı. Hak edilmeyen paraların verilmesi, eşe dosta iş yapmadan ücret ödenmesi, cenaze ve düğün masraflarının sendikaya ödetilmesi... Öz İplik-İş Eski Genel Eğitim Sekreteri Duran Güzelkaya’nın 2011 yılında savcılığa belgeleriyle birlikte yaptığı suç duyurusuna rağmen yolsuzlukla ilgili şimdiye kadar hiçbir işlem yapılmadı.

Güzelkaya’nın belgeleriyle yargıya da taşıdığı iddiaları şöyle: Yusuf Engin 2009 yılı mayıs ayında “Çeşitli görevlerde 30 yıldır bu alandayım ve bunun yeterli olduğunu düşünüyorum” diyerek Genel Başkanlık görevinden istifa etti. Engin’in istifasının hemen ardından 3 Haziran’da sendika adına Vakıflar Bankasından 100 bin lira kredi çekildi. Bunun 98 bin lirası 54 dakika sonra Engin’e elden verildi. Ancak kendisi istifa ettiği için kıdem tazminatı hakkı olmayan Engin’e böyle bir ödeme yapılamazdı. Bu nedenle 98 bin lira üç şube hesabından çeşitli faturalarla buhar edildi.

İLK İFADEDE HER ŞEYİ ANLATMIŞTI

Bu işlemi yapan Sendika Muhasebecisi Nihat İpekli’nin savcılığa verdiği ilk ifadesi de Güzelkaya’yı doğruluyor: “Ben muhasebeci olduğum için bankadan krediyi Yönetim Kurulu kararıyla ben çektim. Muhasebe kayıtlarından çıkış olmadığı için 100 bin lira para kasada gelir hanesinde gözükmedi. Daha sonra bu paranın gider hanesine çıkışı Malatya, Trakya ve Sakarya şubelerine avans gönderilmiş gibi kağıt üzerinde çıkış yapıldı. Bu şekilde muhasebeleştirildi. Ben orada maaşla çalışan kişiyim. Ne söylenirse onu yaparım.” İpekli daha sonra bu ifadesini değiştirdi. Ancak sendika kulislerinde Öz İplik-İş Genel Başkanı Murat İnaç’ın tehditleri sonucunda ifadenin değiştiği söyleniyor.

CENAZE MASRAFLARI SENDİKADAN

Murat İnanç hakkında bir usulsüz harcama iddiası da “Kayınbiraderinin cenaze masrafları sendika tarafından ödendi” oldu. Cenazeye katılmak için Malatya’ya gidenlerin otel masraflarının ve cenaze yemeği masraflarının sendika tarafından ödendiği belirtiliyor. Sendika Muhasebecisi Nihat İpekli’nin Cumhuriyet Savcısına verdiği ifadede bu konuda şunları anlatıyor: “2010 yıllarında Sendika Başkanı Murat İnanç’ın Malatya’da cenazesi vardı. Bu konuda genel başkan olduğu için sendikadan epey kişi cenazede bulunmak için gittiler. Bu konuda Malatya Şubesine avans çıkarıldı. Ancak harcamalar Malatya Şubesinin yetkisinde olduğu için ben bu konuda ne tür harcama yapıldığını bilemem.” 
Nihat İpekli daha sonra ifadesini değiştirse de Öz İplik-İş Malatya Şube Başkanı Ömer Yabaş’ın ifadesi bu iddiaları doğruluyor. Yabaş savcılığa verdiği ifade de şöyle konuşuyor; “Duran Güzelkaya’nın şikayeti üzerine bu harcamaların tarafımdan yapıldığı iddiası ile disipline sevk edildim ve savunma yapmam istendi. Esasen Genel Başkan Murat İnanç’ın babasının ve kaynının cenaze töreninde yaptığı harcamaların şubeden yapılması konusunu örtbas etmemi istedi. Bende yeni başkanım önceki dönemden yapılan harcamalarla ilgili hiçbir belge düzenleyemem bunun sorumluluğu önceki başkana aittir dedim. Bu nedenle disipline sevk edildim.”

AKRABAYA 10 AY MAAŞ, DÜGÜN MASRAFLARI SENDİKADAN 

Eski Genel Eğitim Sekreteri Duran Güzelkaya savcılığa verdiği şikayet dilekçesinde Genel Başkan Murat İnanç’ın eşinin akrabası olan Mustafa Altunkaya isimli kişiye 10 ay boyunca sendikadan ücret ödendiği yer alıyor. Altunkaya’ya “Genel Kurul kitapçığını” hazırladığı gerekçesiyle bu ücretin ödendiği söylenirken, kitapçığı hazırlayanlar bölümünde ismi geçmiyor.    Murat İnanç’ın kızının İstanbul’da yapılan düğünü için de konukların geliş-gidiş ve konaklama masraflarının sendika tarafından karşılandığını iddia ediliyor.

PATRONA GÖRE AİDAT İSTENİYOR

Öz İplik-İş Yönetim Kurulu kararı olmadan tüzük dışına çıkarak bölgeler arası aidat kesintisi miktarında kasıtlı ve keyfi olarak eşitsizlik yaratıldığı şikayet dilekçesinde yer aldı. Şikayet dilekçesinde bu konuyla ilgili Öz İplik-İş Eski Genel Eğitim Sekreteri Duran Güzelkaya şu örnekleri sıralıyor, “2011 yılı için Genel Yönetim Kuruluna tanınan aidat belirleme yetkisi 1 günlük asgari ücret tutarı olan (837,00 TL/30=27,90) 27,90 TL’den az olmaması gerekirken, Sakarya ve Çorlu’da üyelerden net ödenen aylığın 1/30’undan aşağı olmayacak şekilde aidat alması gerekirken bunun çok aşağısında 15 TL, 12TL gibi miktarlarda  keyfi olarak eksik aidat alınmaktadır. (Çorlu Tekirdağ’da kurulu ŞIK MAKAS A.Ş. ve SANCAK TEKSTİL ve Diğer işyerlerinden 15,00 TL Kendisine oy veren illerden olan Aydın Örme San. ve Tic. A.Ş. de 1.517,44 TL1/30 =50.56 TL aidat alınması gerekirken 17,00 TL aidat alınmıştır.) Esasen, asgari ücret alanlardan dahi 29.00 TL’den aşağı olamayacağı nazara alınmadan Sendika zarara uğratılmıştır. Yine Sakarya ilinde fabrikanın birinden normal bir yevmiye aidat alırken, aynı yerde diğer işyerinden daha eksik almakta bu suretle keyfi davranarak hem Sendikayı zarara uğratmakta hem de görevlerini kasıtlı olarak suiistimal etmektedirler.”

İL TEMSİLCİSİNİN SİGORTASI YAKAR TEKSTİL’DEN 

Öz İplik-İş eski Genel Eğitim Sekreteri Duran Güzelkaya “İstanbul Avcılar İl Temsilciliğine atanan Zeynep Uyar’ın daha sonra İl Temsilciliği kapatılmasına rağmen ve o tarihlerde Zeynep Uyar’ın sigorta girişi ve sigorta parası Yakar Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yatırılmasına rağmen 2010 yılı Haziran ayından itibaren yıl sonuna kadar Sendika tarafından Akbank üzerinden ücret ödemesi de yapılmış. 2010 yılı muhasebe defteri incelendiğinde  ‘Zeynep Uyar’a yatırılan maaş’ şeklinde her ay Sendikanın parasının usulsüz şekilde yatırıldığı ve harcandığı ortaya çıkacaktır” diyor. 

Güzelkaya ayrıca sendikaya araç alım satımlarında da usulsüzlükler yapıldığını iddia ediyor. Bir diğer iddia da sendika aracı ile yapılan kazada aracı sendika yöneticisinin akrabasının kullandığı ama faturanın sendikaya gönderildiği yönünde. 



Editör: TE Bilişim