ODTÜ Geliştirme Vakfı Niğde Okulları, İl Kültür Merkezi Salonu’nda Cumhuriyet Bayramı kutlama programı düzenledi.



Velilerin ve vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşen programda öğrenciler birbirinden güzel gösterilerle izleyicileri coşturdu. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Okul Müdürü Aydın Akbaş yaptı:

“29 Ekim Cumhuriyet Bayramı milletimizin en büyük bayramıdır. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde yürütülen istiklal mücadelesinin emsalsiz bir zaferle sonuçlanması ve ardından milletimizin kendi iradesi doğrultusunda yönetimde söz sahibi olmasını sağlayan Cumhuriyet’in kurulması, tarihimizde bir dönüm noktasıdır.

 

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Osmanlı İmparatorluğunun dağılma aşamasına gelmesi sömürgeci ülkelerin iştahını kabartmış ve yurdumuzun dört bir yanı işgal edilmiştir. Birinci Dünya Savaşından yeni çıkmış yorgun ve bitkin milletimizin önünde iki seçenek vardı. Ya başka ülkelerin himayesine girecek yada topyekün bir bağımsızlık ve özgürlük mücadelesine girişecekti.

 

Böyle bir ortamda tarih sahnesine çıkan Atatürk “Ya İstiklal, Ya ölüm” diyerek Türk Milletinin istikametini göstermiştir. Adeta bir ölüm kalım savaşına giren Türk Milleti tarihte eşine az rastlanır bir kahramanlık mücadelesinin ardından özgürlük ve bağımsızlığına kavuşmuş, küllerinden yeniden doğmuştur.

 

29 Ekim 1923 tarihinde yeni bir devlet kurulmuş ve bu devletin yönetim biçimi Cumhuriyet olmuştur. Cumhuriyetle birlikte Ulusumuz ulusal bir devletin, onurlu, özgürce düşünebilen ve eşit haklara sahip yurttaşları haline gelmiş, devletin tek ve gerçek sahibi olmuştur.



Bu aşamada sizlere düşen bu kutsal mirasın değerini bilmek, bizden sonraki kuşaklara daha sağlam temel üzerine oturtarak teslim etmek ve çok çalışarak Türkiye Cumhuriyetini muasır medeniyetler seviyesine ulaştırmaktır.

 

Bu duygularla, başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, vatan savunmasında canını vermiş aziz şehitlerimizi, Cumhuriyetimizin kuruluşu ve bugüne ulaşmasında büyük emekler harcamış devlet büyüklerimizi saygı, şükran ve minnetle anıyorum. Hepinizin Cumhuriyet Bayramını kutluyor, en derin saygı ve sevgilerimle selamlıyorum. “

 

Program tüm öğrencilerin ellerinde bayraklarla sahneye çıkarak marşlar okumasıyla sona erdi.

 

Editör: TE Bilişim