Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, tartışmalara neden olan 1/5000’lik nazım imar planıyla ilgili olarak, “Tüm meclis üyelerinin onayı olmadan bu planı oylatmam, herkes rahat olsun” dedi.


Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’ın seçimlerden önce söz verdiği gibi, seçim sonrası çalışmalarını başlattığı ve uzun süreli çalışmalar sonucu hazırlanan Nazım İmar Planı için Belediye Meclis salonunda bilgilendirme toplantısı yapıldı.


Nazım İmar Planı olmayan tek il olan Niğde’nin geleceği için önem taşıyan planın hazırlanması için öncelikle şehrin Çevre Düzeni Planı hazırlandı. Yapılan alt yapı çalışmalarının ardından kurumların görüşlerine başvurmak için düzenlenen toplantılar sonucu gizlilik ilkesi esas alınarak Niğde’nin Nazım İmar Planı oluşturuldu.


Oluşturulan Nazım İmar Planın anlatılması için, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan tarafından Niğde Belediyesi Meclis Salonunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıya, Niğde Valisi Alim Barut, CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, İl Genel Meclis Başkanı Erdal Koçyiğit, Belediye Meclis Üyeleri , Belediye Başkan Yardımcıları Cengiz Ecemiş, Yakup Yerlikaya, Mustafa Yiğit, AK Parti İl Başkanı Ahmet Özmen, CHP İl Başkanı Ünal Baykan, MHP İl Başkanı Hakan Er, Niğde Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nizamettin Bilhan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Akaycan ve kurum amirleri katıldı.


Toplantının açılış konuşmasını yapmak için kürsüye gelen Başkan Akdoğan, trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Niğde Belediyesi Eski Başkanlarından Murat Zeren için toplantıya katılan herkesi saygı duruşuna davet etti.


Hazırlanan Nazım İmar Planının tüm Belediye Meclis Üyelerinin onayı olduğu zaman meclis oylamasına sunulacağını ifade eden Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; “80 ilde olan ancak bu zamana kadar Niğde’de olmayan Nazım İmar Planı için seçimlerden önce söz verdiğim gibi, Niğde’nin Nazım İmar Planını hazırlattık. Uzun süren ve zaman alan bir çalışma olduğu aşikardır. Bu konuyla ilgili bilgilendirme toplantısının yapılmasını uygun buldum. Bu nedenle de ilgili firma gerekli sunumlarını gerçekleştirdi. Bu plan oldu bittiye getirilerek meclis gündemine gelmeyecek. Bunu herkes böyle bilsin. Bu plan üzerinde Belediye Meclisinde AK Parti grubu dışında CHP ve MHP gruplarının da ittifakı olmadan bu planı bu mecliste oylatmam. Yani bu plan AK Parti grubunun yada AK Partililerin planı değil. Bu Plan Niğde’nin Planı, Niğdelilerin planı. Bu şehrin Nazım İmar Planı için ne zaman ki gruplar ikna olur o zaman bu planı ben meclis gündemine getiririm, oylatırım. Bu noktada herkes rahat olsun. Yani Ak Parti grubunun çoğunluğu var oylatalım bitsin diye bir şey yok. Milliyetçi Hareket Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisinin bu planın oylanmasında ittifakını isterim. Çünkü bu plan bugünün planı değil, yarının planı da olmayacak. Bu plan bu şehrin 40 yılını ilgilendiren bir plan. Şehrin 40 yılını ilgilendirdiği gibi, 40 yıl sonra yapılacak planlarda bu plana esas olarak yapılacak. Herkes biliyor ki ilimizde çarpık yapılaşma diz boyu. Neden? Nazım İmar Planı olmadığından. Bazı mahallelerimize girdiğimizde yoğun yapılaşmadan dolayı araç park yeri bulamayız. İşte bu plan bütün bu ve benzeri sebeplerin yoğun yapılaşmanın önüne geçmeyle ilgili bir plan. Şehrin ana akslarının belirlenmesi ve bunların rahatlatılmasıyla ilgili bir plan. Yine bu planda parsel bazında hiçbir arsanın imar durumu belli değil. Belediye Mülkü Komisyon Üyelerinin bu plan için tamam demesi bu planın tamam olduğu anlamına gelmez. Bu planla ilgili önce kamuoyunun tatmin olması ve Belediye Meclisinde bulunan tüm parti gruplarının tatmin olması lazım ki bu planı biz Meclis gündemine getirip onaylatalım. Dolayısıyla plan Niğdelilerin planı. Niğdeliler tamam dediğinde bu planı Belediye Meclisine getirip oylatmaya sunacağız. Tamam denilmediği sürece bu plan Mecliste oylamaya sunulmayacaktır” şeklinde konuştu.


Basına ve halka açık olan toplantıda soruları da yanıtlayan Akdoğan, 1/25 000’lik imar planı ile 1/5000’lik imar planının birbirleriyle örtüşmediği şeklindeki iddiayı, “1/25000’lki plan ile ilgili acıkan dava henüz sonuçlanmadı. Süreç devam ediyor. Bu süreç bizim çalışmalarımızı engellemez. İnşaat ruhsatı verilecek olan yerler için gelen vatandaşlara ‘ben 1/5000’lik plan hazırlıyorum sana ruhsat veremem’ diye bir şey söylememiz mümkün değil” diye konuştu.

Nazım İmar planında bir müteahhide ait 200 bin metrekarelik arsanın 2 kat olan ruhsatının 8 kata çıkarıldığı yönündeki iddiayı da cevaplayan Akdoğan, “Ben bu kuşu şahsen tanımıyorum. Bu arsanın 200 bin dönümünden 100 bin dönümü sosyal donatıya gitmiştir. Kalan arsanın bir kısmı 2 kat, bir bölümü de 4 veya 5 kat olmuştur. Kimsenin mağdur olmasını istemiyoruz” dedi.


Toplantıda söz alan bazı vatandaşlar da kendi arsalarının üzerinde haksızlığa uğradıklarını iddia etti.


Nazım İmar Planı bilgilendirme toplantısına katılan Niğde Valisi Alim Barut; “İmar planını sadece Belediye uygulayarak, sadece Valilik uygulayarak olmaz. Vatandaşta imar planının uygulanmasında görevlidir, yetkilidir, sorumludur. Bunun bilinmesi lazım” dedi.


Niğde Belediyesi tarafından Nazım İmar Planının hazırlatıldığı firma yetkililerinden Şehir ve Bölge Plancısı İsmail Çiçin ve Şehir ve Bölge Plancısı Çağlar Aras toplantıya katılanlara plan hakkında bilgi verdiler.








Editör: TE Bilişim