Niğde Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğü  ile Niğde Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından ortaklaşa “Halk Elinde Koyun-Keçi Islah Projesi” kapsamında “Koç Katım Töreni”düzenledi. 


Yeşilgölcük-Orhanlı yolu 10. km.de ağılların bulunduğu alanda düzenlenen “Koç Katım Töreni”ne Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Niğde Milletvekili Ömer Selvi, Garnizon Komutanı Albay Ufuk Nayır, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık  Müdürü Murat Türkmen, Rektör Yardımcısı Prof Dr. Metin YILDIRIM, İl Genel Meclisi Başkanı Erdal Koçyiğit, Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erdoğan Yılmaz, Bahri Dağtaş Araştırma Enstitü Müdür Yardımcısı Dr. Şükrü DURSUN , Siyasi Parti Temsilcileri, Kurum Amirleri, Belediye Başkanları, Muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.


Törenin açılış konuşmasını yapan Yeşilgölcük Belediye Başkanı Salih Ertul'un ardından, Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erdoğan Yılmaz ve İl Genel Meclisi Başkanı Erdal Koçyiğit kürsüye gelerek Niğde için hayvancılığın önemi ve İl Özel İdaresi tarafından her yıl 100 koç alımı yaptıklarını ve çiftçilerimize dağıtımını yaptıkları ve çiftçileri desteklediklerine dair kısa birer konuşma yaptılar.

Niğde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Türkmen ise yaptığı konuşmada projenin çiftçi bazında koyun sürülerinde nasıl uygulandığına dair bilgiler verdi. Projenin 2005 yılında başladığını ve 2015 yılına kadar devam edeceğini belirterek, 2013 yılı itibariyle Niğde’de 4 proje ile ve 25.200 koyun ve keçide uygulandığını ve projenin İl Müdürlüğü, Niğde Üniversitesi, Bahri Dağtaş Araştırma Enstitü Müdürlüğü, Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği ve çiftçilerle yürütüldüğünü söyledi.

İl Müdürü Türkmen Niğde için koyunda Akkaraman,Keçide ise kıl keçisi ıslah etmek üzere belirlediklerini, projeyi 3 yıldan beri uyguladıklarını, her sürünün 6.000 koyundan ve 300 koçtan oluştuğunu ve 6.300 sürü içerisinden 1.000 adet elit sürü oluşturulduğunu söyledi. Bakanlığımız tarafından taban Sürüde  anaç koyun ve kuzu başına 75 lira, elit sürüde ise 105 lira destekleme ödediğini, 4 projedeki 25.200 koyun ve keçiye son 3 yılda 2,5 milyon lira, hayvancılığın tamamına 2012 yılında 23 milyon lira son on yılda ise 81 milyon lira destekleme ödeyerek çiftçileri teşvik ettiklerini bu sayede verdikleri desteklerle çiftçilerin,Niğde’nin ve Türkiye’nin kazandığını söyledi.


Niğde Milletvekili Ömer Selvi ise yaptığı konuşmada, Türkiyenin küçük ilerinden biri olan Niğde’nin bu projede 81 il içerisinde Sivas ve Konya’dan sonra üçüncü sırada olduğunu, projeden 2,5 milyon lira pay alan Niğde’nin bu konuda çok önemli bir başarı elde ettiğini söyledi.


Niğde Valisi Necmeddin Kılıç ise ülke topraklarının her metrekaresinin çok kutsal olduğunu ve toprakların ülke insanına zenginlik ve huzur verdiğini ifade ederek Fert fert, birey birey zengin olmamız gerekiyor. Halk zenginleşdikçe devlet de zenginleşecek, güçlenecek. Bunun içinde ara vermeden çalışmamız gerekiyor” dedi.


Konuşmaların ardından Sivas Ulaş Tarım İşletmesinden temin edilen Akkaraman Irkı koçlar sürülere katılarak tören sona erdi.





































Editör: TE Bilişim