Niğde Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü konferans salonunda 13 bölge müdürünün katılımıyla gerçekleştirilen 2014 Yılı İl Koordinasyon Kurulu 1. Toplantısı Vali Necmeddin Kılıç Başkanlığında yapıldı. Sosyo-ekonomik sorun ve ihtiyaçların görüşülerek bu ihtiyaçların giderilmesi için gerekli olan çözüm yollarının arandığı ve çözüm önerilerinin sunulduğu toplantıda, 2013 yılında Niğde için yapılan yatırımlar ve bu konudaki çalışmalar değerlendirilip 2014 yılının hedefleri açıklandı.

2013'de Orman ile ilgili Niğde'de 5 proje çalışması yapılmış


Toplantıya katılan Kayseri Orman Bölge Müdürü Ahmet KARA, yaptığı sunumda Erozyon Kontrolü ve Toprak Muhafazası, Ormanların Rehabilitesi ve Korunması, Fidan Üretimi, Gelir Getirici Türler konularında Niğde ili için 2013 yılında toplam 5 adet projenin gerçekleştirildiğini ifade etti. Toprak Muhafaza Programı kapsamında, Akkaya Baraj Havzası’nda 204 hektarlık alanın çukur toprak işlemesinin tamamlandığını ve 2014 yılı ilkbaharında da havzaya fidan dikileceğini söyledi.


Akkaya Barajının etrafına fidan dikilecek


Konuşmasının devamında Kara, Akkaya Baraj Gölü ve Kampüs arasındaki kıyı şeridine ıhlamur ağacı dikilerek gölet havzalarındaki boş yerlerin bakanlık talimatıyla ağaçlandırılacağını belirtti. Ayrıca ilimizde sosyal faaliyetler kapsamında 14.000 adet ıhlamur fidanının toprakla buluştuğunu, 12,7 km karayolu kenarı ağaçlandırılmasında 5.080 adet fidan çukurunun açıldığını ve ilkbaharda ağaçların dikileceğini ifade etti.

Konuşmasının sonunu 2013 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığının köylülerin daha çok kazanması ve kalkınması amacıyla yatırım yaptığı “Gelir Getirici Türler Projesi” ne ayıran Kayseri Orman Bölge Müdürü Kara, çiftçilere yeni bir gelir kapısı açan gelir getirici türlerden oluşan ağaçlardan oluşan türlerin ekim ve dikiminin yapıldığı çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. Kara; “Niğde ili sınırlarında, gelir getirici ağaç türleri içerisinde yer alan 32.000 adet badem tohumu 6 köye ekilmiş, 1250 adet ceviz fidanı için toprak işlemesi yapılarak 2014 yılı ilkbaharında dikiminin yapılması planlanmıştır.” dedi.

 

Köylerde yaşayan vatandaşlara gelir kapısı olacak bu fidanların dikim ve bakım işlerinin ilk etapta Bakanlık tarafından sağlanacağının ve daha sonra köylülere devredilerek bu ağaçlardan elde edilen gelirlerin köylülere verileceğinin anlatıldığı toplantıda, projenin önemine değinildi. Kırsal kalkınma açısından son derece önem arz eden bu proje ile hem köylülerimizin gelir seviyesi yükseleceği hem de köyden şehre göçlerin engellenerek ekonomisi tarıma dayalı olan ilimizin kalkınmasına katkı sağlanacağı belirtildi.          


Editör: TE Bilişim