Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ve Niğde Elma Üreticileri Birliği tarafından yürütülen “Niğde Elması Dünya Pazarında” adlı ÜR-Ge projesi kapsamında; Üniversitenin, Ayhan Şahenk Tarımsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi  ve Niğde Elma Üreticileri Birliği iş birliğiyle “Niğde Elması Dünya Pazarında” adlı eğitim programı gerçekleştirildi.

Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezimizde açılışı yapılan programa, Niğde Valisi Dr. Yılmaz Şimşek, Rektör  Prof. Dr. Hasan Uslu, Niğde protokol üyeleri, davetliler ve öğrenciler katıldı.

Niğde Belediyesi  İlk Meclis Toplantısını Yaptı Niğde Belediyesi İlk Meclis Toplantısını Yaptı

Programda bir açılış konuşması yapan Rektör  Prof. Dr. Hasan Uslu, Türkiye’de üretilen elmanın önemli bir kısmının Niğde’de üretildiğinden bahsederek başladığı konuşmasını “Niğde, yeni dikilmiş ve modern elma bahçesi bakımından da birçok ile göre daha iyi durumda. Türkiye’de üretilen elmaların yaklaşık %6 ile %10’u arası ihraç edilirken Niğde’de üretilen elmaların da önemli bir kısmı, %30 ile 35’i ihracata uygun çeşit ve kaliteye sahiptir. Niğde ilimizin amacı ihracata uygun çeşit ve kalitede elma üretiminde Dünyada ve Türkiye’de öne çıkmaktır” ifadeleri ile sürdürdü.

“Niğdemizin, üretiminde ilk sıralarda olduğu elma, şehrimiz için önemli bir istihdam alanı oluşturmaktadır” diyen Rektör  Prof. Dr. Hasan Uslu, bu değerli pazarın uluslararası arenadaki rekabetçiliğinin ilerlemesi ve kaliteli ürün üretiminde sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi bağlamında, “Niğde Elması Dünya Pazarında” adlı eğitim programının, çok büyük katkılar sağlayacağına inandığını aktardı.

Tarımsal örgütlenme ve tarımda gerçekleşen değişimlerin ele alındığı ve her yere elma ve elmadan üretilecek elma suyu, elma cipsi, elma tozu, vb. ihraç etmek, soğuk hava ve paketleme tesisi yapmak ve yaygınlaştırmak, elma üreticilerinin bir araya gelerek elmanın fiyatını belirlemesi, su sıkıntısı ve kuraklığa dayanıklı elma anacı, ara anaç ve çeşidini geliştirmek, üreticilerin bir araya gelerek lisanslı depoculuk yapması ve işçilik maliyetini ve işçi sorununu en aza indirmek için mekanizasyona gidilmesi gibi sonuçların sunulduğu “Niğde Elması Dünya Pazarında” adlı eğitim programı gerçekleştirilen oturumların ardından sona erdi.

Editör: TE Bilişim