Niğde Müzesi Konferans Salonunda gerçekleşen etkinliğe Niğde Valisi Necmeddin kılıç, Niğde İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay İbrahim Taşkın, Niğde İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Niğde Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Şener, Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Selçuk Demirtaş, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte Niğde Müze Müdürü Fazlı Açıkgöz bir konuşma yaptı.

Konuşmasına Müzeler Günü’nün amacını anlatarak başlayan Müze Müdürü Fazlı Açıkgöz: “Müzeler Günü’nün amacı, milli değerlerimiz olan kültür varlıklarımızın korunması, onarılması, tanıtılması ve saklanması ile gelecek kuşaklara aktarılması için yapılan ve yapılması gereken çalışmaları anlatmak, müzelerimizi tanıtarak halkımızın milli kültür ve tarih bilgisini zenginleştirmek, kültür varlıklarımıza sahip çıkarak yurtdışına kaçırılmalarını önlemek, müzelerimiz aynı zamanda bir eğitim kuruluşu olduğu göz önüne alınarak özelikle okul çağındaki çocuklarımıza ve halkımıza bu konularda aydınlatmak.” dedi.

2015 yılında Niğde genelinde 3 adet bilimsel kazı ve 2 adet yüzey araştırmasının yapıldığını ifade eden Açıkgöz, bu çalışmalara 2016 yılında da devam edileceğini vurguladı.

Müdür Açıkgöz: “Bu çalışmalarımız yurt içi ve yurt dışında çeşitli toplantı ve sempozyumlarda bildiriler şeklinde, hem katılımcı bilim adamları hem de tarafımızca sunulmakta, bu konuşma ve sunumlar görsel ve yazılı basanın yanı sıra bilimsel yayınlarda da yer almaktadır. Böylece hem ilimizin hem de ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmaktayız.” dedi.

Müzede bulunan eserler hakkında da bilgi veren Müze Müdürü Açıkgöz, Niğde Müzesinde 21 bin 209 esirin bulunduğunu, bunlardan 2 bin 660 tanesinin müzede teşhir edildiğini kaydetti.

“2015 ve 2016 yılları içerisinde envanter edilen eserlerin sayısı ise Arkeolojik eser sayısı 54, sikke sayısı 63, etnografik 5 olmak üzere toplam 122 adet eser envanter edildi” diyen Açıkgöz: “2015 yılı sonu itibari ile müzedeki mevcut eser sayısı arkeolojik eser 6 bin 878, sikke 12 bin 465, etnografik eser bin 444, mühür ve mühür baskısı 293, el yazması 2 olmak üzere toplam 21 bin 209’dur. Müzede teşhir edilen toplam eser sayısı ise 2 bin 660’dır.” şeklinde konuştu.

2015 yılında Niğde Müzesini 8 bin 7, Gümüşler Manastırını 31 bin 125 kişi olmak üzere 39 bin 132 kişinin ziyaret ettiğini belirten Açıkgöz: “2016 yılında Nisan ayı itibariyle ise Niğde müzesini 3 bin 600, Gümüşler Örenyerini 4 bin 294 kişi olmak üzere toplam 7 bin 894 kişi ziyaret gerçekleştirdi.” dedi.

Konuşmanın ardından protokol, üyeleri ahşap sergisini gezdi.

 
Editör: TE Bilişim