Niğde'deki 1 Mayıs kutlamaları her yıl yapılır, hatta geçmiş yıllarda sendikaların birleşimi ile mitingler bile yapıldı. Geçmiş yıllarda yapılan kutlamaları aşağıda ilgili haberler  bölümünde bulabilirsiniz. 

Haber: Selim GÖKEL
Fotoğraf; Yafes Basayev


Son zamanda, toplumsal ayrışma 1 Mayıs kutlamarına da yansıdı.  Hak-İş Konfederasyonuna bağlı sendikalar, Türk-İş Konfederasyonuna bağlı sendikalar,  Birleşik Kamu İş Konfederasyonuna bağlı sendikalar ve  KESK olmak üzere ayrı ayrı kutlamalar yapar oldular. 

CHP ve Birleşik Kamu İş Konfedarasyonuna bağlı sendikaların kutlamaları 11:45'de yapıldı ve olaysız şekilde tamamlandı. Onlardan sonra 1 Mayıs için kutlama ve basın açıklaması yapmak isteyen HDP, HDK, EMEP gibi partiler  KESK ve bağlı sendikaları SES, Eğitim-Sen aynı fraksiyonlarda bazı platform ve stk'lar ise saat 14;00 sıralarında kutlama yapmak istediler. 

Bor Caddesi üzerinde bulunan SES ve Eğitim-Sen binalarından hareket eden yaklaşık 100 kişilik topluluk Niğde Kent Meydanına kadar ellerinde döviz ve pankartlarla slogan atarak yürüdü. Yürüyüş yapan grubun içinde bazı kişilerde sarı kırmızı yeşil renkli bayraklar vardı.  Ayrıca  gökkuşağı renklerinden  oluşan (Lezbiyen-Gay- Biseksüel-Transeksüel) kelimelerinin kısaltması olan LGBT  flamaları vardı. 

"VELEV Kİ İBNEYİZ" PANKARTI 

Niğde'de bulunan bir grup LGBT'de ellerinde pankartlarla kutlamaya katılmıştı. Pankartlardan birisi de Niğdelilerin hayli ilgisini çekti. Pankartta 'Velev ki İbneyiz" yazıyordu. Bir LGBT üyesinin elindeki bu pankart Niğdelileri şaşırttı ancak aynı pankart İstanbul'da bu tür eylemlerle sık sık açılıyor. 

Sloganlarla yürüyüş yapan bu grup  MHP Seçim bürosu önünden geçerken,tepkilere neden oldu. Bu tepki Kent Meydanına gelerekten arttı ve sadece MHP'liler değil sıradan vatandaşlarda tepki gösterdi. Kent Meydanına gelindiğinde polis vatandaşların gruba olan tepkisini önlemekte güçlük çekti.  Kent Meydanında yapılan bu etkinliğin kanun maddesini de belirterek yapılmamasını, dağılınılması konusunda uyarılar sık sık megafondan Niğde  Emniyet Müdür Yardımcısı tarafından söylendi.  Polis tarafından uyarıların yapılmasının ardından süre de verildi. Ancak etkinliklerine devam eden topluluğa Çevik Kuvvet tarafından biber gazı sıkılarak müdahale edildi. Sendika temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 25 kişi gözaltına alındı. 

Polisin kanun maddesini belirterek yapılmamasını istediği etkinlik devam etseydi belki de vatandaş ve bu grubun kavgasıyla daha kötü sonuçlanabileceği şeklinde değerlendirildi. 






 

Editör: TE Bilişim