Ülkemizde karayolu trafik güvenliği kapsamında; kısa ve orta vadede ki hedeflere yönelik hazırlanarak 2021/2 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi olarak yayınlanan, 2021-2030 Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ile 2021-2023 Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı çerçevesinde, Niğde Emniyet Müdürlüğü ile Niğde Belediye Başkanlığı tarafından imzalanan protokol ile ilimizde 3 Lokasyonda EDS (Elektronik Denetleme Sistemi) kurulmuştur.

Dünyada trafik kazası neticesi meydana gelen ölümlerin üçte birinin ana nedeni olan aşırı veya uygun olmayan hız, diğer nedenlere bağlı olarak meydana gelen kazaların da şiddetini arttıran temel etkendir.

Araç hızındaki her 1 km/s artış; %3 oranında yaralanma riskini ve %4-5 oranında ölüm riskini arttırmaktadır. Ortalama hızın %5 azaltılmasının, ölümlü trafik kazalarının %30 azalmasını sağlayacağı değerlendirilmektedir.

Niğde Valiliğinden yapılan açıklamada; Trafik kazalarının yoğunlaştığı yol kesimlerinde yürütülmesi gereken en yerinde denetim şekli hız denetimleridir. Özellikle kazaların meydana geldiği yol kesimlerinde hız denetimlerinin yapılması diğer tüm ihlal çeşitlerinin de engellenmesinde ana rol oynamaktadır.

İlimizde EDS Bor Yolu, D-805 Niğde-Kayseri Yolu ve Eski Kayseri Caddesi olmak üzere 17.177 metreyi kapsayan 3 lokasyon 16 Koridordan oluşmaktadır.

  

Niğde'de sağanak yağış: Caddeler göle döndü Niğde'de sağanak yağış: Caddeler göle döndü

Bor Yolu üzerindeki lokasyon Medaş Kavşağından başlayıp Koyunlu Kavşağında son bulmaktadır. Bor istikametinden Merkez istikametine ise Koyunlu Kavşağından başlayıp Medaş Kavşağında sonlanmaktadır.

D-805 Karayolundaki lokasyon Emniyet Müdürlüğü Kavşağından başlayıp Gümüşler Kavşağında son bulmaktadır. Dönüş istikametinde de yine aynı kavşaklar arasında EDS bulunmaktadır.

Eski Kayseri Caddesi üzerindeki lokasyon ise Ditaş Kavşağından başlayıp Gümüşler Kavşağında son bulmaktadır. Kayseri istikametinden Merkez istikametine ise Gümüşler Kavşağından başlayıp Ditaş Kavşağında son bulmaktadır.

Elektronik Denetleme Sistemlerinde ortalama hız denetimi esas alınmaktadır.

İl Trafik Komisyonun kararı ile EDS’nin bulunduğu 3 lokasyonda da hız limitleri otomobil, minibüs, kamyonet ve panevan cinsi araçlar için 70 km/s, otobüs ve motosikletler için 65 km/s, kamyon ve çekiciler için 60 km/s, elektrikli motosikletler ve tehlikeli madde taşıyan araçlar için ise 40 km/s olarak belirlenmiştir.

İlimizde kurulumu tamamlanan Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) 18 Ocak 2023 Çarşamba günü itibariyle faaliyete geçecek olup,  Vatandaşlarımızın trafik kurallarına riayet etmelerini, özellikle hız kurallarına uymalarını rica ederiz" denildi. 

Editör: TE Bilişim