AK Parti Niğde Milletvekili Selim Gültekin Niğde Kale ve çevresinin yenilenerek korunması ve yaşatılarak kullanılması projesinin maliyetinin 800 milyon olduğunu söyledi.

Milletvekili Gültekin: “Niğde ve Kalemizin kentsel dönüşüm alanının süreci ile ilgili geçmişten bugüne bakacak olursak, tüm siyasi partilerin seçim süreçlerinde seçim kitapçıklarının ilk başında hep Niğde Kalesi'nin yenilenmesinden restorasyonundan bahsedilirdi. Allah'a hamdolsun bu bize nasip oldu. Çevre Şehircilik Bakanlığımızdaki görüşmelerimiz TOKİ ile görüşmelerimiz ve en son Sayın Cumhurbaşkanımızı arz etmemizle beraber 4 Mart 2020 tarihinde Resmi Gazete ’de yayınlandı. Burada 5366 sayılı yıpranan tarihi ve kültürel taşınmaz varlıkların yenilenerek korunması ve yaşatılarak kullanılması hakkındaki kanunla beraber biz burayı kentsel dönüşüm alanı olarak ilan ettik.

 4 Mart 2020 Resmi Gazete yayınlamıştı şu anda da TOKİ ve Niğde Belediyesi işbirliğiyle sürecimiz devam ediyor. Şu anda vatandaşlarımız da hak sahiplerimizde kurmuş olduğumuz irtibat ofisi ile sözleşmeler imzalıyor. Süreç bu şekilde değer tespit çalışmalarıyla devam ediyor.

 Biz Bu proje sayesinde tarihi dokuyu koruyarak tarihin bize miras bıraktığı önemli tarihi eserlerin restorasyonununda tamamlanması ile Kale ve civarı kültürümüze uygun Niğde tarihini yaşatıldığı güzel bir yaşam ve turizm alanının olmasını amaçlıyoruz.

 Şu anda projemizi 120 bin metrekare gibi geniş bir alanda devam ettiriyoruz. Projemizi 2 etaba ayırdık birinci etabımızda şu an hak sahipleri ile görüşmeler başlandı. Birinci etabımızda yaklaşık 15, 5 milyon TL'lik bir kamulaştırma var.  Bunu hızlı bir şekilde tamamlayarak kinci etaba geçeceğiz.

İkinci etapta da yaklaşık 110 milyonluk bir kamulaştırma var. Toplamda 120 milyonluk bir kamulaştırma ile bu alandaki bulunan hak sahiplerimiz evlerinden çıkarak burayı tamamen TOKİ’ye bırakacak.

Bundan sonraki süreçte de proje ihalemizi yakın zamanda gerçekleştireceğiz. Bunun içinde yaklaşık 8 milyonluk bir bütçe ayrıldı. Vatandaşlarımızın en çok merak ettiği konulardan biri olan proje maliyeti ise yaklaşık 800 milyon TL’dir.

 Niğde’miz en güzeline layık vatandaşlarımız en güzel alanlara sahip olmayı hak ediyorlar. Dolayısıyla biz bu alanı önemsiyoruz. İnşallah kısa bir sürede ilk etabı 2 sene gibi sürede üçünde etabı da 3-4 senede bitirerek toplamda 4-5 sene gibi bir sürede tamamlayarak başta Niğdeli hemşerilerimiz olmak üzere çevre illerimize ve tüm milletimize bu alanı kazandıracağız inşallah.

Her yol Niğde’ye çıkacak.

Sayın Cumhurbaşkanımız Niğde’mize çok önem veriyor. Şu anda Niğde’mizde birçok projemizi gerçekleştiriyoruz. En son Niğde Ankara otobanı açtık. Benim şöyle bir sloganım var her yol Niğde'ye çıkar şeklinde inşallah hem sanayide hem tarımda hem turizmde her yol Niğde'ye çıkacak.

Biz şimdiden planlarımızı yapalım ki yakın gelecekte bunun gibi yerleri milletimizin hizmetine sunup, hem de yerli hem yabancı turistler için turizm alanı oluşturmuş olacağız. Hem ilimizde istihdama katkı sunar hem ekonomimize katkı sunar hem de Niğde’mizin ulusal alanda tanıtımına önemli katkı sunar diye düşünüyorum. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a çok teşekkür ediyorum. Gerçekten bu projeyi ilk ona söylediğimizden hemen sonra Resmi Gazete ’de bunu onaylayarak yenileme alanı ilan etti. Ben kendisine Niğdeliler adına çok teşekkür ediyorum. Yine Çevre ve Şehircilik Bakanımız Niğde’mizi ziyaret ettiğinde buraya getirmiştik. O da bu alanı önemsedi ve TOKİ aracılığı ile kentsel dönüşüme onay verdi. Yine Sayın Valimize Niğde milletvekilimiz Sayın Yavuz Ergun’a özellikle bu konuda yoğun bir gayret gösteren zaman harcayan Niğde Belediye Başkanımız Sayın Emrah Özdemir’e ve tüm emeği geçenlere teşkilatımıza teşekkür ediyorum şimdiden Niğde’mize hayırlı uğurlu olsun.

Editör: TE Bilişim