Niğde Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Özdemir, Çıraklık eğitiminin örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınması ile birlikte kent genelindeki işletmelerin çırak ihtiyacının karşılandığını söyledi. Özdemir, Niğde Mesleki Eğitim Merkezinde öğrenci sayısının iki yıl öncesine göre yüzde 300 arttığını belirtti.

Niğde Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Özdemir; “Ülkemizin nitelikli iş gücü ihtiyacı çerçevesinde öğrencilerin; ilgi, istek, yetenek ve kişilik özelliklerinin ortaya çıkarılması, başarılı ve mutlu olabilecekleri bir mesleği seçmeleri için meslekler hakkında bilgilendirilmeleri, eğitim sistemi ile çalışma hayatı arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi ülkemiz insan kaynağının geliştirilmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda Mesleki eğitim merkezleri, ülkemizin meslek sahibi insan ihtiyacını karşılayabilmek adına çalışmalarını sürdürmektedir. Çıraklık eğitiminin örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınması ile ekonomimizin temel yapı taşı olan işletmelerin çırak ihtiyacının karşılanması ve çırak öğrencilerimizin ahilik kültüründen gelen usta çırak ilişkisiyle mesleklerini işbaşında öğrenmeleri amaçlanmıştır. Mesleki Eğitim Merkezinden mezun olanlara bitirdikleri programın özelliğine göre diploma verilir. Ancak; mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin diploma alabilmeleri için Millî Eğitim Bakanlığınca belirlenen fark derslerini tamamlamaları gerekmektedir” dedi.

Niğde Mesleki Eğitim Merkezinde öğrenci sayısının iki yıl öncesine göre yüzde 300 oranında bir artış olduğunu belirten Özdemir; “ Niğde Mesleki Eğitim Merkezinde öğrenci sayımız iki yıl öncesine göre yüzde 300 artmış olup her geçen gün de öğrenci sayımız artmakta olup 2022-2023 Eğitim ve Öğretim yılında güncel öğrenci sayılarımız; Mesleki Eğitim Merkezi ve Diploma Programında 943 öğrenci, Ustalık Telafi Programında 524 öğrenci, Lise Telafi Programında 57 öğrenci olmak üzere toplam Bin 524 öğrencinin bulunduğunu belirtti.

Niğde Mesleki Eğitim merkezine kimlerin başvuru yapabileceği hakkında açıklama yapan Özdemir; “ Mesleki eğitim merkezi öğrencileri haftada 1 gün okulda teorik eğitim, 4 gün işletmelerde pratik eğitim alır. Bu doğrultuda mesleki eğitim merkezlerine kayıt olma şartları:En az ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş olmak. Sağlık durumu ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olmak. Bu durum gerektiğinde sağlık/sağlık kurulu raporuyla belgelendirilir. Kayıt olacağı meslek dalı ile ilgili bir iş yeriyle sözleşme imzalamak (Sözleşme imzalanacak iş yerinde "Usta Öğreticilik Belgesine" sahip bir usta bulunması gerekir). Kayıt için yaş sınırı yoktur. Öğrenci kayıtları yıl boyu devam eder” dedi.

Ulusal Egemenliğin 104.Yılı Kutlanacak Ulusal Egemenliğin 104.Yılı Kutlanacak

Mesleki Eğitim Merkezlerine başvuru süreci ve avantajlarını da belirten Özdemir; “ Başvuru şartlarını taşımak koşuluyla, mevcutta bir işletmede çalışanlar veya işletmede çalışmayıp mesleki eğitim almak isteyen adaylar kimlik bilgileriyle birlikte en yakın mesleki eğitim merkezine veya mesleki ve teknik Anadolu lisesine bizzat müracaat edebilir. Herhangi bir İşletmede çalışmayanlar; mesleki eğitim merkezleri tarafından meslek seçimi ve işletme bulma konusunda rehberlik ve yönlendirme hizmeti alabilirler. Mesleki eğitim merkezine kayıt; okul, işletme ve öğrenci/veli arasında “işletmelerde mesleki eğitim sözleşmesinin” imzalanmasıyla başlar. Öğrenci e-MESEM sistemine okul tarafından kaydedilir. Mesleki eğitim merkezleri tüm illerde bulunmaktadır. En az ortaokul mezunu olan adaylar yıl boyunca kayıt yaptırabilir. 34 Alan ve 184 farklı dalda başvuru yapılabilmektedir. Haftada 1 gün okulda teorik, 4 gün ise işletmelerde beceri eğitimi verilmektedir. Öğrenciler 9. sınıftan itibaren iş kazaları, meslek hastalıklarına karşı sigortalanır. Çıraklık eğitimi 3 yıl, kalfalık eğitimi 1 yıl sürmektedir. Mesleki eğitim merkezine devam eden 9,10 ve 11. Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az %30'unu, 12. Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az yarısı kadar maaş alırlar. Mesleki eğitim merkezi mezunları “Ustalık Belgesi” ile “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması” alarak kendi iş yerlerini açabilirler. Ustalık belgesine sahip olanlar çırak öğrenci istihdamı için “İş pedagojisi eğitimi” ile “Usta Öğretici” belgesine sahip olurlar” dedi.

Editör: TE Bilişim