Yıllık 30 binin üzerinde ödünç kitap verdiklerini ifade eden Niğde İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ali Osman Bağcı, yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Niğde halk kütüphanesi müdürlüğü olarak, cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren kütüphanecilik hizmetini yürüten Sungur İl Halk kütüphanesi, yıllık 100 bin okuyucu kitlesine hizmet vermekte. Yaklaşık 50 bin civarında kitap koleksiyonu mevcut ve yıllık 5 ve 6 bin kitaplarla da güncellenmekte, eski olanlar çıkmakta yenileri bunların yerini almakta. Kütüphaneden yararlanmak için nüfus cüzdanıyla gelmek yeterli. Bu üyelikle Türkiye’nin her tarafında ki kütüphanelerden kitap alıp yaralanabilirler. Elektronik ortam üzerinden bakanlığımız sistemi üzerinden üyelik işlemleri ve ödünç işlemleri yürütülmektedir. Yıllık 30 bin civarında kitap ödünç veriyoruz. Artı kullanıcılar için ücretsiz İnternet erişimimiz mevcut, yaklaşık 22 ekrana sahip İnternet erişim merkezimiz var.

Buradan da ücretsiz olarak halkımız gelip İnternet hizmetinden yararlanabilirler. 15 gün süreyle ödünç kitap alabiliyor, her hangi bir ücret talebimiz yok sadece 16 yaşından küçükler için bir form doldurup velinin imzası isteniyor. Başka her hangi bir ücret talebimiz yok. Tüm halkımızı okuyan, aydın bir Niğde olarak kütüphanemize gelip yaralanmaya ve kütüphanemizin daha etkin kullanılması için onların desteklerini ve taleplerini bekliyoruz” dedi.

EN ÇOK ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ KULLANIYOR

Bağcı: “ Kütüphanenin yoğun olarak kullanımı üniversite öğrencileri başta olmak üzere lise, ortaokul, ilkokul öğrencileri çocuk kütüphanesinden yararlanıyorlar. Halktan yetişkinler olarak da yaklaşık yüzde 10 yüzde 20 okuyucu kitlesine sahibiz. Eğitimi bitmiş veya eğitimi devam eden kişiler. Ayrıca kütüphanenin kapandığı sabah 8 akşam 6’ya kadar açık kütüphanemiz, öğle arası dahil olmak üzere haftanın altı günü açığız, sadece Pazar günü kapalıyız. 6’da 8’e kadar da faaliyet salonumuz açık tutularak sınavlara çalışanlar için bunların yararlanabileceği bir alan açtık. Sınav çalışanlar akşam 8’e 9’a kadar çalışmalarını sürdürüyorlar. İnternet kullanımı anlık bilgi diyeceğimiz, ansiklopedi bilgi ihtiyacını karşılamak amacıyla yararlanılan bir sistem. Belli dosyalar dışındakiler kes yapıştır olarak hazırlanmış bir sistem. Kitabın o kokusunu veren, okumanın vermiş olduğu tadı İnternet vermez. Ben kendim çocuklarımda iyi birer okuyucu olmamıza rağmen, İnternet üzerinden okumak o okuma zevkini vermiyor bize onun için çok daha farklı. Okuyun seçim yapmayın yani bir fikre takılı kalmayın bir fikri savunuyorsanız karşı fikride söyleye bileceğim en büyük öğüt şu olabilir. Bir fikri savunuyorsanız o fikri karşı fikri savunandan daha iyi bilmek zorundasınız. O nedenle de her türlü şeyi okuyun, Allah akıl vermiş bunla yorumlayın kararınızı kendiniz verin, düşünceleriniz öğür olsun, bunu da sağlayacak olanlar sadece kitaplardır” şeklinde konuştu.

OKUYUCU SAYISI HER YIL YÜZDE 10 ARTIYOR

Bağcı: “Halkımızı kütüphanelerimize bekliyoruz. Bizi ne kadar zorlarlarsa, ne kadar gelirlerse bizi o kadar memnun ederler. Yılık yüzde 10 civarında artışımız var. Bir dönem de 2012 ve 2013 de altmış binlerden doksan binlere çıkışımız oldu. Ondan sonra 90 bin ve 100 bin arasında oynamaya başladı. Aşağı düşmedi, aşağıya da düşmedi. Belki biz eksikliğimiz, olduğunu bilemiyoruz ama yeterince daha iyi hizmet vererek okuyucuyu kütüphanelerimize çekmeye çalışıyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim