Kurban Bayramı yaklaştıkça Niğde ve Bor İlçesinde bayram hazırlıkları hız kazanmaya başladı.

Haber-Video: Selim GÖKEL

ÇARŞI PAZARDA BAYRAM BEREKETİ


24 Ekim Perşembe günü idrak edilecek olan Kurban Bayramında hazırlıklar başladı. Niğde’de Yeni çarşıda kurulan tezgahlar müşterilerini beklerken, Salı günleri kurulan meşhur Bor pazarına kasaba ve köylerden gelen bir çok vatandaş Kurban Bayramı alışverişini yapmak üzere ilçeye akın etmeye başladı. Çoğunlukla giyim ve bayram şekeri üzerine yapılan alışverişlerde hem alıcıların, hem de satıcıların memnun oldukları gözlemlendi.


Niğde Yeni çarşıda kurulan tezgahlarda ise binlerce vatandaş bayram alışverişini yapıyor. Satıcılar ise ilgiden memnun. Dün Bor İlçesinin Salı Pazarı da hem gıda, hem giyim alışverişi için en çok tercih edilen yerlerden oldu.

Kurban Bayramı nedeniyle bıçak bileyicileri yoğun bir mesai yapıyor. 
Kurban Bayramı’nın gelmesiyle birlikte bıçak bileme çarkları dönmeye başladı. Kurbanını daha rahat kesmek isteyen vatandaşlar soluğu bıçak satıcıları ve bileyicilerinde alıyor.

 

KURBAN KESİMİ İÇİN BOR BIÇAKLARI TERCİH EDİLİYOR

 

Bor ve Niğde’de bıçak  bileyicileri bıçakları 2 TL, satırları ve baltaları 5 TL’ye bileyliyorlar.


Niğde Paşa Cami çevresinde bulunan bıçak bileyicileri arife günü öncesi günde ortalama 500 - 600 arasında bıçak bilediklerini söyledi.


Kurban Bayramı nedeniyle bıçak satışlarında da büyük artış yaşanıyor. Ünlü  Bor Bıçakları, 15 - 20 lira,  satırlar ise 20 - 30 TL, baltalar 15 - 30 TL ve kancalar ise 2.5 - 5 TL arasında satılıyor.

 

HAYVAN ÜRETİCİLERİ İTHALATTAN ŞİKAYETÇİ

Kurban Bayramı nedeniyle Hayvan Pazarında da  hareketli günler yaşanıyor.  
Niğde’nin çevre ilçeleri ve köylerinden  getirilen kurbanlıkların fiyatının çok ucuz olduğunu söyleyen çiftçiler hayvan ithalatının artmasının, yerli hayvanların ucuza satılmasına neden olduğunu belirttiler.


Niğde’de Küçükbaş hayvanlar 500 ile 800 lira arasında alıcı bulurken, büyük baş hayvanlar ise kilosuna göre 2 bin 500 ile 4 bin 500 TL arasında alıcı buluyor.


Niğde’nin Çiftlik ilçesinden getirdiği kurbanlıkları satmak için sabahın erken saatlerinde hayvan pazarına gelen Muhterem Gündoğdu, kurbanlığın çok olması ve ithal kurbanlıkların gelmesi nedeniyle fiyatların geçen yıla oranla çok aşağıda gittiğini söyledi.

Bir başka çiftçi Mustafa Eroğlu ise, Suriye’den ucuza ithal edilen kurbanlıkların, yerli kurbanlıkların fiyatının düşmesine neden olduğunu belirtirken, çiftçilerin borçlarından dolayı mecburen fiyatı aşağı düşürdüklerini söyledi.


Geçtiğimiz yıl büyük baş hayvanı 5-6 bin Liradan sattıklarını söyleyen büyükbaş hayvan üreticisi İbrahim Mert, “Yem pahalandıkça kurbanlık fiyatları da düşüyor. Çünkü bankalara borcumuz var mecburen kurbanlıkları ucuza satıp bankadaki borcumu ödemem gerekiyor” dedi.

 

http://www.borhaber.net/guncel/kurban-kurbanlik-bayram-bayramlik-h17958.html

Posted by Bor Haber on 22 Eylül 2015 Salı
Editör: TE Bilişim