Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Selçuk Üniversitesi’nin birlikte organize ettiği “KOP Çevre Konferansı” Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta KOP Bölgesi’ndeki çevre sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.



Selçuk Üniversitesi (SÜ) Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Prof. Dr. Mustafa Acar, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam, UNIKOP Üniversitelerinin Rektör Yardımcıları, Fakülte Dekanları ile Aksaray, Konya, Karaman, Niğde’den oluşan KOP Bölgesi İlçe Kaymakamları, Belediye Başkanları ve öğrenciler katıldı.

 

Konuşmasına yerel yönetimlerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlanması isteğini dile getirerek başlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, çevre bilinci konusunda katılımcıları duyarlı olmaya çağırdı.

 

“KOP Bölgesi’ni önemsiyoruz”

Bakanlık olarak KOP Bölgesi’nde çevre bilincini artıracak, insanlığa ve doğaya olumlu etkileri bulunacak projelere destek vermeye hazır olduklarına dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, “Yenilenebilir enerji kaynakları bakımından KOP Bölgesi önemli fırsatları barındıran bir bölgemiz. Rüzgar ve güneş enerjisi bakımından da önemli bir bölge. Dünya ile güneş arasındaki 150 milyon kilometrelik mesafeyi kat ederek dünyaya ulaşan enerji, bizim dünyada kullandığımız bir yıllık enerjinin yaklaşık 20 bin katıdır. Dolayısıyla bu imkanı kullanmalıyız” şeklinde konuştu.

 

Bir ülkenin ekonomisinin, siyasi istikrarının veya birçok önemli meselesinin bozulabileceğini ancak bütün bunların zaman içerisinde rasyonel bir biçimde yerine geri kazandırılabileceğini belirten Birpınar, çevre ile ilgili bir noktanın bozulması durumunda bunun geri dönüşümü yüzyıllarda sürebilen veya hiçbir zaman geri alınamayan sonuçlara neden olabileceğine dikkat çekerek çevre konusunun siyaset üstü ve insanlığın ortak meselesi olduğunu belirtti.

 

Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen ve Polonya’da yapılan İklim Değişikliği Konferansında ilginç detayların ortaya çıktığına değinen Prof. Dr. Birpınar; “Mevsimler değişiyor, kutuplardaki buz kütleleri erimeye başladı ve önümüzdeki 50 ila 100 sene içerisinde deniz seviyesinin 60 santimetre yükseleceği tahmin ediliyor. Bu ne demektir, dünyadaki birçok ada ülkesinin ve denize kıyısı bulunan ülkelerin Hollanda gibi birçok ülkenin suların altında kalacağı ve oralarda yaşam olmayacağı anlamına geliyor. Bu iklim değişikliğinin sebebi yine insanoğlu. İşin asıl garip olan kısmı ise bu iklim değişikliğine en fazla etkisi olan ülkeler bu değişimden en az etkilenen ülkeler oluyor. Bakınız, Filipinler’de tayfun yaşandı ve binlerce insan hayatını kaybetti. Halbuki burası iklim değişikliğine hiç etkisi olmayan bir adaydı. Artık dünyada birbiriyle hiç anlaşamayan ülkelerin bir araya gelip çevre konusunda siyaset üstü ortak çözümler ürettiği bir hale geldi” dedi.

 

Konuşmaların ardından salonu dolduran akademisyen, bürokrat ve öğrencilerin sorularını cevaplandıran Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar’a KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu çini işlemeli porselen tabak hediye etti.

 

Editör: TE Bilişim