Niğde Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklama,  1 Aralık itibari ile zorunlu kış lastiği uygulamasının başladığı belirtildi. 

Niğde Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklama da;  Kış mevsiminin başlaması ile birlikte yol kullanıcılarının soğuk hava şartlarında, karlı ve buzlu yollarda güvenli bir trafik ortamında seyahat edebilmelerini sağlamak ve lastik kaynaklı trafik kazalarını ve trafik kazası neticesi ölüm ve yaralanmaları en aza indirmek amacıyla, ülkemizde her yıl 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanımı zorunluluğu getirilmiştir. İl Emniyet Müdürlüğümüzce uygulamada oluşabilecek tereddütlerin giderilmesi için aşağıdaki hususlara uymaları gerektiği hatırlatılmaktadır.

1- Kış lastiği; üzerinde M+S işareti bulunan ve 7 ºC’nin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu arttırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastik türüdür. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği olarak değerlendirilecektir.

2-Özellikle kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlarda kış lastiği denetimi yapılacak, gerekli görülmesi halinde hususi otomobiller üzerinde de denetim yapılacağının bilinmesi gerekmektedir.

3-Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerin kış lastiği olması gerekmektedir.

4-Kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastikleri ile yarı römork ve römorkların frenleme tertibatı bulunan dingilleri üzerindeki tüm lastiklerin kış lastiği olması gerekmektedir.

5- Kamyon, çekici, tanker, otobüs, yarı römork ve römork türü araçların lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti veya sadece kartanesi (snowflake) işareti aranacaktır.

6-Seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerinde kış lastiği olması zorunlu olduğunun bilinmesi gerekmektedir.

7-Yapılan denetimlerde de aynı dingil üzerinde içte yer alan lastiklerde (M+S) işaretinin okunmaması halinde sırt deseninin kış lastiğine uygunluğu kontrol edilecektir.

8- Lastiklerin kaplama yapılarak kullanılması halinde lastik omuzlarında (M+S) işareti olsa dahil, sırt deseninin kış lastiğine uygun olması zorunludur


Yapılacak denetimlerde mevzuat hükümlerine aykırı olarak lastik kullandığı tespit edilenlere, 2918 sayılı karayolları Trafik Kanunun 30/1-a maddesinden İdari Para Cezası karar Tutanağı tanzim edilerek karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 125 inci maddesine göre 1.kez de 7 güne kadar izin verilecek 2.kez de ise araç trafikten men edilecektir. Vatandaşlarımızın kendileri ve başkalarının can güvenliğini tehlikeye atmamak ve maddi zararlardan korunmak için araçlarının kışlık bakımlarını mutlaka yaptırmaları ve araçlarda bulundurulması gereken malzemeleri bulundurmaları gerekmektedir" denildi. 










Editör: TE Bilişim