Şems-i Tebrizi’nin birçok yerde türbe ve makamları vardır. Niğde’deki Kesikbaş Türbesi Şems-i Tebrizi’ye izafe edilir. Türbenin banisi olan Şems ile Mevlana ‘nın karşılaşması iki denizin kavuşması olarak da anılır. Şems’in vefatının net olarak öğrenilemediği fakat 1247’de Konya’dan ayrıldığı döneme yakın olduğu bilinmektedir.

Kapsamlı Ve Titiz Bir Restorasyon Yapıldı

Niğde Kültür ve Turizm İl Müdürü Alper Lütfi Göncü, yaptıkları çalışmaların çok kapsamlı ve titiz bir restorasyon uygulaması olduğunu söyledi. “ Gezdiğim türbelerin bazılarında hasaralar ve insanların verdiği zararlar var. Türbelerin önemi hala fark edilemedi. Esenbey türbesindeki duvarın üzeri silinmesine rağmen hala duvar yazıları yazılıyor. Biz türbeleri düzenlemek için sıraya koymuştuk ve Kesikbaş türbesi ikinci sıradaydı. Daha sonrasında Kenan Asal isimli birisi kapımı çaldı. Niğde’deki türbeleri tamir etmek istediğini söyledi. Bu kişinin bir hayırsever tarafından Niğde’ye gönderildiğini öğrendik. Hayırsever Ayhan Teke, Çorumlu bir iş adamı ve Almanya’da yaşıyor. Anadolu’daki çeşitli türbeleri onartıyor ve bizde böyle bir haber alınca hemen harekete geçtik. Kesikbaş türbesinin özellikle duvarına 2 kez araba çarpmış ve çok hasar görmüş. Esnaf kendi arasında korumaya ve düzenlemeye çalışmış ama yeterli olmamış. Duvarları ve çeşmeleri düzenledik. Üzerindeki bulunan işlemeli örtüler yıkandı. Gece ışıklandırması yapıldı ve yeni halı alındı. Pırıl pırıl bir türbe oldu. Türbenin hemen yanında şifalı su çeşmesi vardı ve burası kullanılamaz haldeydi. Yeniledik düzenledik ve güzel bir çeşme haline getirdik. Mermerlerin üzerinde ters lale figürü olduğunu gördük. Bu da bizi tevhid inancına götürdü. Ayrıca Kesikbaş türbesi Şems-i Tebrizi’ye atfedilir. Hayırsever Ayhan Teke’nin de isteği doğrultusunda 12 imamı temsil eden 12 adet gül dikildi ve 12 adet meyve ağacı dikildi. Bu mübarek günde türbemizi vatandaşlarımıza açtık. “dedi.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Niğde Yöresi Tarih, Kültür ve Araştırma Uygulama Merkezinde Arkeolog olarak görev yapan Mustafa Eryaman, türbenin düzenlenmesinden bu yana araştırmalar yaptığını ve güzel değerler kaydettiğini söyledi. Sözlerinin devamında; “ Yakın döneme kadar burası kapalıydı ve fazlasıyla bakımsızdı. Duvardaki sıvaların döküldüğünü gördük ve düzenlemeler yaptık. Hayırseverimizin de desteğiyle bu türbe üzerinde güzel çalışmalar yaptık“ dedi.

Niğde’nin İlk DOWN Kafesi Açılıyor Niğde’nin İlk DOWN Kafesi Açılıyor

Editör: TE Bilişim