İstabul Niğde Dernek Başkanı Halil Gül “ Niğde Folklor ve Kültürel değerlerinin tanınması için çalışmalar başlatacağız “ dedi.
 
İstanbul Niğde Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Halil Gül gazeteci yazar Ömer Fethi Gürer sorularını yanıtladı. 
 
Başkan Halil Gül Niğdeliler olarak ilimizede hemşehrilerimizede daha çok yakın olmak ve sahiplenmek çabamızdır”dedi. 1990 yılında Başkan Süleyman Bozbuğa döneminde alınan üç katlı dernek binasını tümden iç donanımını yenileyerek modern bir yapıya erdiren Başkan Halil Gül yeni bina dokusuna yıl sonunda Niğdelilerin kavuşacağını da açıkladı. Niğde Kapadokya Başkenti Kitabı, Niğde Spor Tarihi, Niğde Söylence, Şaka, Fıkra kitapı ve Bor Şehri kitabının yazarı olan Ömer Fethi Gürer’in Niğde ile ilgili gayretlerine de teşekkür eden başkan Halil Gül Ömer Fethi Gürer sorularını şu yanıtları verdi.
 
ÖMER FETHİ GÜRER- Niğde derneğinde uzun yıllar yönetici olarak çalıştınız. Son seçimde ise başkanlığa seçildiniz. Kısaca kendinizi tanıtırmısınız?
 
HALİL GÜL- 1958 Yılında Niğde merkeze bağlı Tepeköy’de doğdum. İş yaşamıma kağıt ticareti ile başladım. O dönemde İstanbul’da Tepeköy ve Yaylayolu gibi yakın köylerden Cağaloğlu’nda kağıt ticareti ile ilgili hemşehrilerimiz önemli bir ağırlığı vardı. Bende bu işi seçmemde hemşehrilerimin bu alanda başarılarının varlığı bir yerde ilgimi çekti. ve mesleğe böylece başladık 33 yıldırda bu sektörde faaliyette bulunuyorum. Gül Kağıtçılık adı ile firmamda müşterilerimize hizmete devam ediyoruz. İşimizi yaparken memleketimize olan ilgimizde hep var oldu. Niğde derneğine kurucu üye oldum. Uzun yıllar yönetimlerde yer aldım. 2009 yılında hemşehrilerimizin önerisi ile başkan seçildim. Sosyal faaliyetlere ilgim var. Siyasi partilerde, derneklerde faal görevlerde yaptım. Küçük Ayasofya Futbol takımında asbaşkanlıkta bulundum. Kısacası çevremde olan bitenlerle ilgiliyim. Şu anda Niğde dernek başkanı olarak Niğdelilerimizin birlik ve dayanışma içinde olması ve Niğdemiz için neler yapabiliriz düşüncesi ile çaba ve gayret içindeyiz. Yönetim kurulumuzla beraber bu anlamda önemli girişimlere imza atmak istiyoruz.
 
ÖMER FETHİ GÜRER- Niğde dernek başkanı seçildikten sonra öncelikle neleri ele aldınız? ne gibi çalışmalarda bulundunuz?
 
HALİL GÜL- Dernek başkanı seçildikten sonra Yönetim kurulumuzla toplanıp “neler yapabiliriz?”konuştuk. Öncelikle dernek binamızı ele aldık. Sultanahmet KüçükAyasofya Mahllesinde üç katlı dernek binamız oldukça yıpranmıştı. Tümden binayı ele alıp yeniledik. Her kata tuvalet, mutfak yaptık. yer döşemeleri yeniledik. Merdivenleri mermer yaptık Terası düzenledik. Kısacası iç donanımı tamamen değiştirdik. Her hemşehrimizin misafirini de alıp geleceği ve rahtlıkla bayanlarımızın da günlerini dahi yapabilecekleri bir konuma binayı getirdik. Dış cephe yenilemesi ile kısa sürede yeni hali ile binamızı açacağız. Bizim gayretimizi Niğdeli hemşehrilerimizinde önemli katkısı ile yüz milyara eren masrafla bu çalışmaları tamamlama noktasına getirdik. Niğdelilerin İstanbul’da istenen konumda bir dernek binasının varlığını böylece tamamlamış oluyoruz.
 
ÖMER FETHİ GÜRER- İstanbul Niğde Derneği olarak hedeflerinizi kısaca anlatırmısınız?
 
HALİL GÜL- İstanbul’da çok sayıda hemşehrimiz var. Bu hemşehrilerimizin dayanışmasını, tanışmasını, yerel folklor ve kültürümüzünde bilinmesi ve yaşamasını sağlamak adına çabalarımız olacak. Önce yer sorununu çözdük. Önümüzdeki dönem toplantılarımızı artırıp her hemşehrimizin fikrindende yararlanıp yeni bir atılım sağlamak çabası içinde olacağız. Niğde ticaretine, sanayine, kültürüne ne gibi hizmetler verebiliriz. Katkı sağlarız bu anlamda çalışmalarda bulunacağız. Başarılı iş adamlarımız, yazarlarımız, sanatçılarımız ile ilişkileri geliştireceğiz. Turizm Niğde için önemli olduğuna inanıyoruz. Bu alanda neler yapabilirizi ele alacağız. Bu yolda girişimlerde bulunacağız. Niğdeli olup yetenekleri bulunan ama yeterince tanınmayanların yanında olup onların sorunlarını ve kamuoyunda daha çok yer bulmalarını sağlama adına çabalarımız da olacak. Fiziki sistemi yenilediğimiz binamızda teknoloji ile ilgili donanımları sağlayıp daha çok iletişim daha çok ilgi noktasında harekete geçeceğiz. Kısacası Niğdeli ile dayanışma, Niğde sorunları çözme adına çaba ve Niğdeli yetenekleri yukarı taşıma adına bir dizi girişim planlıyoruz.
 
ÖMER FETHİ GÜRER- Oldukça yoğun bir çalışma sizi bekliyor. Görünen o ki İstanbul’da Niğde Lobisi oluşturmak gayretiniz var.
 
HALİL GÜL- Evet, kesinlikle Gurbette Niğde dayanışması, birlikteliği ve tanınması adına uğraşlar vereceğiz. Folkloru, kültürü ile Niğde daha çok tanınması, Niğdeli başarılı öğrencilere Üniversitede burstan tutunda her alanda girişimlerimiz olacak. İlk hedef binamızı istenen konuma taşımaktı. Onu başardık. Sıra diğer çalışmalarımızda.
 
ÖMER FETHİ GÜRER- Başkan kolaylıklar diliyor teşekkür ediyorum.
 
HALİL GÜL- Bende sizin Niğde ile ilgili yaptığınız kitapları ilgi ile okuyorum. Büyük emek verdiğinizi biliyorum. O nedenle kitaplarınız içinde çok teşekkür ediyor. Yeni çalışmalarınızı da beklediğimizi belitmek istiyorum.
 
 
 
Editör: TE Bilişim