İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından İl Müdürlüğü toplantı salonunda ilimizde hayvan alım ve satımı yapan Celeplere yönelik eğitim toplantısı düzenlendi. Yapılan toplantıya İl Müdürü Murat TÜRKMEN, ilgili Şube Müdür vekili Süleyman UĞURLU, Veteriner Hekimler ve hayvan alımı ve satımı ile uğraşan 45 tüccar Celep katıldı. 


Toplantı açılışında Celeplere hitap eden İl Müdürü Murat Türkmen; hayvan nakilleriyle ilgili 01 Ocak 2014 tarihinde yürürlüğe girecek “Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı Ve Korunması Yönetmeliği” hakkında hayvanlara refakat eden bakıcılar ve nakil araçlarının sürücülerine eğitim verildikten sonra yeterlilik belgesi, nakliyecilere yetki belgesi, hayvan naklinde kullanılan araçlara onay belgesi verilerek veri tabanına kaydedildiğini ve yönetmelikle onaylanmış kara nakil araçlarının izlenmesine imkân sağlayacak GPS sistemlerinin zorunluluk haline getirildiğini söyledi.


Hayvan Sağlığı ve Su ürünleri Yetiştiriciliği Şube Müdür Vekili Süleyman UĞURLU tarafında hayvan alımı ve satımı yapan Celeplere sunum şeklinde bilgilendirme yapıldı. Sunumda  “Bakanlığımızın hayvan nakillerinde hayvan refahı ile ilgili hazırlamış olduğu ve kapsamı oldukça geniş olan yönetmelik 1 Ocak 2014 tarihinde yürürlüğe girecek. Yeni yönetmelik hayvanların güvenli bir biçimde nakillerinin yapılmasını sağlanmasını öngörüyor. Bundan böyle yaralanacak ya da acı hissedecek şekilde hayvan nakli yapılamayacak. Yönetmelik 65 kilometrelik bir mesafenin üzerinde hayvan nakillerinde ise özel düzenlemeler getirmiştir. Buna göre nakliyeciler Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinden yetki belgesi almak zorunda. Yetki belgesi olmayanlar hayvan alım satımı ve nakil ticareti yapamayacaklar. 


Hayvan nakillerinde hayvan refahı ilkeleri dikkate alınarak tasarlanmış ve hayvanların yaralanmasını ve acı çekmesini önleyecek araçlar kullanılacaktır. Bu araçların hayvan nakillerinde kullanılabilmesi için il müdürlüklerinden onay belgesi alınmak zorundadır. Bu araçlarda her sürücü görev yapamayacak ve her kişi nakilde hayvan bakımından sorumlu kişi olamayacak. Onay almış hayvan nakil araçlarında çalışacak sürücüler ve nakilde görevli hayvan bakıcıları, il müdürlüklerince eğitime katılmış ve yapılan sınavda başarılı olan kişiler olmak zorunda. Yönetmelik ile artık hayvanlar boynuzlarından, yünlerinden ya da kuyruklarından tutulup çekilemeyecek. Sivri uçlu değnekler ile müdahale edilemeyecek. Ayrıca nakil sırasında hayvanların şiddete maruz kaldığı tespit edildiği takdirde ağır cezai işlemler uygulanacak. Yürürlüğe giren yönetmelikler ile mevcut uygulamaların AB ülkelerindeki uygulamalar ile eşdeğer haline geldiği anlatıldı.


Editör: TE Bilişim