Niğde Valiliği ile Niğde Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü arasında; mahkeme tarafından kısa süreli hapis cezaları yerine verilen yaptırım seçenekleri ve ceza infaz kurumlarından salıverilen hükümlüler hakkında ücretsiz kamuya yararlı çalışma tedbiri verilenlerin kamu kurum ve kuruluşlarında denetimli serbestlik tedbirlerinin infaz edilebilmesi için, 2014 yılına ait işbirliği protokolü, Niğde Valisi Necmeddin KILIÇ, Niğde Cumhuriyet Başsavcısı Hayreddin AKÇIL, Cumhuriyet Savcısı Ali Osman ŞEN ve Denetimli Serbestlik Müdürü Fatih AKKAYA’ nın katılımlarıyla imzalandı.


Hükümlülerin suç işlemesine neden olan davranışların düzeltilmesi, tekrar suç işlenmesinin önüne geçilmesi, ceza infaz kurumlarından salıverilen hükümlülerin takip edilmesi, madde bağımlılarının rehabilitasyonu, suç işleyen kişilerin ıslahı ve bu şeklide topluma kazandırılarak toplumun korunması, bunlarla birlikte kamusal anlamda ekonomiye katkı oluşturulması amacıyla kurulan denetimli serbestlik kapsamda imzalanan protokolle, Niğde Valiliğine bağlı merkez ve ilçeler ile bunlara bağlı köy ve 
kasabalarda bulunan kamu kurumlarında temizlik, genel idari hizmetler, onarım, ağaç dikim ve bakım hizmetlerinde çalıştırılmak üzere yıllık yaklaşık 1480 yükümlü için kontenjan, bunun yanında Niğde Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ile kamu kurum ve kuruluşların görev ve sorumlulukları belirlendi.


Protokolün uygulanması konusunda Niğde Cumhuriyet Başsavcısı Hayreddin Akçıl: “Bu sayede yükümlüler cezalarını kamu kurumlarında hizmet ederek geçirecekler. Bu durum hem kamu kurumuna katkı sağlayacak hem de hükümlünün cezaevi yerine açıkta cezasının infaz edilmesini temin edecek. Bu amaca bağlı olarak kurumlar arasında işbirliği maksadıyla imzaladığımız bu protokol sebebiyle Sayın Valime desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.”dedi. Vali Kılıç da yaptığı konuşmada: “Son yıllarda hukuk sistemimize getirilen denetimli serbestlik kavramı, kamu düzeninin devamında kamu menfaati ile özel kişilerin menfaati arasında bir denge oluşturmak bakımından fevkalade güzel hükümler taşımaktadır. Bu bağlamda imzaladığımız porotokolle bu hükümlerin uygulanması ve hayata geçirilmesiyle sağlanmış olacaktır. Okullarımızın temizliği, ağaçlandırma faaliyetleri gibi alanlarda kullanılmasıyla bir taraftan bir müeyyide uygulanırken diğer taraftan da kamu yararı gözetilmiş olmaktadır.”dedi.


Protokolle birlikte, m
ahkemeler tarafından 2013 yılı içinde hüküm verilen yaklaşık 72 yükümlü ile ceza infaz kurumundan salıverilen 600 yükümlüden yasal mazereti bulunmayanlar, Niğde merkez ve ilçeler ile merkeze bağlı köy ve kasabalarda ikamet ettikleri mahalde bulunan kurumlarda Denetimli Serbestlik Müdürlüğünün belirlediği gün ve saatlerde çalışarak, kamuya yararlı ücretsiz çalışma yükümlülüğünü yerine getirmek suretiyle infazları tamamlanmış olacak.



Bir yıllık süre ile imzalanan protokol, taraflar herhangi bir olumsuz değerlendirmede bulunmadığı takdirde otomatik olarak bir yıl uzatılmış sayılacak.












Editör: TE Bilişim