Niğde İl Müftüsü Aladdin Gürpınar, Yüksek Hac Kurulu kararı ile bu sene yeni hacı adayı kaydı alınmayacağını, geçen yıllardan kaydolup da kendisine sıra gelmeyen vatandaşların kayıtlarının yapılacağını belirtti.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın her yıl olduğu gibi bu yılda Suudi Arabistan HacBakanlığı ile irtibata geçerek umre takvimi ilan ettiğini dile getiren Niğde Müftüsü Aladdin Gürpınar,"Broşürler bastırılarak vatandaşlara bilgi amaçlı sunuldu. Diyanet İşleri Başkanlığı, Suudi Arabistan'la görüşmeler yaparak kararlar aldıktan sonra Yüksek Hac Kurulu'nu toplayarak hem Hac hem de umre ile ilgili kararları alıyor,Hac takvimini, ücretleri belirliyor ve bunu vatandaşlarımızla paylaşıyor" dedi.
Bu yıl Kabe'de devam etmekte olan inşaat çalışmaları sebebiyle Hac ve umre kotalarına sınırlandırmalar getirildiğini söyleyen Müftü Gürpınar,"Geçen sene 20-25 gün Umre süresi varken bu senen takvim 14 gün ile sınırlandırıldı. Bundan sonra senenin her mevsimine yayılacak bir umre takvimi başlamış oldu. Çeşitli turlar var, hata öğrencilerimiz için sömestre tatillerinden turlarımız var. Diyanet İşleri Başkanlığımızın yaptığı umre organizasyonuna ilimizde ciddi bir ilgi olduğunu görüyoruz. Geçen yıl 619 vatandaşımız umreye gönderilirken bu yıl ise kayıt yeni açılmış olmasına rağmen 150 vatandaşımız müracaat ederek umreye kesin kaydını yaptırmış oldu. Umre konusunda ücretler noktasında da bunun bir ibadet olduğu arzu eden her vatandaşımızın gidebilmesini sağlamak maksadıyla fiyatlar olabildiğince düşük tutulmaya çalışılıyor, bununla birlikte oradaki konaklama sırasında kalacakları otellerin olabildiğince iyi olması içir çaba sarf edilmektedir. Bu meyanda yıllardan beri tecrübeli organizasyonu ile Diyanet bu çalışmayı belli bir noktaya getirmiştir" dedi.
Bu yıl Diyanet Başkanlığı'nın umrecilere yeni bir imkan sağlamış olduğunu dile getiren Müftü Gürpınar;"Muhtelif bankalarla anlaşmak suretiyle umrecilerimizin taksitli ücret ödeyebilmelerine de imkan sağlanmış oldu. Umrecilerimizin ücretini dört taksitle ödeyebiliyor, bunun içinde herhangi bir faiz yada masraf alınmıyor. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Bankası, Akbank, Bank Asya, Kuveyt Türk, Albaraka ve Türkiye Finans Kurumları gibi 8 banka ile anlaşma yaptı. Umre ile ilgili fiyatlar 760 Euro'dan başlıyor ve otel tipine, konaklama çeşidini göre değişiklik gösteriyor. Geçen yıl Hac konusunda da benzeri uygulamalar yapılmıştı. Başkanlığımız henüz Hac takvimini başlatamadı. Tahmin ediyoruz ki Mart ayı içerisinde Hac takvimi açıklanacak. Geçen yıllarda alınan Yüksek Hac Kurulu kararı vardı, karar gereği muhtemelen bu sene yeni hacı adayı kaydı alınmayacak. Bu yıl geçen yıllardan kaydolup da kendisine sıra gelmeyen vatandaşlarımızdan kayıt yapılacak. 7 defe yazılıp kendisine sıra gelmeyen vatandaşlarımız hacca götürülecek. Çünkü Kabe'de ciddi bir inşaat var. Bu konuda gerek Hac ve umre konularında vatandaşımıza yardımcı olmak üzere İl ve İlçe Müftülüklerimizde Hac ve umre kurulu oluşturduk. Bu kurul vatandaşımıza her konuda yardımcı oluyor. Biz din kardeşlerimizin Müftülüğümüze müracaat etmelerini bekliyoruz. Niyet eden kardeşlerimize makbul, mebrur, sağlıklı, güvenli bir umre ibadeti yapmalarını, takiben de de inşallah Hac mevsimi başladığında da sağ sağlim gidip gelmelerini diliyoruz" dedi.

Editör: TE Bilişim