CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ‘Son beş yıl içerisinde RTÜK'e Cumhuriyet değerleri ve Atatürk'e hakaret konularında yapılan şikayet başvurularının sayısına ve verilen cezaların tutarlarına ilişkin’ yöneltmiş olduğu yazılı soru önergesine cevap Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’dan geldi.

CHP Milletvekili Gürer’in sorusuna verdiği yanıtta Bakan Mehmet Ersoy, Kültür ve Turizm Bakanlığının “Cumhuriyet Değerleri" ve "Atatürk'e Hakaret" konularında 10 bin 444 kişiden şikâyet aldığı bilgisini verirken, medya hizmet sağlayıcılara 1 kez uyarı, 5 kez idari para cezası ve 2 kez de program durdurma müeyyidesi uygulandığını söyledi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Radyo Televizyon Üst Kurulu' na (RTÜK) son 5 yıl içerisinde "Cumhuriyet Değerleri" ve "Atatürk'e Hakaret" konusunda kaç şikâyet başvurusu yapılmıştır? Kaç yayın kuruluşuna ne kadar ceza verilmiştir?” şeklindeki sorusuna yanıt istedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yanıt veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, son beş yıl içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığına ulaşan vatandaş bildirimi sayısının 10 bin 444 adet olup medya hizmet sağlayıcılara 1 kez uyarı, 5 kez idari para cezası ve 2 kez de program durdurma müeyyidesi uygulandığını ifade etti.

Türkiye'de, Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olarak göreve başladığı 2014 yılından beri Türk Ceza Kanunu'nda yer alan "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla her yıl binlerce kişinin yargılandığını, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla 2017 yılında başlatılan savcılık soruşturması 20 bin 539'u bulurken, ceza mahkemelerinde ise 6 bin 33 dava açıldığını hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Cumhuriyet değerleri ve ülkemizin kurucu lideri önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’e karşı sınırlı da olsa yayın yolu ile yapılan hakaret içeren konuşma ve değerlendirmeler esasen ülkenin kuruluş ve kurtuluş mücadelesini anlamamış, algılamamış ve bu ülkede özgür yurttaş olarak yaşamanın değerini kavramamış anlayışın dışa vurumudur. Cumhurbaşkanını eleştirmede dahi bir düzey arayan yargının, Atatürk ve Cumhuriyete karşı da aynı duyarlılıkla yaklaşıp gereğini yapacağı beklenir. Yetkili kurumların uygulamaları ve değerlendirmeleri dikkate alındığında, şikayet sayısı ile yaptırım arasındaki fark bu açıdan dikkat çekicidir” dedi.

Editör: TE Bilişim