Geçtiğimiz günlerde Vali Alim Barut’un Başkanlığında, İl Genel Meclis toplantı salonunda İlimizde belde belediyesi iken 6360 sayılı kanun gereği köye dönüşen 22 belde belediye başkanlarının katılımı ile bilgilendirme toplantısı yapılmıştı.


Bu toplantıda Niğde Valisi Alim Barut ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Ali Nebol köy olan kasabaların belediye başkanlarını bilgilendirdi.


Bu bilgilendirme toplantısında dikkatimizi çeken bir husus vardı. Toplantıda kamuoyunda büyükşehir kanunu olarak bilinen 6360 sayılı kanun ile ilgili bilgiler verildi. Niğde’de 6360 sayılı kanunla köy statüsüne geçen kasabalar 23 iken 22 olarak gündeme geldi. Fertek Belediyesi’nin 7.3.2012 tarih ve 28226 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandığı üzere Niğde Merkez Belediyesi’ne mahalle olarak bağlandı ve tüzel kişiliği yerel seçimlere kadar devam edeceği belirtildi. Oysaki Fertek 2011 Nüfus sayımında 1920 kişi olan nüfusu ile köy olacak kasabalar listesine girmişti. Bu nasıl bir çelişki dedik ve araştırdık.

 

BULMACAYA DÖNDÜ

Konuyla ilgili ilk bilgiyi İl Özel İdare’den yetkililerinden aldık. Bu konuyla ilgili son kanunun geçerli olması gerektiği fakat Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nün ‘Siz orayı mahalle olarak görün’ şeklinde görüş bildirdiğini bu nedenle de o toplantıda Fertek Kasabası’nın Niğde’ye bağlandığı ifade edildi.

 

Konu ile ilgili olarak, Niğde Valiliği Mahalli İdareler birimi ile görüştük. Açıklama yapma yetkilerinin olmadığını fakat 7 Mart 2012’de yayınlanan kanuna göre işlem yaptıklarını belirttiler.

 

Bu yanıt üzerine Fertek Belediye Başkanı Mahmut Şafak ile görüştük. Başkan Şafak; “Fertek Kasabası’nın Niğde Belediyesi’nin talebi üzerine 7 Mart 2012’de Niğde’ye bağlanan bir mahalle oldu. Üçlü kararname ile mahalle yapılan Fertek nüfus azlığından değil Niğde’ye yakınlığından dolayı mahalle oldu. Bize Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nün yaptığı bir toplantıda verilen bilgiye göre ‘Siz yakınlıktan dolayı Niğde’ye bağlandığınız için bu kanun sizi bağlamaz’ şeklinde olmuştur. Eski kanun iptal olmadan yeni kanun geçerli değildir” diye konuştu.

 

Üç ayrı kaynaktan bilgiler aldıktan sonra bu ne yaman çelişki demekten kendimizi alamadık. Anlıyoruz ki bizi yöneten kişilerin hukuk bilgilerinde de sıkıntılar söz konusu. Fertek gibi okumuş bir kasabanın başında bulunan belediye başkanının bu şekildeki hukuk yorumu da bizi şaşırtıyor.


Araştırmalarımız sonucunda bir önemli bilgiye daha ulaşıyoruz. Fertek Belediye Meclisi geçtiğimiz günlerde Niğde’ye mi bağlanacağız köy mü kalacağız kararını almak için bir toplantı gerçekleştirerek 9 kişi köy kalsın derken Belediye başkanı çekimser oy kullanarak, köy olmak istediklerini karara bağlamış oldular. Fertek Niğde’de karmaşık bir bulmacaya dönüşüyor. Bu karmaşık bulmacayı kim ne derse desin kanun çözüyor. Peki, kanun ne diyor?

 

6 Aralık 2012 Tarih ve 28489 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6360 sayılı kanun geçici maddesi şöyle;


GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Türkiye İstatistik Kurumu tarafından tespit edilen 2011 yılı Adrese Dayalı Nüfus Sayım sonuçlarına göre nüfusu 2.000’in altında olan ekli (27) sayılı listedeki adları yazılı belediyelerin tüzel kişilikleri ilk mahalli idareler genel seçiminden geçerli olmak üzere kaldırılarak bu belediyeler köye dönüştürülmüştür” ibaresi yer alıyor.

 

Çömlekçi, Ulukışla (Hasandağ Ulukışlası), Yakacık, Yeşilyurt, Karanlıkdere, Kızılca, Bademdere, Burç, Kitreli, Çavdarlı, Çayırlı, Dikilitaş, Elmalı, Fertek, Hacıbeyli, İçmeli, Kayırlı, Koyunlu, Ovacık, Çiftehan, Darboğaz, Yeniyıldız ve Kılan.

 

Buna göre Niğde merkez ve ilçelere bağlı 23 kasaba yapılacak ilk yerel seçimlerde köy statüsüne kavuşmuş olacak.



Editör: TE Bilişim