Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde’den oluşan KOP Bölgesi’nin kapsamlı dönüşümünü sağlamak amacıyla hazırlanarak yürürlüğe giren KOP Eylem Planı, içerisindeki 5 gelişme ekseni, 23 alt eksen, 92 ana eylem ve 243 proje ile Aksaray ve Karaman’da kamu kuruluşlarının temsilcilerine tanıtıldı.

 

Karaman’da Vali Murat Koca ve Aksaray’da Vali Şeref Ataklı’nın katılımı ile gerçekleştirilen toplantılarda, illerdeki yerel kamu kuruluşlarının üst düzey temsilcileri hazır bulundu.

 

“KOP Bölgesi’ne 9 milyar 900 milyon liralık kaynak”

Eylem Planı’nın, bölgenin ilk resmi planı olma özelliğini taşıdığını belirten KOP İdaresi Başkan vekili İhsan Bostancı, planda; tarımsal yapıda değişim ve sürdürülebilirliği sağlamak, sanayi, ticaret, ulaşım, enerji gibi sektörleri güçlendirmek, eğitim, sağlık, kültür ve diğer sosyal hizmetlere erişilebilirliği artırmak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltarak, yenilikçi yaklaşımlarla bölgenin rekabet gücünü geliştirmek, bölgenin ekonomik ve sosyal kapasitesini güçlendirmek ve vatandaşın refah düzeyini yükseltmenin temel öncelik olarak ele alındığını söyledi.

 

Eylem Planlarını, ‘Kalkınma’ ve ‘Bölge’ planlarından ayıran en önemli unsurun içeriğinde somut eylem ve projelerin yer alması ve bu projelere yönelik ödenek tahsislerinin yapılması olduğunu söyleyen Bostancı, “KOP Eylem Planı’nda toplam 243 adet proje yer almaktadır. Bu projeler 92 eylem başlığı altında toplanmış durumda ve 2014–2018 yılları arasındaki 5 yıllık dönem için tahsis edilen rakam ise 9 milyar 927 milyon liradır. Ortaya bir plan koymak tek başına çok fazla bir şey ifade etmiyor. Bu projelerin uygulanması ve hayata geçirilmesi, içerisindeki hedeflerin gerçekleşebilmesi kilit rol oynamaktadır. 2014 ve 2015 yılları için hedeflenen yatırım tahsislerinin üzerine çıktık. Bu durumun önümüzdeki yıllarda daha da artarak devam edeceğine inanıyorum” diye konuştu.

 

“Planın başarısı, bölgenin planı sahiplenmesi ile mümkün”

Aksaray Valisi Şeref Ataklı ise eylem planlarının gerçekten uygulamaya geçirilebilmesinin herkesin sahiplenmesine bağlı olduğunu söyledi. Gerçekleştirilebilir planlar ortaya koyduktan sonra kurum kuruluşları sahip çıkar ve arkasında durursa sonuç almamanın mümkün olmadığını kaydeden Vali Ataklı, “KOP Eylem Planı sonuçta bölgemizin genel olarak kalkınması, gelişmesi bakımından ortaya konan çalışmalardır. Belirli ilke ve prensiplere bağlı olarak bunların gerçekleştirilmesi gerekiyor. Günü birlik ayarlarla bir takım şeylerin yapılması sonuçta dağınıklığa kaynak israfına ve bir takım olumsuz sonuçlara yol açabiliyor. Bütün bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak ve bütün alanlarda daha istikrarlı bir gelişme sağlamak için bu tür planlara ihtiyaç var” şeklinde konuştu.

 

Konuşmaların ardından KOP Eylem Planı’nın stratejisi, hedef ve amaçları, içerdiği eylemler ile bu eylemlerin içerdiği projelerin uygulama, izleme ve değerlendirme süreçlerinin açıklanması ve yerel kurumların uygulamadaki görev ve sorumlulukları hakkında katılımcılara sunum yapıldı.

 

Plan tanıtımı, diğer illerde yapılacak toplantılarla devam edecek.

  

Editör: TE Bilişim