Koordinatörlüğünü Niğde Üniversitesi’nin  yaptığı ve 2012 yılında başlayan "Adapting and Installing Effective Training System for Solar Energy" (Güneş Enerjisi için Etkin Eğitim Sistemi Kurulumu ve Adaptasyonu) adlı projenin Final Konferansı Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Avrupa Birliği fonları tarafından desteklenen ve Avrupa Birliği Bakanlığı Türkiye Ulusal Ajansı’nın izleyiciliğini yaptığı projenin ürünlerinin tanıtıldığı konferansa rektör yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Şener, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kutsi Savaş Erduran, proje ortakları, akademisyenler, öğrenciler ve sanayi kuruluşları temsilcileri katıldı. 

Program, Proje Koordinatörü ve üniversitemiz Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Ay’ın proje hakkında sunum yapmasıyla başladı. Türkiye, Almanya, İspanya ve Portekiz olmak üzere toplam 8 ortağın bulunduğu proje kapsamında yaygınlaştırma faaliyetlerinin, çalışma toplantılarının, anketlerin ve kurum ziyaretlerinin gerçekleştirildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Fatih Ay, güneş enerjisi ile ilgili eğitim materyalleri ve web sitesinin hazırlandığı bilgisini vererek, güneş enerjisinin önemi ve yaygınlaştırılmasının gerekliliğine de değindi.

Konuşmacıların sunumlarını İngilizce olarak yaptığı konferansta Niğde üniversitesi Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜNAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fuat Karakaya ise Niğde Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilen güneş enerjisi çalışmaları hakkında bilgi verdi. Türkiye’de hetero-eklem teknolojisi ile % 18 verime sahip hücrelerin merkezlerinde üretilebildiği bilgisini veren Yrd. Doç. Dr. Karakaya, merkezin güneş enerjisi teknolojileri konusunda Türkiye’de sayılı laboratuarlar arasında bulunduğunu, yapılacak çalışmalarla Niğde’ye ve ülke ekonomisine daha çok katkı sağlamak istediklerini belirtti. 

Konferans kapsamında NÜNAM Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ayşe Seyhan ve Kırıkkale Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Laboratuarları Müdürü Prof. Dr. Sedat Ağan Nanoteknoloji ve güneş enerjisi hakkında yaptıkları sunumlarında, bilimsel çalışmalarını ve tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.

Konferansta söz alan Eko Yenilenebilir Enerjiler A.Ş. adına şirket CEO’su Hasan Serhan Süzer de “Sanayici ve Yatırımcı Perspektifinden Türkiye’de Güneş Enerjisi Fırsatları” başlıklı konuşmasında yenilenebilir enerji ve güneş enerjisinin önemine vurgu yaparak, Türkiye’nin mevcut potansiyelinden bahsetti. Avrupa ülkelerindeki durumu karşılaştırmalar yaparak anlatan Hasan Serhan Süzer, katılımcıların sorularına da cevap verdi. 

İki oturum halinde yapılan konferansta Portekiz’de faaliyet gösteren proje ortağı “Associação de Amizade Luso Turca” temsilcisi Ömer Osman Karataş, Portekiz’de yenilenebilir enerji kullanımına değinerek bilgilendirme yaptı.

 

Son olarak projenin İspanya ortağı “Instituto Tecnologico de Castilla Y Leon” adına konuşma yapan MAITE COBO ülkesinde güneş enerjisi ile ilgili mevcut durumu anlattı. Avrupa’da en yüksek güneş enerjisi kurulu kapasitesine sahip olan ülkelerinden olan İspanya’nın yaşadığı ekonomik kriz dolayısıyla bu alandaki yatırımların nasıl etkilendiğinden bahsetti. Ayrıca yaşananlardan ders çıkardıklarını ekleyen COBO, İspanya’nın kriz ortamından yavaş yavaş uzaklaşarak ekonomik olarak daha iyiye gittiğini belirtti.


Proje ortakları, Niğde Genç Sanayici ve İş Adamları Derneği, İzmir Buca Anadolu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Hidronerji A.Ş. temsilcilerinin de hazır bulunduğu konferans, yapılan sunumların ardından teşekkür plaketlerinin takdimi ile sona erdi. 


.

 

Editör: TE Bilişim