22-25 Ocak tarihleri arasında Tüyap Fuar Merkezi’nde ziyaretçilerini ağırlayan  Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT) 71 ülke, 4 bin 500’ü aşkın kurum, kuruluş ve beldenin katılımlarıyla gerçekleşmişti. 


9. su düzenlenen fuarda Niğde tarihi ve kültürel dokusu katılımcılara tanıtıldı. İlimizin tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleri ve kültürel dokusunu başarıyla yansıtan Niğde satandı katılımcılar tarafından büyük ilgi görmüştü.  Stantta Niğde ilinin dikkat çekici 30 tane görseli yansıtılarak Niğde’nin önemli eserleri tanıtıldı. Ayrıca yaklaşık olarak 14-15 bin civarında kitap, broşür, tanıtım CD’si ve materyal dağıtılarak ilimiz hakkında bilgi verildi.

NİĞDE VALİSİ NECMEDDİN KILIÇ EMİTT FUARINI DEĞERLENDİRDİ 



Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, fuarla ilgili düzenlediği basın toplantısında, fuarda Niğde’nin en iyi şekilde tanıtıldığını ancak, turizm acentelerinin konaklama alanları ile ilgili sorularını cevaplandıramadıklarını söyledi.

Vali Kılıç yaptığı açıklamasında, “EMİTT Fuarı’na katılan insanlar akın akın standımıza geldiler ilgilendiler. Turizm acenteleri firmaları geldi incelediler, ancak konaklama kapasitesi konusunda sorular cevapsız kaldı. Eğer bir turizmde iddialı olmak istiyorsak yapmamız gereken ilk iş konaklama kapasitesini yeterli hale getirmektir. Konaklama kapasitesini yeterli hale getirilmesi noktasında biz elimizdeki tarihi konakları tarihi evleri restore ederek turizmin hizmetine açarsak Niğde’yi güzelleştirmiş olacağız, imar etmiş olacağız. Şuan harabe görünümündeki kültür varlıklarımızı restore ederek ilimize bir güzellik katmış olacağız. Orta Anadolu’ya, Kapadokya’ya gelen turistler modern oteller aramıyor. Tabi mekânlar aranıyor ve çok yüksek ücretler ödüyorlar. Tarihi konaklarda konaklama ücreti 150 Euro’dan başlıyor. Artık dünyada 6. seviyeye yükselmiş, en çok turist ağırlayan ülkemizde ve ülkemizdeki gelişmeye paralel turizmde bir potansiyel yakalamak istiyorsak zaten oldukça şanslıyız bir konaklama kapasitesini oluşturmak zorundayız” dedi.

TURİSTİ CEZB EDECEK KONAKLAMA LAZIM

Kılıç, “Turizm alanlarındaki çeşitliliği artırmak gerekiyor. Sadece tarih ve kültür turizmiyle değil bunun yanında diğer turizm alanlarında çeşitliliği sağlamaktır. Hepimizin de bildiği gibi dağ turizmi, kış turizmi, doğa turizmi, kaplıca turizmi ve sağlık turizmi konusunda gayretlerimiz var ve bu gayretlerimizin artık ete kemiğe bürünme durumundadır o noktaya yaklaşılmıştır. Dolayısıyla akılcı, bilimsel bir ortamda Niğde’mize en güzel şekilde hizmet edecek, Niğde’mizin zenginleştirmesine, refahın artmasına katkıda bulunacak bir alanda turizmdir, olmazsa olmazdır. Türkiye’nin turizm gelirlerinden, bölgenin aldığı gelirlerden Niğde’nin de pay alması için gayretlerimiz devam edecek. İstanbul’da yapılan uluslararası EMİTT Fuarı, dünyada turizm fuarları içerisinde parmakla gösterilen ilk 5’in içerisinde yer alan fuardır. Orada ilimizin temsil edilmesi gerekiyordu. Bu yıl EMİTT Fuarı’nda açtığımız standımızla ilimizi temsil ettik. Ben, Vali Yardımcımız, Niğde Kültür ve Turizm Müdürü, Belediye Kültür ve Turizm Müdürü, İl Özel İdaresi Kültür Müdürü ve AHİKA Sorumlusu arkadaşımızın katıldığı ve dolu dolu geçen ilimiz için hayırlara vesile olacağını düşündüğümüz bir fuarı İstanbul’da idrak etti. 4 gün süren fuardaki ilimizi temsil ettik. Nevşehir buraya yarım saat. Biz oraya gelen turistin yüzde 10’unu Niğde’de konaklatabilsek bizim ilimizin yıllık geliri ve refah düzeyi ciddi oranda artar. Düşünebiliyor musunuz yılda 280 bin turistin Niğde’ye girip çıktığını. Bir bardak su içse bırakacağını düşünebiliyor musunuz. Ama bunun için ne lazım, turisti cezp edecek konaklama lazım. Kapadokya bölgesinde turizmi çeken tarihi mekanlardır, Kapadokya bölgesinde çok isim yapmış oteller zincirinden günde 20 TL’ye yatak kiralanırken konaklarda 150 Euro’ya yatak bulunuyor. Yani gelen turist tarihi bir ortamda kalmak istiyorsak. Dolayısıyla bizdeki konakları satın alıp, izin alıp restorasyon projelerini hazırlayıp Anıtlar Kurulu’nun proje onayını alıp icra etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

ÜNİVERSİTE CULLAZ SOKAK’I KURTARDI

Niğde Üniversitesi’nin attığı adımın takdire şayan olduğunu söyleyen Vali Kılıç; “Niğde Üniversitesi Cullaz Sokağı kurtardı. Cullaz Sokak artık kendine geliyor. Biz de Özel İdare olarak onarılmayan yerleri ve onarılan yerleri Üniversiteye devrettik. Orada Niğde Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksek Okulu Uygulamalı Butik Otel olacak ve tam da yerine uygun yer. Cullaz Sokak kurtuldu,Kadıoğlu Sokak’ı kurtarabilir miyiz?

Bizim elimizde en çok turist çeken halen Gümüşler Manastırı’dır. Gümüşler Manastırı gerçekten orijinal özgün ve farklı bir yapıdır. Dünyadaki örnekleri arasında farklı bir noktada bulunuyor bu yapı. Gümüşler Manastırı’na yaptığımız bir ziyarette turistlerin bana sorduğu soru ‘Gümüşler’de yemek yiyebilecek bir yer var mı?’ oluyor. Özür diliyorum orada tuvalete gidebilecek bir yer yok” diye konuştu.

15 BİN DERGİ, BROŞÜR, CD DAĞITTIK

Basın toplantısına konuşma yapan Kültür ve Turizm İl Müdürü Tansel Tokmak, fuarda 15 bin dergi, broşür, CD dağıtarak Niğde’yi tanıttıklarını söyledi.

Müdür Tokmak, “Uluslararası EMİTT Fuarı’na ilimiz olarak Valilik, belediye gibi kurumlarımızla standımızı açtık. Standımızda Niğde’nin dikkat çekici 30 görselini yansıtarak daha dikkat çekerek o eserlerin tanıtılmasını sağladık. Yaklaşık 14-15 bin civarında kitap, broşür, CD ve benzeri materyali dağıttık. Tabi bu çalışmada sadece standımızda değil, hemen hemen katılan bütün stantlar yani uluslar arası düzeyde katılan yabancı ülkelerin stantlarında Türkçe ve İngilizce olarak tanıtımı yapıldı. Bizim için çok verimli geçti. İnsanlar oradan bir şeyler alırlar, biz orada yabancı ülkelerin stantlarıyla görüştük yabancı turist sayısını artırmak amacıyla. Hem Niğde’miz tanıtırken stantlarda hem de Sayın Valimizin yansıttıkları projeler vardı. Bu projelerin teminat edilebilmeleri noktasında firmalarla görüştük böyle bir fayda sağladı. Örneğin havadan Niğde’nin fotoğrafını çekilmesi yeni dijital ortamda bunlar hem kayıt edilmesi için firmalar geldi onlardan bilgiler aldık. Niğde’mizi tanıtırken, Niğde’mizi geliştirmek için kullanacağımız materyallerin temini için birinci ağızdan bilgiler aldık” diye konuştu.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Tansel Tokmak ise fuarın çok verimli geçtiğini ifade ederek, fuarda yaklaşık 15 bin dergi, broşür ve CD dağıtarak Niğde'nin tanıtımını yaptıklarını anlattı.

 TÜRK KÜLTÜR VARLIKLARI ENVANTERİ ; NİĞDE KİTABI


Bundan yaklaşık üç ay önce yayınladığımız (Burada Tıklayın) Türk Kültür Varlıkları Envanteri, Niğde  isimli kitabı hazırlayan Kahramanmaraş 
Sütçü İmam Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof Dr. Mehmet Özkarcı 'nın da bulunduğu Valilikdeki toplantıda kitabın tanıtımı yapıldı. 


Niğde Valiliği Toplantı Salonu'ndaki tanıtımda konuşan Vali Necmeddin Kılıç, kültür varlıklarının insana, ülkeye, sonraki nesillere ve turizme kazandırılmasındaki ilk adımın envanter çıkarmak olduğunu ifade etti. Öncelikle kültür varlıklarından haberdar olmak gerektiğini vurgulayan Kılıç, " Niğde Selçuklu şehridir. Her ne kadar Hititliler döneminde kurulan bir şehir olsa da 5 bin yıldır etkisini, gücünü kaybetmeden günümüze kadar ulaşan bir şehir" dedi.

Envanter çalışmasının Niğde için faydalı olacağını belirten Kılıç, "Benim dahi bilmediğim çok sayıda eserin envanterde kayıt olduğunu gördüm, kendisine çok teşekkür ediyorum. Ayrıca başlatmış olduğumuz, kentin taşınmaz kültür varlıklarının tamamının yeniden elden geçirmek onarmak ve inşaa etmek üzere çalışmalara başlayan ekibe de ışık tutacaktır" diye konuştu.

Prof Dr. Mehmet Özkarcı da Ata türk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından 2 cilt halinde yayınlanan kitabının Devlet Planlama Teşkilatı ve Türk Tarih Kurumunca desteklenen proje kapsamında hazırladığı söyledi.

Türk Kültür Varlıkları Envanteri: Niğde isimli kitabın 20 yıl gibi bir sürede hazırladığını anlatan Özkarcı, "Bu çalışmamızda mevcut olan mimari eserlerin büyük çoğunluğu ilk defa tarafımızdan tespit edilerek bilim dünyasına tanıtıldı. 2 ciltten oluşan kitabın birinci cildi 802 sayfa, ikinci cildi ise 863 sayfadan oluşmaktadır.  Kitabın içeriğinde, merkez, ilçe, belde ve köylerinde yer alan toplam 215 mimari eser tespit edildi. Bu tarihi eserlerimiz 399 çizim, bin 505 fotoğraf ve arşiv belgeleriyle desteklenerek mimari ve süslemeleri yönünden ayrıntılı bir şekilde yer aldı" ifadelerini kullandı.

Prof.Dr. Özkarcı, ayrıca yapılarda bulunan kitabelerin çözümlenerek, orjinal metinleri ve okunuşlarıyla birlikte yer verildiğini vurguladı.


Editör: TE Bilişim