Türkiye Sakatlar Derneği Niğde Şubesi'nin, down sendromlu bireylerin topluma daha iyi adapte olmalarını sağlamak amacıyla hazırladıkları 'Nörogelişim İçin İlkel Refleks Entegrasyonu' projesi tamamlandı.

Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Mart ayı toplantısı gerçekleştirildi Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Mart ayı toplantısı gerçekleştirildi

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik projeleri kapsamında 12 down sendromlu çocuk ve aileleri eğitim verildi. Proje kapsamında eğitimlere katılan 40 öğretmene üniversite onaylı 84 saatlik ilkel refleks entegrasyon programı koçluk belgesi verildi. Projenin kapanış töreninde konuşan Niğde Vali Yardımcısı Cemil Kılınç, "Bu vesileyle bu çocuklarımız hayata daha sağlam tutunacaklar. Kendilerini daha iyi tanıyacaklar. Özgüvenleri belki daha çok artacak. Bireysel yetenekleri kendi kendine yeterlilik noktasında daha da gelişmiş olacak. Başarı elde ettikçe tabana yaycağız. Çocuklarımızla daha çok kaynaşmış olacağız” dedi.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Öğretim Üyesi ve proje koordinatörü Doç. Dr. Oğuz Çetin ise, Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen bir projeyi hayata geçirdiklerin belirterek, "İlkel Refleks Entegrasyonu ile çocuklarımızın refleks patentlerini geliştirerek onların sosyal hayatta daha uyumlu hale gelmelerini sağlamış olduk. Bununla birlikte projemizin ikinci ayağı olarak da özel eğitim kurumlarında eğitim veren öğretmenlerimize 84 saatlik bir eğitim düzenledik. Bunların da kendi kurumlarında, çocuklarına burada edinmiş oldukları kazanımları yaygınlaştırma adına kullanabilmelerini sağladık. Üçüncü boyutta da ebeveyn eğitimimiz vardı. Bu süreç sadece buradaki yapmış olduğumuz, 7 ile 8 haftalık terapist arkadaşlarla sınırlı kalmayan, velilerimizin de evlerinde programlarını devam ettirerek refleks patenlerini geliştirmeleri gerekiyordu. Bunun için de projemizin üçüncü ayağı olarak bir eğitim düzenledik. Onlarda şuan kendi çocuklarına evlerinde egzersiz programları yapıyorlar” diye konuştu.


Türkiye Sakatlar Derneği Niğde Şubesi Başkanı Songül Çalışkan ise, şunları kaydetti: "Bu proje çok daha farklı bir proje oldu. Biz dernek olarak gurur duyuyoruz."

Editör: TE Bilişim