Niğde’de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 96. yılı coşkuyla kutlandı. Niğde Hükümet meydanında düzenlenen kutlamalar Niğde Valisi Yılmaz Şimşek ve Niğde Belediye Başkanı Özdemir’in, halkın bayramını kutlamasıyla başladı.


Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Niğde Valisi Yılmaz Şimşek günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Cumhuriyet, erdemin, faziletin, halk egemenliğinin, hukukun ve medeniyetin adıdır diyen Niğde Valisi Yılmaz Şimşek; “ Bugün, millet olarak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde büyük zorluluklarla kurulan Cumhuriyetimizin 96. yıldönümünü büyük bir coşku ve gururla kutluyoruz. Büyük Atatürk’ün önderliğinde, tüm imkansızlıklara rağmen, büyük bir inanç ve kararlılıkla yürütülen Kurtuluş Savaşımız, tarihte eşine az rastlanır bir zaferle sonuçlanmış, akabinde bu zafer, Cumhuriyetin ilanı ile taçlandırılarak Cumhuriyet ilan edilmiştir ve böylece 29 Ekim 1923 günü tarihimizin en büyük dönüm noktalarından birisi olmuştur. Milletimizin bağımsızlığından ve hürriyetinden asla ödün vermeyeceğinin tüm dünyaya ilanı olun Cumhuriyet; Şüphesiz ki, Ulu önder Atatürk'ün Türk Ulusuna bıraktığı en büyük miras ve asla vazgeçilmez bir değerdir. Millet egemenliğine dayanan Cumhuriyet idaresi, Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkese fert olma hakkını vermiş ve sorumluluğunu yüklemiştir. İnsanı ön planda tutan bu anlayışla, devletin ve toplumun geleceğinden kendini sorumlu tutma şuuru geliştirilmiş, insanlığın ortak değeri olan medeniyetin gelişimine büyük katkılar sağlanmıştır” dedi.

Cumhuriyet, Türk insanının ufkunu açmış, yaratıcı gücünü ortaya çıkarmış diyen Vali Şimşek; “ O’nu modern dünyanın kavram ve değerleri ile tanıştırmıştır. Türk Milleti, modern dünyanın bir üyesi olmanın haklı onurunu tatmış; devletimiz, gelişen ve kalkınan bir “dünya devleti” olmanın kıvancına erişmiştir. Millet olarak, bu büyük bayramı kutlayarak bugünün haklı gurur ve mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Üzerinde bulunduğumuz coğrafya tarihin her döneminde politik, stratejik ve ekonomik cazibe merkezi olmuştur. Bu nedenle zorlu bir coğrafya olarak bilinmektedir. Yaşadığımız bu zorlu coğrafyada var olabilmenin, büyümenin, güçlü ve mutlu olabilmenin temel koşulu birlik ve beraberlik bilincine sahip olmaktır. Ülkemizin günümüz dünyasında daha fazla söz sahibi olabilmesi için dünyadaki gelişme ve değişmeleri iyi tahlil etmemiz, bizi tek millet, tek devlet, tek vatan, tel bayrak yapan yüksek değerlerimize sahip çıkmaya ve bu değerleri yüceltmeye devam etmeliyiz. Milli birlik ve sosyal dayanışma ruhu içinde birbirimize kenetlenerek; birlik, beraberlik ve dayanışmamızı sürdürmeliyiz. Kuşkusuz, 600 yıllık bir cihan devletinin mirası üzerinde yükselen genç Cumhuriyetimize sahip çıkmak, onu yüceltmek ve her türlü iç ve dış tehlikelerden korumak için mücadele etmek, gerektiğinde fedakârlıkta bulunmak hepimizin özellikle de siz gençlerin önemli vazifesidir. Çünkü Atatürk “ gençler, Cumhuriyeti biz kurduk, Onu yüceltecek ve yaşatacak olan sizlersiniz diyerek” size olan güvenini vurgulamıştır” diye konuştu.

Cumhuriyetimiz, 1923’den bugüne kadar geçen süre içerisinde eğitimde, sağlıkta, ulaşımda ve her alanda çok önemli gelişmeler kaydettiğini ifade eden Vali Şimşek; “ Son dönemlerde yapılan önemli atılımlar sayesinde de dünyanın yükselen güçleri arasında yer almayı başarmıştır. Dünya ile entegre olarak geniş ilişkiler ağı kuran ülkemiz sadece bölgesel misyon ve sorumluluklarını yerine getiren bir ülke değil, dünya 5 ten büyüktür diyerek aynı zamanda insanlığın ortak sorunlarının çözümünde de elini taşın altına koyan bir devlet olarak takdirle anılmaya başlanmıştır. Zengin insan kaynağı, gelişen ekonomik gücü, köklü kültürü ve demokrasinin erdemleri ile binlerce yıllık devlet geleneğine ve büyük devlet olmanın tecrübe, hafıza ve refleksine sahip Türkiye Cumhuriyeti Devleti bundan sonra da çağdaş uygarlık yolunda emin adımlarla ilerlemeye devam edeceğini ifade etti.

Vali Yılmaz Şimşek; “Geçmişte olduğu gibi maalesef bugün de, ülke olarak Cumhuriyetimize, ülkemizin ve milletimizin birlik ve beraberliğine, kardeşliğimize ve geleceğimize yönelik tehditlerle karşı karşıyayız. Sınırlarımızın güvenliğinden ekonomimize kadar egemenliğimizi hedef alan çok yönlü tehdit ve saldırılar bugün de devam ediyor. Ancak, Devletimiz Birlik ve beraberlik içerisinde Ordusu ve milletiyle ve bugün Barış Pınar harekâtında olduğu gibi karşısına çıkan tüm tehditleri bertaraf ederek her türlü her koşulda yoluna devam etmiş, etmeye de devam edecektir. İnanıyorum ki muassır medeniyet seviyesine ulaşma yolunda her geçen gün azim kararlılıkla ilerleyen günümüzde de bölgesinde ve dünyada söz sahibi bir devlet haline Cumhuriyetimiz bundan sonra da aynı hızla gelişmeye kalkınmaya devam edecek ve her türlü tehdide rağmen ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün de ifade ettiği gibi " Cumhuriyetimiz ilelebet payidar kalacaktır". Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetimizin 96. Kuruluş yıldönümünü bir kez daha kutluyor, Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyorum. Cumhuriyetimizin 96. Kuruluş yıldönümü kutlu olsun” dedi.

Konuşmanın ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu, halk oyunları gösterileri yapılırken, Niğde Belediyesi mehter takımı konser verdi. Törene Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Ak Parti Milletvekili Selim Gültekin, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir , Niğde Cumhuriyet Başsavcı vekili Mustafa Seymen, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, Niğde Baro Başkanı Osman Çimen, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama programı, resmigeçit töreninin ardından sona erdi.

Editör: TE Bilişim