“UCİM Niğde İl Temsilcisi Arzu Şahan, 20 Kasım Çocuk Hakları Günü’nü kutlarken, " Çocuklar Konuşacak, UCİM Yanlarında Olacak sloganıyla yola çıkan, çocuk istismarının ve ihmalinin önlenmesi amacıyla eğitim, toplumsal bilinçlenme ve farkındalık projeleri üzerinde çalışmayı amaç edinen ve gönüllü hukuk desteği veren UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneğimiz tüm çocuklarımızın eşit haklara sahip olduğu, şiddetten ve istismardan uzak yaşadıkları bir dünya için çalışmaktadır” dedi.

20 Kasım tarihinin, Birleşmiş Milletlerin kararı doğrultusunda 1989 yılından beri “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak kutlanmakta olduğunu belirten Şahan, “ Çocuk haklarına dair sözleşmeyi Türkiye 27 Ocak 1995 tarihinde yürürlüğe koymuştur. Çocuk hakları konusunda toplumdaki farkındalığı arttırmayı amaçlayan Dünya Çocuk Hakları Günü, çocukların eğitim ve sağlık hizmetlerine erişebilirliği arttırmak, yaşama ve gelişme alanlarında ekonomik, fiziksel, psikolojik ve her türlü sömürüye karşı korunma, ifade ve düşünce özgürlüğü gibi pek çok alanda çocuk haklarını güvence altına almaktadır. Çocukların sağlıklı bir biçimde büyüyebilmesi, kendisinin ve başkalarının haklarına saygı duyan bir birey olarak yetiştirebilmesi için ailede başlayan eğitimin okulda da sürmesi gerekmektedir. Yetişkinlerin çocuk hakları konusunda bilinçli ve farkında olmalarının önemi büyüktür” şeklinde konuştu.

Niğde’de enerji kesintisi devam ediyor Niğde’de enerji kesintisi devam ediyor

SEVGİ VE GÜVEN ORTAMI EN TEMEL KOŞUL

Sevgi ve güven ortamının sağlanmasının çocuk haklarının hayata geçirilmesinin en temel koşulu olduğunu ifade eden Şahan, “Çocuk hakları konusunda öğrencilerin bilinçlendirilmesi, haklarını öğrenmesine ve kullanmasına izin verilmesi gereklidir. Çocuklar kendisini ilgilendiren her konuda görüşlerinin dikkate alınmasını isteme hakkına sahiplerdir. Herkesin çocukları dinleme, onların fikirlerini öğrenme ve onlara saygı gösterme sorumluluğu vardır. Çocuk hakları konusunda bilinçli ve duyarlı bir ortamda yetişen çocuklar haklarını rahatlıkla arayabileceklerini rol modeli olan ebeveynlerinden ya da eğitim ve bakımından sorumlu olan kişilerden bunun yollarını öğrenmiş olacaklardır. Çocukların çocukluklarını yaşayabilmelerini sağlamak, onları her türlü istismardan korumak, anne, baba ve çocukların bakımıyla yükümlü olanların yanı sıra devlet ve toplumun ortak sorumluluğudur. Bu önemli günde okula gidemeyen, korunmasız ve köklerinden koparılmış milyonlarca çocuğun durumu hakkında farkındalık yaratılmaktadır. Çocuklar Konuşacak, UCİM Yanlarında Olacak sloganıyla yola çıkan, çocuk istismarının ve ihmalinin önlenmesi amacıyla eğitim, toplumsal bilinçlenme ve farkındalık projeleri üzerinde çalışmayı amaç edinen ve gönüllü hukuk desteği veren UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneğimiz tüm çocuklarımızın eşit haklara sahip olduğu, şiddetten ve istismardan uzak yaşadıkları bir dünya için çalışmaktadır. 20 Kasım Çocuk Hakları Günü kutlu olsun” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim