Bu gün yani takvimlerin 10 Ocağı gösterdiği bu gün, Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak kutlanmaktadır.



Bu günü özelliğine gelince tarihte neler yaşandıktan sonra bu güne gelinmiştir bunu anlamak gerekir.
Kabul edilişinin hikayesi şöyledir  ; 1961 yılında gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler getiren 212 sayılı Yasa'nın yürürlüğe girmesi üzerine, 9 gazete sahibi, yasayı protesto etmek için 3 gün boyunca gazeteleri yayımlamama kararı aldılar. Bu gelişme karşısında, gazeteciler 10 Ocak 1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla Sendika binası önünde toplanarak Vilayet'e kadar bir yürüyüş yaptılar. Gazeteciler, patronların boykot kararı karşısında ise Sendika'nın öncülüğünde, BASIN adıyla kendi gazetelerini 11–12–13 Ocak 1961 tarihlerinde yayımladılar. O tarihten sonra 10 Ocak, "Çalışan Gazeteciler Bayramı" olarak kutlandı. 1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra ise çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak, "Bayram" olmaktan çıkarıldı ve "Çalışan Gazeteciler Günü" olarak anılmaya başladı.

BASIN yani Radyo televizyon,gazete ve yazılı basılı tüm haber bültenleri ve çağımızın son haber aracı sizlere ısa sürede ulaşabildiğimiz internet gazeteleri.

Yaşadığınız köy-kent yurdunuzdan haber alamasaydınız ? Haberciler olmasa idi? Kupa maçlarını seyredemeyecektiniz,savaşları ve dünyada olup bitenleri anlamaktan yoksun kalacaktınız? Deprem,Sel ve Afetleri nerden duyacaktınız en yakın örnekleri söyleyeyim.İlimizde ve İlçemizde son günlerde yaşanan elim kazalar ve faciaları nereden duyacaktınız?

Peki çalışan gazetecilerin sorunlarını,sıkıntılarını bileniniz var mı ? Sahada her gün ve neredeyse 24 saat çalışan ,yağmur,kışa soğuğa aldırış etmeden koşturanlardan .Tehdit ve Baskılara rağmen işini yapmaya çalışan habercileri çalışan gazetecilerin sorunlarını biliyor musunuz ?

Herkes gibi biz çalışan gazetecilerin de sorunları var,umuyoruz bizim de haklarımız genişler özgürce haber yapabilir insan hak ve onuruna yakışır ücret ve şartlarda çalışabiliriz. 

Bir çok meslektaşım gibi Gazete ve Yayıncı Kuruluş sahibi tarafından sömürülmeyen,köle gibi çalıştırılmayan bir gün kutlamayı çok isterdim,fakat,her eline fotoğraf makinası alıp,birkaç cümle yazabilen kişilerin kendisini gazeteci olarak tanıttığı,Flash Bellekle gazete gazete dolaşıp mesleki dayanışma adı altında ‘Emek Sömüren’ ve kopyala-yapıştır mantığıyla sürekli ‘’EMEK HIRSIZLIĞI’’ yapanlar olduğu sürece Emeğimizin karşılığını tam olarak alamayacağız ve bulamayacağız.

Fason kişiliklerle gerçek manada bu işe gönül veren ,matbaa işçisinden ,muhabirine haber müdüründen grafikerine Çalışan Gazetecilerin ayrımı bir gün en azından vicdanlarda hak ettiği yeri bulur.

Tüm meslektaşlarımın Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyorum.