2016 yılı Ocak ayında Türkiye’de 89 üniversiteden 1128, yurtdışından da 355’i aşkın akademisyen ve araştırmacı tarafından hazırlanan “Bu Suça Ortak Olmayacağız” şeklinde Kürtçe ve Türkçe bildirimi yayınlanmıştı.   Güneydoğu illerinde terörle mücadele kapsamında kürtlere yönelik  katliam yapıldığı ve  Türkiye Cumhuriyeti Devleti aleyhine  bir çok konuyu içeren bildiriye  Niğde Üniversitesi kadrosunda olan Araştırma Görevlisi Fatma Gül Eryıldız’da imza atmıştı.
 

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) çerçevesinde Niğde Üniversitesi (yeni ismiyle Ömer Halisdemir Üniversitesi) kadrosunda olan, ancak doktora eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesinde yapan Arş. Gör. Fatma Gül Eryıldız, bildiriye imza atmasının ardından yaşanan mahkeme sürecinin ardından Niğde Üniversitesine geri döndü.
 

Niğde Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Adnan Görür  imzalı yazıda YÖK’ün ilk kadro iadesinin gerekçesi olarak bildiri imzalaması nedeniyle hakkında işlem başlatılması gösterildi ve Eryıldız, Niğde Üniversitesi’ne geri döndü. Toplumcu Mimarlar ve Mühendisler Meclis üyesi de olan Arş. Gör. Fatma Gül Eryıldız, sadece bu bildiriye değil daha önce de bu tarz bildirilere imza atmıştı.
 

Bildirinin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan, “ aydın müsveddeleri” demiş, bir çok kesim bildirinin PKK ile ortaklık olduğu görüşünü bildirmiş.  Sedat Peker bile olaya müdahil olmuş, “Oluk oluk kan akıtacak ve kanlarında banyo yapacağız” demişti. Bildiriye imza atan akademisyenler den bir kısmı gelen tepkiler üzerine imzasını geri çekmiş, Bir çok akademisyen için de üniversiteler soruşturma açmış, kimileri görevlerinden uzaklaştırılmıştı. En son 15 Temmuz darbe girişimi sonrası da bu akademisyenlerden 39’u hakkında soruşturma açılmıştı.
 

Arş.Gör. Fatma Gül Eryıldız’ın Ömer Halisdemir Üniversitesi resmi internet sitesinde akademik kariyer bölümünde diğer üniversite akademisyenlerinin aksine,  görevi, öğrenim bilgisi, yayınlar, projeler, tez ve dersler bölümü boş bırakılmış, sadece ismi yer almakta.

Editör: TE Bilişim