Bor Akkaya Barajı  Temiz Çevre Platformu’nun  çağrısı üzerine, Bor Sivil Toplum Temsilcileri, TBMM Gurubu bulunan üç siyasi partinin İlçe Başkanları, Niğde Milletvekilleri, Alpaslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, İl Genel ve Belediye Meclis Üyeleri, Mahalle Muhtarları, Sendika Başkanları, Oda ve çeşitli dernek temsilcileri ve bazı vatandaşlar  Bor Tyana Otel’de toplandılar.
 
Bor İlçesinin hemen hemen her kesiminden oluşan bir çoğunlukla yapılan toplantıda “Bor Akkaya Barajı Temiz Çevre Platformu’nun adeta manifesto niteliğindeki bildirisi platform yöneticisi www.nigdehasret.com haber sitesi sahibi Turan UÇAN tarafından imzaya açıldı. Katılımcıların tamamı kararlılıkla bu sorunun arkasında olduklarını beyan eden bildiriyi imzaladılar.
 
Bildirinin onaylanmasının ardından Akkaya Barajı sorunu hakkında değerlendirmeler yapıldı.
 
Borluların, bu çok önemli sorunlarında birlik içinde olması, sorunun kesin  çözümü konusunda ve üzerlerine düşecek her görevi yapacaklarına dair kesin irade oluştu.

(NOT: Borhaber.net olarak bu toplantıyı, buradaki heyecanı,  Bor için birliktelik başlangıcı ve örneği olarak çok önemsiyoruz.)

BİLDİRİYİ AYNEN YAYINLIYORUZ...

 
Akkaya Barajı ölüm saçmasın…
 
Bor Tarım havzasının sulanması amacına yönelik planlanıp 1967 yılında tamamlanarak Hizmete sunulan Akkaya Barajı bir zamanlar içerisinde balıkların yaşadığı, hatta balıkçılığın yapıldığı, değişik kuş çeşitlerinin konakladığı, can verdiği derelerde çocukların hoyratça yüzdüğü bir baraj iken, bu gün foseptik çukuru haline gelmiştir.
 
Bu hazin bir tablodur ve bize yakışmamaktadır.
 
Önce balıklar yok oldu, sonra kuşlar… Bağ bahçe sulanmaz hale geldi… El değilmez hal aldı… Bütün bunlar olurken yetkililer yıllarca bu duruma ilgisiz kaldı. Ama artık baraj dile geldi… Söz Akkaya barajında… Yıllardır suskun ve mahsun olan baraj artık bu ilgisizliğe Dur… Denilmesi için kokmaya başladı…
 
Yani bu işin kokusu çıktı.
 
Bu meselenin bu günün meselesi olmadığını biliyoruz. Ancak çözümü bugündür. Vakit kalmamıştır. Kuru laflara karnımızın tok olduğunu icraat istediğimizi barajımızı ve sağlığımızı istediğimizi net bir şekilde altını çizerek ifade ediyoruz.
 
Çözümün ise öncelikle sorunu üretenler tarafından belirlenmesi ve acilen icraata geçilmesini istiyoruz. Bugün Niğde Merkezden ve Merkeze bağlı bazı kasabaların atıkları doğrudan Akkaya barajına boşaltılmaktadır. Kimsenin umurunda değildir. Borlular olarak bizler öncelikle sağlık açısından ciddi bir tehdit altındayız. Topraklarımız tehdit alıntıda. Verimli topraklarımız ne olduğu bile tespit edilememiş ağır kimyasal maddelerle harmanlanmaktadır. Dolayısıyla bu işin bir de ekonomik boyutu vardır.
 
Kimse bizleri baraj temiz, arıtma tesisleri çalışıyor diye kandırmasın…
 
Akkaya Barajı foseptik barajı olmuştur. Baraja dökülen atığın ancak 1/5 (Beştebiri) arıtılabilmektedir. Gittik - gördük ve fotoğrafladık… Baraja 6-7 noktadan direk atık su dökülmektedir. Dökülen atık su sadece ev atıkları da değil, ağır sanayi atıklarını da içermektedir. Sadece evlerin mutfaklarında kullanılan deterjanların bile barajın hayat verdiği tarımsal alanlara verdiği tahribat ciddi boyutlardadır. Sağlığımız ise ciddiyetsizliğin elinde esirdir.
 
Artık Bor İlçemizdeki pis koku, evlerimizdeki doğalgaz alarmlarını çalıştırır hale gelmiştir. Bu çevre felaketinin ilçemiz halkının sağlığına etki yaptığı ve İlçemizdeki kanserli hasta sayısının son zamanlarda büyük artış gösterdiği bilinmektedir. Bu konuda araştırma yapmak ve rakamları açıklamak için İl Sağlık Müdürlüğünü göreve davet ediyoruz.
 
Ayrıca İlçemizde pis kokuyu teneffüs etmekten, zehirli su ile temas etmekten dolayı toplu ishal vakaları meydana gelmiştir. İlerde daha tehlikeli sağlık sorunlarından korkuyor bu durumun sorumlusunun da İlimizi yönetici ve siyasetçilerin olduğunun bilinmesini istiyoruz. Bu sorun sadece Bor’un sorunu, Borlunun sorunu değildir… Bu sorun Niğde genelinin sorunudur… Niğdelinin sorunudur, nihayetinde ülkemizin sorunudur… Çevre sorunudur… İnsanlık sorunudur.
 
Dünyada temiz su kaynakları çok azalmıştır. Halen dünyada 80 ülkede ve dünya nüfusunun % 43’lük bölümü temiz su kaynaklarından yoksundur. Su ve Kaynakları dünyada çok önemli bir vasıf haline gelmiştir. Sulama suyu; ayrıca ekonomik değeri olan diğer ülkelerin bu konuda yüzyıllık planlar yaptığı üzerinde binlerce projeler ile bir damlası dahi kaybedilmek istenmeyen olgu haline gelmiştir.
 
Bu gün görenleriniz vardır. Eskişehir’de Porsuk Çayı sahile dönüştürülmüş, bu çay üzerinde çay bahçeleri, kafeteryalar, sosyal salonlar, gezinti ve botanik bahçeleri oluşturulmuştur.
 
İlimizde hem de, merkez de Akkaya Barajımız vardır. Ne suyunu daha etkin şekilde tarımda kullanabiliyoruz. Ne ekonomik alanda kullanabiliyoruz. Ne de etrafını sosyal alanlarla donatıp temiz çevre ve toplum, amacına uygun çağdaş bir baraj haline dönüştürebiliyoruz. Ancak bugün meselemiz ne yazıkki bunlar değildir. Keşke bunlar konuşulsaydı. Bugün meselemiz sağlığımızdır. Kirletilen çevremizdir.
 
Bizler Akkaya için gereken girişimlerin hemen şimdi yapılmasını istiyoruz. Akkaya Barajında Balık Avlanana dek bu konuyu gündemden düşürmeyeceğiz. Her platformda, farklı boyutlarda bu sorunu dile getireceğiz. Bunu hepimiz yapacağız, Borlular, Bor Sivil Toplum kuruluşları, Resmi Kurumlar ve Siyasi Partiler herkes üzerine düşeni yapması şarttır.
 
Çevre Orman Bakanlığını, Niğde Valiliğini, Niğde Belediyesini, Niğde İl Sağlık Müdürlüğünü, İl Özel İdare Müdürlüğünü, Çevre Belediye Başkanlıklarını acilen göreve davet ediyoruz. Bundan sonraki Akkaya kaynaklı toplumsal sorunlardan kendilerinin sorumlu olduğunu belirtiyoruz.
 
Bizler, Geçici, bu günü kurtarır çözümler istemiyoruz. Kalıcı çözümler istiyoruz. Bu çözümlerin takipçisi ve destekçisi olacağız. Çözüm üretmeyenler hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Gerekirse Akkaya Barajına “atık boşaltılmaması” için mahkemeden TEDBİR talep edeceğiz. Bunun hukuki mücadelesini vereceğiz. Herkes atığını nereye, nasıl dökeceğini şimdiden planlamalıdır.
 
Akkaya Barajı bu kadar kirletilmişken önlem alınmazsa tarım da yok, bağ da yok, bahçede yok… Eğer zikredilenler olmayacaksa sizler de olmayacaksınız…
 
Kamuoyuna ve Yetkililere arz…
 
Bor Akkaya Temiz Çevre Platformu
Adına sözcü
Turan Uçan




AKKAYA  FOTO GALERİ...
Editör: TE Bilişim