Hayvanları otlatacak mera yok, mali destek yok, gider çok, gelir yok…

 

Niğde’de çiftçinin yanı sıra besi hayvancılığı yapan üreticide dertli, en büyük sıkıntı su, elektrik, yem, girdilerin fazla olması üreticiyi içinden çıkılamayacak durumlara sokuyor. Üreticiler ümitsiz. Hayvancılık organize sanayisi kurulmayı planlanıyor bu konuda ne düşünüyorsunuz diye soru yönelttiğimizde dahi üreticiler çok rahat edebilecek olmalarına rağmen yeniliği ve değişimi o kadar unutmuşlar ki, inanamadıklarından ötürü, böyle bir projeye yaklaşmak dahi istemiyorlar, ne işe yaradığını dahi bilmiyorlar…

 

Haber & Foto & Video: Fatma TAN –Erdal GÜÇER

 

borhaber.net olarak çiftçilerimizi ziyaret ettik. Niğde’nin Bor ilçesinde besi hayvancılığı yapan çiftçi Yaşar Karagözoğlu eşi ile hayvanlarını evinin önündeki çok az bir yeşilliğin olduğu alana çıkarmış otluyorlardı.

Malcılık yapıyoruz diyerek sözlerine başlıyor Yaşar Karagözoğlu; “Sütlerimizi süt birliği topluyor. 16-17 hayvanım var. Kazancımız belli olmuyor. Her zaman değişiyor, ürettiğimiz mal kimi zaman para eder, kimi zaman para etmez, masraf çok mal karşılamaz, bütün üreticilerin hali perişan, hele hele bu sene durumlar hiç iyi değil. Yemin torbası 50 lira, saman 1 lira, süt 80 kuruş nasıl karşılayacağız ki” diyor.

Meramız yok yayacak yerimiz yok buraya da hayvanların ayakları açılsın diye çıkardık diyen Karagözoğlu; “Sadece samanla besliyoruz hayvanlarımızı, hayvancılığın yanında pancar ekiyoruz, buğday ekiyoruz, az çok buğdayımızdan saman üretiyoruz, yoksa tamamıyla dışardan alsak hiç yetişemeyiz. Üretici geçen yıl hiç kar edemedi. Hep zararına gitti ama bu sene ne olur Allah bilir. 60 kuruşa buğday verdik, kullandığımız suyun parsını bile karşılamıyor. Suyun saati 20 – 25 lira arası, iki tane dinamo akar. Dinamoların saati 12,5 liradan iki kuyu olmasa buğday yanar, bizim aldığımız paraların hepsi su borcuna gider. Su Kooperatife en az borcu olanın 5-6 bin lira, 10 bin lira, 15-20 bin lira borcu olan var” diye konuştu.

 

ELEKTRİK BORCUNU ÖDEMEZSEK PİLİMİZ BİTER

Kendi kullandığımız dalgıcımız var ayda 100-125 TL elektrik parası ödüyoruz ödemezsek pilimizi bitirirler diyen Yaşar Karagözoğlu; “Devletin buğdaya, pancara destek vermesi gerekir. 130 – 135 lira pancarın tonu, nasıl kazanacağız. 60 kuruşa buğday verdik, tohumu 1 lira 20 kuruşa alıyoruz. Girdi fiyatlarının mutlaka aşağı çekilmesi gerekir. Çiftçi, üretici gerçekten zor durumda ama yapacak başka işte yok ki yapsak. Alışmışız toprakla, hayvanla uğraşmaya bırakamıyoruz. Kahvehanelerde 70 yaşından sonra oturmayı başaramıyoruz” dedi.

Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi kurulmasını ister misiniz diyoruz faydamıza olacaksa neden olmasın diye ekliyor yetkililer yeterince bilgilendirsin bizde öyle bir organizasyonu destekleriz elbette diyor.

Bor da kasaplar zor durumda...




Editör: TE Bilişim