Bor Belediyesi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında ilçemizde yapılan çalışmalar hakkında Bor Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda Şehir Planlamacısı Faruk Göksu katılımcılara yapılan çalışmalar ve fikir projeleri hakkında bir sunum yaptı.
Toplantıya Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Bor Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emrah Çalapkulu, Bor Belediye Meclis Üyeleri Oğuz Ergun, Recai Sülümanlar, Yaşar Üstüner, Fikret Urasoğlu, Kadir Özdamar, Metin Atabey, Fatih Suman, Sabit Kalfa, Raşit Pamir, Hüseyin Urcan, Harp-İş Sendikası Bor Şube Başkanı Ali İhsan Daş, Bor Ziraat Odası Başkanı Nurettin Eriç, Mahalle Muhtarları ve inşaat yatırımcıları katıldı.
 
Toplantının açılış konuşmasını yapan Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat Kentsel Dönüşüm konusunda yapılan çalışmalardan bahsetti. Başkan Erat konuşmasında; “Şehrimiz korkunç derecede dağınık. Bir yanda Toki bir yanda Şeker Fabrikası çok geniş bir alan üzerine ilçemiz yayılmış durumda.
 
Şehrimizin içindeki mahallelerde hepimizin bildiği gibi burada mahalle muhtarlarımız da var biraz sıkıntılarımız var. Bu mahallelerimizdeki yerleşimler maalesef şuanda hiç sağlıklı değil. Çok eski evler yıkık dökük binalar hepimiz yaşıyoruz bunu. Her gün bir dilekçe geliyor deniyor ki bu benim eski binayı yıkın burada tinerciler var baliciler var şu var bu var. Hepimiz zaten mevcut tabloyu görüyoruz. Gördüğümüzden dolayı da daha önce belediye meclis üyelerimizle bir takım şeyleri paylaştık. Halkımızla da bu bilgileri paylaşmak istiyoruz ama burada bu işi yönlendirecek kamuoyu desteğini sağlayacak insanlar başta belediyemiz ve meclis üyelerimiz ile muhtarlarımız olarak düşünüyoruz.
 
Hep beraber bunu başarmaya çalışacağız. Bundan dolayı da Faruk beyle daha önce temas kurduk Ankara’da ve İstanbul’da kentsel dönüşüm konusunda başarılı projelere imza atmış bir şehir plancısı. Bor küçük bir yer ama kendisine rica ettik bizleri kırmadı ilçemize gelerek Belediye ile birlikte bazı çalışmalarda bulundu. Bazı çalışmalar hazırladık bu çalışmaları sizlerle paylaşmak ve fikir alışverişinde bulunmak adına böyle bir toplantıda bir araya geldik. Bu konuda sizlerinde katkılarını bekliyoruz” dedi.
 
Başkan Erat, Kentsel Dönüşüm konusunda ilçede iki pilot bölge seçildiğini belirterek; “ Şuanda Kentsel Dönüşüm konusunda pilot bölge olarak daha öncede meclisimizde de görüştüğümüz Karaca Uğurlu Mahallesi Bayrak Ticaretin üstü ve bizim kanlı bahçe dediğimiz Harım Mahallesi ve Harım Mahallesinin bir kısmını kapsayan bir alan ve Bucak Çıkmazını kapsayacak şekilde arkadaşlarımız belirli bir çalışma yaptılar. Bu yapılan çalışmalar hakkında Faruk bey bizleri bilgilendirecek. Belediye meclisimiz burada, muhtarlarımız burada sivil toplum kuruluşlarımız burada. Benim sizlerden ricam bunların artılarını eksilerini hep birlikte tartışalım kamuoyu desteğini sağlayalım. Bizim bordaki sıkıntılarımızdan bir tanesi şu herkes malını çok değerli görüyor. 1 metre karesini dahi değerli görüyor. İşte bunu yapmış olduğumuz kamulaştırmalarda yaşıyoruz. Verdiğimiz ruhsatlarda yaşıyoruz. Biz araya getirmeye birleştirmeye çalışıyoruz işte meclis üyelerimiz fen komisyonumuz araya giriyor insanlarımızı anlaştırıyor ama belli bir noktada tıkanıyoruz. Bu sıkıntaları da aşmamız lazım bu noktada sizlerin desteği gerekiyor. Vatandaşlarımız şundan bi vaz geçmesi lazım ben 1 metre fazla alayım, benim dediğim olsun düşüncesinden vazgeçmesi lazım” şeklinde konuştu.
 
Başkan Sıtkı Erat’ın konuşmasının ardından Şehir Plancısı Faruk Göksu, Bor ilçesinde Kentsel Dönüşüm konusunda yapmış oldukları çalışmalar hakkında bir sunum yaptı.
 
Faruk Göksu yaptığı açıklamada; “Sayın başkanın dediği gibi bende Bor’a yaklaşık 6 ay önce davet edildim. Ben kentsel dönüşüm projeleri ile ilgileniyorum. Şuna inanıyorum ki yaşayanlarla mülk sahipleriyle paylaşılmayan hiç proje hayata geçmiyor. O nedenle bizim bu tür projelerde yapmış olduğumuz ilk iş fikir projeleri çiziyoruz. Bunlar uygulama projeleri değil.
 
Biz insanlarımızda şunu gördük, bizim insanımız görmediği şeye inanmıyor. Bir şeyleri görecek onun üzerine tartışacak ona göre bir fikir davranış ortaya koyacak. Biz o çerçevede Bor ilçesinde Harım ve Karaca Mahallelerinde bir çalışma yaptık. Bu mahallelere ilişkin yeni yaşam alanları nasıl olur nasıl olmalı bunları düşündük. Buradaki evlerin çoğu yıkılmış bir şey kalmamış burada farklı bir yaşam alanları nasıl yaratırız nasıl yaratılır onun çalışmasını yaptık.
 
Şimdi bu çalışmalarla ilgili sizlere kısaca bilgi vereceğiz amacımız şu; buradaki yani Bor’da yaşayan mülk sahipleri, sivil toplum kuruluşları ve yatırımcılar görüşlerini bildirsin istiyoruz. Çünkü biz dışardan geldik ancak bizler sizlere fikir ve strateji üretiriz onun dışında bir şey yapamayız. O nedenle biz kendi tecrübelerimize dayanarak bu konuda bir şeyler hazırladık. Bu hazırladığımız çalışmaları sizlerle paylaşacağız. Bor küçük bir yer ama bir o kadar da şirin bir yer. Bir kere yeşilliği bol olan bir yer. Tabi tarihi değerleri olan bir yer ama maalesef bu Karaca ve Harım mahallelerinde bulunan bu eski veler çeşitli nedenlerle kaybolmuş.  
 
Böyle olunca da tabi burada mülk sahibi olan herkesin bir imar beklentisi var. Ama bu ibar beklentisi iyi çevre yaratır mı yaratmaz mı daha farklı daha yaşanabilir bir çevreyi nasıl yaratırız onun çalışmasını yaptık.
 
Yani yan yana beşer altışar katlı kibrit kutusu gibi dizilmiş binalar yerine, sosyal alanlarıyla yeşil alanlarıyla, spor alanlarıyla daha farklı daha modern daha yaşanabilir alanlar daha iyi bir çevre nasıl yaratırız onunu çalışmasını yaptık. Yapılan bu çalışmaları biraz sonra hep birlikte göreceğiz. Bu çalışmalar kesin bir çalışma değil ilk izlenim fikirleridir. Bu toplantımızın amacı da bu ilk izlenim fikirleri konusunda sizlerinde düşüncelerini alarak bu projelerimizi daha da genişletmek ve nasıl hayata geçirebiliriz konusunda fikir alışverişidir” şeklinde konuştu.
 
Slayt gösterimi eşliğinde yapılan Kentsel Dönüşüm projeleri hakkında bilgi veren Şehir Uzmanı Faruk Göksu, projelerin hayata geçirilmesinde en büyük faktörün halkı teşvik etmek ve birleşmelerini sağlamak olduğunu belirtti. Uygulanacak projeler ile hem mülk sahiplerinin hem yatırımcıların hem de belediyenin kazançlı çıkacağını söyledi.
 



Editör: TE Bilişim