Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), 14 numaralı Adana Petrol Bölgesi'nde Niğde ve Konya illeri sınırları dahilinde bulunan 2 adet petrol arama ruhsatını terk etti.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nün konuya ilişkin duyurusu, Resmi Gazete'nin 09 Ocak 2013 tarih ve 28523 sayılı Resmi gazetenin 45. sayfasında yayımlandı.

 

Edindiğimiz bilgilere göre; petrol arama çalışmalarının yapıldığı alanlarda faaliyet gösteren firma o arazileri kamulaştırarak yada şahsa ait ise anlaşarak arama çalışmalarını sürdürmekte. Eğer ki bu çalışmalardan kaynaklı zararı olan kişiler var ise bu kişilerin bir yıl içerisinde 6326 sayılı kanun kapsamında Petrol Tüzüğünün 69’uncu maddesi gereği ilgili mahkemeye başvurup zararının karşılanmasını talep edebilirler.

 

 

BOR’DA PETROL ARAMALARI DURDU MU?

 

14 nolu petrol bölgesinde şu ana kadar 3 adet petrol arama ruhsatı bulunmaktaydı. 4347 ve 4348 nolu ruhsatların terk edilmesi ile tek ruhsat kalmış oldu.

4347 nolu ruhsat Bor-Ulukışla ve Ereğli’yi kapsarken, 4348 nolu ruhsat Bor ve Ereğli’yi kapsıyordu.

 

Peki bu ruhsatlar neden terkedildi. Bunun iki sebebi olabilir 1.’si ruhsat tarihinin sona ermesi, 2.’si petrol aramalarının sonuç vermemesi.

 

Resmi Gazete duyurusunun tam metni aşağıdadır.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Petrol İşleri Genel Müdürlüğünden:

Türkiye Petrolleri A. O.’nun XIV No.lu Adana Petrol Bölgesinde Niğde ve Konya İlleri

sınırı dahilinde sahip bulunduğu AR/TPO/4347 ve 4348 hak sıra numaralı 2 adet petrol arama ruhsatnamesini 28.12.2012 tarihinde terk etmiştir.

6326 sayılı Petrol Kanunu’nun 48 ve 49’uncu maddelerinin yukarıda ismi yazılı Şirkete

tahmil eylediği mükellefiyetlerin yerine getirilmemesinden dolayı zarar görmüş olanlar varsa, maruz kaldıkları zarar ve hasara ait tazminatın Petrol Tüzüğü’nün 69’uncu maddesi gereğince, Şirketin teminatından karşılanabilmesi için, ilgililerin bu ilan tarihinden itibaren bir yıl zarfında selahiyetli mahkemeden kesinleşmiş bir karar alıp Genel Müdürlüğümüze müracaat etmeleri ilan olunur. 115/1-1

 

Editör: TE Bilişim