Niğde Belediyesi  İlk Meclis Toplantısını Yaptı Niğde Belediyesi İlk Meclis Toplantısını Yaptı

Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Alper Lütfi Göncü, bu sene açılması planlanan Kent Müzesi’ne yeni eserler kazandırmaya devam ediyor. 

Yıkılmak üzere olan bir evin pervazında bulunan ve tahmini en az 300 yıllık olduğu düşünülen Kur’an-ı Kerim bulundu. Bu eserin el yazısıyla yazıldığını düşünen Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Alper Lütfi Göncü, eserleri Konya’da bulunan Yazma Eserler Kütüphanesi’ne götüreceğini ve tam yaşının o zaman ortaya çıkacağını söyledi.

Müzeye kazandırılacak eserleri gerek bağışçılardan gerekse antikacılardan temin ettiğini söyleyen Göncü, “ Bu eserleri toplamakla birlikte kendime ait olan koleksiyonları da Kent Müzesi’ne bağışlayacağım. Geçtiğimiz günlerde Niğde’nin Bor İlçesi’nde bulunan ve yıkımı gerçekleştirilen evin içerisinde çok eski Kur’an-ı Kerim çıktı. Ev sahibinin evi yıktığı sırada pencerenin pervazında bu eseri bulmuş. Eser biraz zarar görmüş ve ıslanmış ama ben eseri satın aldım. Allah’ın kelamı para ile satılmaz ama sembolik bir ücret vererek aldım. Kur’an-ı Kerim’in içerisinde altın yaldızlar mevcut ve ortasında Şems denilen bir kısım var. Eser çok fazla hasar gördüğü için bazı özelliklerini net görmek mümkün değil. Eser deri ciltli ve üzerinde salbek dediğimiz her iki tarafında karakteristik süslemeler var. Aynı zamanda mıklebi mevcut. Ayrıca Kur’an-ı Kerim’in bulunduğu evden bir de el yazımı dua kitabı çıktı.  Kur’an-ı Kerim’in üzerinde bir tarih var ve bu tarihi çevirdiğimizde 1866 olarak okuduk fakat tahmin ettiğimiz dönemin yazısından çok daha farklı. Tarihi, Hicri 1282, Miladi 1866 yani 166 sene öncesi belirtilmiş fakat bu eserin en az 300 yıllık bir eser olduğunun düşünüyoruz. Bu nedenle eserimizi Konya’da bulunan Yazma Eserler Kütüphanesi’ne götüreceğiz. Eserimizin yaşını net olarak öğreneceğiz ve zarar görmüş olan eserimize bakım yaptıracağız” dedi.

Editör: TE Bilişim