Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi tatile çıkacak vatandaşlara uyarılarda bulunan Sürücü kursu yetkilisi Mustafa Umutlu, bayram tatilinde uzun yola çıkacak sürücülere uykusuz ve yorgun bir şekilde yola çıkmamaları ve Uzun yollarda yol hipnozuna çok dikkat etmek gerektiğini belirtti.

Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Mart ayı toplantısı gerçekleştirildi Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Mart ayı toplantısı gerçekleştirildi

Bayram tatilinde yola çıkacak sürücülerin yorgun ve uykusuz kesinlikle yola çıkmaması gerektiğini belirten Umutlu, “Bayram tarihi yaklaştıkça yollarımız çok kalabalık oluyor. Ailelerine sevenlerine sağlıklı bir şekilde kavuşmalarını istiyoruz. Erken gitmek için sıkışık trafikte sakin bir şekilde araba kullanmalarını öneriyorum. Uzun yollarda yol hipnozuna çok dikkat etmek gerekiyor. Yol hipnozu olayı birçoğumuzun bilmediği ve uzun yoldaki ölümcül kazaların temel sebeplerinden olan fizyolojik bir durumdur. Genelde yola çıktıktan 2,5 saat sonra başlar. Bu sırada gözlerimiz açık olmasına rağmen, gözlerimizin gördüğünü beynimiz kaydedip işleyemez. Bu nedenle çarpma anına kadar son 15 dakikayı hatırlayamayız. Geçtiğimiz yolu da, tabelayı da, kaç km hızla gittiğimizi de, önümüzdeki arabanın hızını da beynimiz işleyemez. Bu tür kazalarda genelde çarpışma çok hızlı olduğu için maalesef ölümlü kazalar olur. Yol hipnozu riskini azaltmak için; 2 veya 2.5 saatte bir 15 ya da 30 dakika durmalı, 5-6 dakika yürümeliyiz. Seyahat öncesi veya seyahat sırasında yediklerimize ve içtiklerimize dikkat etmemiz gerekiyor. Kan şekerimizi düşüren ekmek, kek, börek, gibi enerjimizi düşürecek yiyecekler değil, kuruyemiş, kuru meyve, termosla çay-kahve gibi bizi zinde tutacak gıdalar tüketilmeli. Araba kullanırken kendinizle oyun oynayın ve geçtiğiniz belirli yerleri aklınızda tutup, hatırlamaya çalışın. Eğer son 15 dakikaya dair hiçbir şeyi hatırlamıyorsan kendini de, yanındakileri de ölüme götürüyorsunuz demektir. Yol hipnozunda gözlerin açık olması önemli değil. Gözleriniz açık olabilir ancak beyininiz gördüklerinizi işlemiyorsa kaza kaçınılmaz olur. Uzun süre araç kullandığınız zaman, mola vermediğiniz zaman, beyin ve gözleriniz bir nevi uyuşuyor. Yola baktığını sandığımız sürücü o an karşısına çıkan bir nesneyi ya da tehlikeyi algılayamıyor. Bunu önlemenin en önemli yolu ise dediğim gibi yorgun olmamak ve mola vermek.” ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilişim