NGC (Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı) Alpaslan Düzgün, Bor ilçesinde yaşanan bir olayda, haber yapmak amacıyla olay yerine giden Bor ilçesinde yayın yapan  gazete, ajans ve internet haber sitesi muhabirlerine Bor Emniyeti tarafından engel olunduğunu,  görevleri gereği sadece haber yapmak amacıyla olay yerine giden gazetecilere zorluk çıkarıldığını belirtti.

Basının Haber Alma Özgürlüğü Engelleniyor


NGC Başkanı Düzgün konu hakkında yapmış olduğu açıklamada; " Bor ilçesinde geçtiğimiz günlerde üzücü bir intihar olayı gerçekleşti. Bor emniyeti ile birlikte görevleri gereği olay yerine ulaşan, Bor ilçesinde yayın yapan gazetelerimizin, ajanslarımızın ve haber sitelerimizin muhabirleri, emniyet güçleri tarafından emniyet şeridinin yanına bile yaklaştırılmazken, görevlerini yapmalarına da engel olundu.


Olay yerinde bulunan polislerin  muhabir arkadaşlarımızı sürekli olay yerinden uzaklaştırma çabaları olmuş, meslektaşlarımızın olay yerinden görüntü almalarına izin verilmemiştir. Başta Bor'da yayın yapan yerel gazetelerimiz olmak üzere, diğer yerel internet siteleri  ve ulusal haber ajansları adına görev yapan muhabirlerimizin  görevlerini yapmalarının engellenmesi çok çirkin bir olaydır. Görevi sadece kamuoyuna haber verme olan muhabirlerimiz de unutulmasın ki bir kamu görevi yürütmektedirler. Muhabirlerimize yapılan bu davranış şeklini hiç bir şekilde tasvip etmiyoruz" dedi.


Bu Çirkin Davranışı Kınıyoruz!

NGC Başkanı Düzgün açıklamasının devamında; "Sonuç olarak ülkemizin her yerinde buna benzer olaylar yaşanmaktadır. Diğer yerlerde görevlerini yapan gazeteci arkadaşlarımıza bu kadar zorluk ve engel çıkarılmazken Bor İlçesi Emniyeti tarafından gazeteci arkadaşlarımıza karşı uygulanan bu tutuma anlam veremiyoruz. Gazeteciler olarak yaşanan durumun özel bir durum olmadığını aynı zamanda bu olayda yayın yasağı olmamasına rağmen haber alma özgürlüğüne engel olunma çalışmalarını, Bor Emniyetinin tutum ve davranışlarını şaşkınlıkla karşılıyor ve muhabirlerimize yapılan bu davranışı kınıyoruz" şeklinde konuştu.


Basın Mensupları Kamu Görevi Yapıyor


Basın mensuplarının da bir nevi kamu görevi yaptıklarını belirten Niğde Gazeteciler Cemiyeti (NGC) Başkanı Alpaslan Düzgün, " Bir gazete veya ajans muhabirinin bir asayiş olayını haber yapması kadar doğal bir şey olamaz. Ama görüyoruz ki Bor Emniyeti muhabirlerin haber alma özgürlüklerini engelliyorlar. Biz gazetecilerin tek bir görevi vardır, toplumu aydınlatmak, topluma haber sunmak ve bilgiyi alp süratle topluma aktarmaktır. Gazetecilerin görevi budur. Ama siz emniyet olarak bir nevi kamu görevi yapan gazeteci arkadaşlarımızı engeller, onların haber alma özgürlüklerini kısıtlarsanız bu doğru bir davranış olmaz. Bor Emniyetinin uyguladığı bu davranış son derece sakıncalı, eleştirilmesi gereken bir tutum" dedi.


Bor Emniyetine Soruyoruz!

NGC Başkanı Alpaslan Düzgün son olarak, Basının her zaman emniyet güçleri ile birlikte çalıştığını belirterek; "Biz basın mensupları olarak her zaman emniyet güçlerimizle birlikte çalışarak, toplumun aydınlatılmasını, topluma bilgi aktarılmasını sağlamaya çalıştık. Fakat Bor Emniyetinin uyguladığı bu tutumu anlamış değiliz. Bor Emniyetinden yapılan bu çirkin davranışından ötürü, bütün meslektaşlarım adına bir açıklama ve özür bekliyoruz.

Şimdi Bor ilçesinde yayın yapan tüm gazete, ajans ve internet haber siteleri  adına Bor Emniyetine soruyorum;

- Olay yerinde görev yapan polis arkadaşlar, neden yerel ve ulusal basına zorluk çıkararak, haber alma özgürlüklerine engel oldular?

-  Olay yerine Kaymakam ve Savcının gelmesinin adından görüntü alınmasına izin verileceğinin söylenmesine rağmen, neden savcı ve kaymakam olay yerine intikal ettikten sonra görüntü alınmasına karşı çıkıldı?

- Emniyet şeridi dışında olan muhabir arkadaşlarımız neden olay yerine uzakta diğer yoldaki kaldırımda bekletildi?

-  Basın olarak, emniyet güçlerimizin işini kolaylaştırıcı, toplumu bilgilendirici haberlerini sürekli yayınlayarak emniyete destek vermemize rağmen,  emniyet neden bizim haber alma özgürlüğümüze engel olmak istiyor? " ifadelerini kullandı.



Editör: TE Bilişim